Combipet

Combipet

Combipet
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

Bileşimi: Açık sarı renkli, çentikli her tablette 150 mg Fenbendazol, 144 mg Pirantel pamoat, 50 mg Prazikuantel bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Fenbendazol, benzimidazol grubundan bir antihelmintiktir. Parazitlerin hücrelerinde bulunan tübülinlere kuvvetlice bağlanıp, parazitin bağırsak hücrelerindeki mikrotübüllerin oluşumunu engelleyerek etki gösterir. Besin maddelerinin bağırsaklardan emilmesinin engellenmesi sonucu parazitin aç kalması ile ölüm gelişir. Etkili olduğu parazit türlerinin ergin ve genç formları üzerinde antihelmintik aktivite gösterir. Fenbendazol, sindirim sisteminden yavaş emilir ve birkaç saat içinde en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır. Atılması temel olarak dışkıyla ve az miktarda da idrarla olur.

Pirantel pamoat, tetrahidro pirimidin türevi bir bileşiktir. Gangliyonlardaki kolinerjik nikotinik reseptörleri etkileyerek parazitlerin kas ve sinir sisteminde felce neden olur. Oral yolla alındığında 1-3 saat içinde en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır ve yarısına yakını değişmemiş halde dışkı ile atılırken, bir kısmı da metabolitleri halinde idrarla atılır. Sindirim sisteminde ergin ve genç formlara karşı etkili olan pirantel pamoat doku içinde göç fazlarına ve parazit yumurtalarına etki göstermez.

Prazikuantel, pirazin izokinolin türevi olan bir antihelmintiktir. Etkili olduğu ergin ve genç parazitlerin dış membranında geri dönüşü olmayan tetanik kasılmalar oluşturarak parazitin normal işlevlerini yerine getirmesini önler. Membranda oluşan boşluklar ve yıkım nedeniyle parazit kaslarında spastik paraliz şekillenir. Bu arada gastrik sıvılarda bulunan proteolitik enzimlerin etkisine direnç geliştirilemez ve parazit ölür. Sestod parçaları sporadik olarak dışkıda bulunabilir. Oral uygulamadan sonra hızla absorbe edilen prazikuantel sindirim sisteminin doluluğuna bağlı olarak 1-3 saat içinde en yüksek plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Plazma yarı ömrü 1- 1,5 saat arasında değişir ve 4 saat içinde karaciğerde metabolitlerine hidrolize edilir. Çoğunlukla idrarla, bir miktar da dışkı ile atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Combipet, köpek, kedi ve diğer etçil hayvanlarda yuvarlak kurtlar ve şeritlerin neden olduğu paraziter hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Kombinasyonun etkili olduğu parazit türleri: Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, Trichuris vulpis, Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia sp., Multiceps multiceps, Mesocestoides sp.

Combipet KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Oral yolla yutturularak veya yem içinde verilerek kullanılır.
Tedavi dozu bölünmeden bir kerede verilmelidir.

Genel farmakolojik doz:

Fenbendazol: 15 mg/kg c.a.
Pirantel pamoat: 14,4 mg/kg c.a.
Prazikuantel: 5 mg /kg c.a.

Pratik doz:

5 kg’a kadar olan hayvanlara yarım tablet,
5-10 kg arasında olan hayvanlara 1 tablet,
10 kg’dan büyük hayvanlara her 5 kg için yarım tablet verilir (Örneğin 50 kg’lık bir köpek için 5 tablet).
Uygulama üçer aylık aralıklarla tekrar edilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Combipet Ekinokok riskinin yüksek olması halinde ilaçlamanın 1,5-2 aylık dönemlerde tekrar edilmesi önerilir.

Yavrularda uygulama 3 haftalık yaşta başlatılabilir ve 12 haftalık olana kadar 3 haftada bir uygulama tekrar edilebilir. 3 aylık yaşa geldikten sonra uygulama aralığı 3 aya çıkarılabilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Sindirim sisteminde ölen parazitlerden kaynaklanan yabancı protein reaksiyonu sonucu ilaçlamadan birkaç saat sonra hayvanlarda kusma, yumuşak dışkı, kaşıntı ve yüksek ateş görülebilir.

Combipet İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenbendazolün bromsalanlar ile kullanımı sığır ve koyunlarda yavru atmaya neden olabilir. Piperazin içeren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Pirantel, kolinerjik ilaçlar veya organik fosforlu bileşikler ile kullanıldığı zaman toksisitesi artar. Morantel ve levamizolle birlikte kullanılmamalıdır. Levamizol etkisini güçlendirirken; morantel azaltır. Süt veya sütlü besinlerle birlikte uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Güvenlik marjının geniş olmasına rağmen özellikle gebe hayvanlarda risk oluşturacağından tavsiye edilen dozlarda kullanılmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Gıda değeri olan hayvanlara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanımı: Fenbendazol, gebe sığır ve koyunlarda tavsiye edilen dozlarda güvenlidir. Ancak kısraklarda ve kedilerde gebelik döneminde güvenli olduğuna dair herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu sebeple teratojenik ve embriyotoksik etkisi olabileceğinden gebelik süresince bu hayvanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25 C’nin altında saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalıdır. Işıktan koruyarak kutusu içinde muhafaza ediniz. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içerisinde; 10 adet tablet içeren blisterde 10 (10×1), 50 (10×5) ve 100 (10×10) adet tablet şeklinde satışa sunulmuştur. Her kutuda hayvanın sağlık karnesine yapıştırılmak üzere etiket bulunur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 13.06.2017

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 06.10.2006-16/088

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Topkim-Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB) 2.Cadde No:17 Tuzla/ İstanbul

Exit mobile version