Çin, tıbbi amaçlar için gergedan boynuzu ve kaplan kemiği yasallaştırıyor. Çin’de, gergedan boynuzu ve kaplan kemiği artık bu sabahki hükümetin tartışmalı bir duyurusunu takiben tıbbi araştırmalarda veya geleneksel tıpta yasal olarak kullanılabilir. Hayvan numuneleri, ilanlara göre yalnızca çiftliklerden elde edilebilir, ancak muhafazakarlar bu şaşırtıcı hareketin, kaçak faaliyetler için yasa dışı faaliyetlerde bir dalgalanma açıp savunmasız hayvan popülasyonlarını tehdit edebileceğini söylüyor.
Dünya Yaban Hayatı Fonu ‘ndaki yaban hayatı politikasının direktörü Leigh Henry , “hareket çok ilgili” diyor . O, hayvanların yasa dışı yollardan yasa dışı olarak çiftliklerden yasal olarak elde edildiğini düşünmek çok zor olacak, bu yüzden bu karar insan tacirlerini kapsayacaktır. Gergedanlar ve kaplanlar vahşi doğada tehlikeye düşüyor ve ticareti yasaklandı. “WWF, Çin’i, bu ikonik türlerin korunmasında çok kritik olan kaplan kemiği ve gergedan boynuzu ticaretine yönelik yasağı sürdürmeye acilen çağı çağırıyor. Bu, tüm kaplan parçaları ve ürünlerinde ticareti kapsayacak şekilde genişletilmelidir ”diyor.
Çin’in eylemi, ülkenin son yıllarda kaçak avlama ile mücadele hareketlerine keskin bir tezat oluşturuyor. Ülkenin bu ürünlerin ithalatını veya ihracatını engelleyen 25 yıllık bir yasağı vardı. Ve Çin Tıbbı Dernekleri Federasyonu – geleneksel tıbbında ne kullanılabileceğini belirleyen resmi grup – aynı zamanda gergedan boynuzu ve kaplan kemiğini hastalara yönelik onaylanmış ürünler listesinden çıkardı.
İki yıl önce Çin, 2017 yıl sonuna kadar yurt içi fildişi pazarını kapatacağını ve bunun da büyük övgü toplayacağını açıkladı. Koruma grupları, fildişi talebini azaltmaya ve Afrika filleri avcılığını bastırmaya yardımcı olmak için gerekli adımları attılar.
Çevre Araştırma Ajansı Kaplan Kampanyası Lideri Debbie Banks, Londra ve Washington DC’deki ofisleriyle kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu ve bugünün açıklamasının Çin’in yaban hayatı koruma konusundaki tutumunu baltaladığını söyledi. Bir e-postada, “Çin’in fildişi satışına ilişkin iç yasağı takip eden koruma alanında bir lider olarak ün kazanmış oldu. “Bugün haberler,” diyor ki, “talepleri ortadan kaldırmak yerine vücut parçalarına yönelik talebi canlandırarak vahşi kaplanların gelecekteki yaşamını ciddi şekilde tehlikeye atıyor” diyerek, Afrika ve Asya ülkelerinde gergedanları da riske attığını ekliyor. “Bugün haberler, küresel görüş için brazen ihmalinin şaşırtıcı bir göstergesidir.”
Çin’in bu adımı atmasının nedeni belirsizliğini koruyor. Çinli yetkililer, yorum taleplerine hemen cevap vermedi. Ancak çevre gruplarının Çin’deki kaplan çiftçilerinin sayısının artması ve gergedanlar yetiştirme çabaları önemli bir sürücü olabileceğini söylüyor. Henry, “Çin’deki kaplan çiftlikleri ve buradaki çiftliklerin sayısıyla ilgili uzun zamandır endişeliyiz” diyor. “Esir kaplanlar beslenmek ve bakım yapmak için inanılmaz derecede pahalıdır, bu sayılar büyüdükçe, Çin hükümetinin kaplan ürünlerinde düzenlenmiş bir ticarete izin vermesi için baskı yapmıştır. Çin’in kararı, bir çoğumuz on yıldan fazla bir süredir korkuyor. ”Çevre Soruşturma Ajansı, 2013 yılında, ülke çapında yüzlerce çiftlikte en az birkaç kaplanın tutulduğunu bildirdi. Üstelik, Çin de bildirildi. Potansiyel çiftçilik için gergedanları ithal etmeye başladı.
Küresel koruma konusunda çalışan New York merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Yaban Hayatı Koruma Derneği’nin uluslararası politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Susan Lieberman, artan sayıda çiftlik kapıcısının Çin’in kararının ardında önemli bir faktör olabileceğine de inanıyor. Kaplan kemiği ve gergedan boynuzunun yeni yasallığı, insan tacirleri için büyük bir kazanç olacağını söylüyor. “Arkasında saklanacak yasal bir pazar olmasını istersiniz” diyor. Bu ürünlerin DNA testleri olmadan, kaynaklarının çiftlik mi yoksa vahşi mi olduğunu bilmenin bir yolu yoktur.
Gergedan boynuzu, tırnaklarda ve saçta bulunan bir protein olan keratinden yapılır ve ürün, toz formunda tüketildiğinde kansere giden her şeyi tedavi etmeye yardımcı olduğu söylenir. Her iki üründen de insanlarda kanıtlanmış hiçbir tıbbi fayda yoktur. En dikkat çeken kanıtlar , gergedan boynuzunun, en azından kemirgenlerde ateşi düşürmeye yardımcı olabileceğini iddia etmeye dayanıyor. Lieberman, şüphesiz, asetaminofen veya aspirin gibi daha ucuz ve daha kolay kullanılabilir ilaçların çok daha etkili olduğunu söylüyor. Ezilmiş ve bir macun haline getirilen kaplan kemiği, romatizma ve sırt ağrısı dahil çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabilir olduğu söylenmiştir. Ancak Lieberman, “Bunun için hiçbir kanıt bilmiyorum” diyor.
Kaynak: Nationalgeographic
Çeviri: Vet. Hek. Dursunali Şimşek