Cefovil

Cefovil

Cefovil
Enjeksiyonluk süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon, beyazımsı veya krem renkli, kullanıma hazır, steril enjeksiyonluk süspansiyon olup, 1 ml’de 25 mg sefkuinom baza eşdeğer 29,64 mg ise sefkuinom sülfat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon, dördüncü nesil sefalosporinlerden geniş spektrumlu ve bakterisidal etkiye sahip sefalosporin grubu antibiyotik içeren bir antibiyotik formülasyonudur. Diğer sefalosporinler gibi bakterisidal etkinliğini hücre duvarının biyosentezinde görevli transpeptidaz enzimlerinin inhibisyonuna neden olarak hücre duvarının sentezini bozmak suretiyle gösterirler. Gram pozitif ve Gram negatif olmak üzere pek çok bakteri üzerinde etkinliği vardır.

Sefkuinoma karşı duyarlı bakterilerin başlıcaları: Salmonella sp., Streptococcus sp., Staphylococcus sp., Pasteurella sp., E.coli, Bacillus sp., Fusabacterium sp., Corynebacterium sp., A. pyogenes, Citrobacter sp., Clostridium sp. Haemophylus somnus, Klebsiella sp., Bacteriodes sp., Proteus sp., ve Prevotella sp. gibi pek çok gram negatif ve gram pozitif bakteriye karşı etkili bulunmuştur.Yapılan çalışmalarda bakterilerin sefkuiom karşısındaki MIC90 değerleri; E. coli 0.391µg/ml, Salmonella sp. 0.195 µg/ml, Klebsiella sp. 0.391 µg/ ml, Serratia sp. 0.391 µg/ml, Enterobacter sp. 0.781 µg/ml, Citrobacter sp. 0.195 µg/ml, Proteus sp. 0.195 µg/ml, Pseudomonas aeruginosa 25 µg/ ml olarak bulunmuştur.

Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon buzağılara kas içi yoldan 10 mg/kg uygulandığında farmakokinetik verilerine bakıldığında Cmax =4,5 µg/ml Tmax= 2 saat, AUC= 24.0 mgh/lt değerlerindedir. Sefkuinom plazma proteinlere çok az bağlanır. İlaç metabolize olmadan idrar yolu ile atılır.

Cefovil KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLARI

Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon, sığırlarda ve buzağılarda, sefkuinom’a duyarlı bakterilerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonları (özellikle penisiline dirençli bakterilerin), ayak enfeksiyonları (çatal çürüğü pododermatitis), ayrıca E.coli kaynaklı buzağı septisemileri, akut mastitis enfeksiyonları ve viral hastalıklarla beraber seyreden secunder enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde,

Farmakolojik doz: sığırlara ve buzağılara 1 mg/kg canlı ağırlık olarak hesaplanır, kas içi yoldan uygulanır.

Pratik doz: 1 ml /25 kg canlı ağırlık gün dozunda Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon uygulanır. Tedaviye 24 saat arayla 3-5 gün süre devam edilmelidir. Yenidoğan buzağılarda meydana gelen E. Coli kaynaklı septisemi enfeksiyonlarının tedavisi amacıyla 2 ml / 25 kg canlı ağırlık (normal dozun 2 katı) dozda kullanılması önerilmektedir.

Mastitis tedavilerinde ise 24 saat aralıklarla 1ml/25 kg canlı ağırlık dozunda iki defa uygulanmalıdır. Kullanmadan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayarak, süspansiyon homojen hale getirilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Yapılan laboratuvar çalışmalarında rat ve tavşanlar üzerinde embriyotoksik ve teratojenik etkisi görülmemiştir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Kas içi uygulama sonrası, enjeksiyon bölgesinde irkilti, ağrıya ve geçici bir şişliğe neden olabilir. Oluşan şişliklerin en geç bir iki hafta içinde yok olduğu gözlemlenmiştir. Betalaktamlar duyarlı hayvanlarda hafif alerjiden başlayarak ölüme neden olabilecek yan etkilere sahiptirler.

Cefovil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Sefalosporin türevleri aminoglikozid antibiyotiklerle sinerjistik etki gösterirler. Bakteriyostatik antibiyotiklerle beraber kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Cefovil Enjeksiyonluk Süspansiyon’un, tavsiye edilen dozlar ve kullanım süreleri itibariyle istenmeyen yan etkisi yoktur. Sefkuinom’un toksisitesi çok düşüktür. Hedef türlere normal dozun 10 katı doz uygulandığında dahi tolere edilebildiği bildirilmiştir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 5 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Ayrıca, sütü insan tüketimine sunulan sağmal sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 1 gün (2 sağım) boyunca elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Beta laktam antibiyotiklere duyarlı hayvanlar, bu gruptan sefalosporinlerede duyarlı olduğundan bu hayvanlarda kullanılmamalıdır. Uygulamada ağrı ve acıya neden olabilirler. Ciddi renal bozukluğu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmedik bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Penisilinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiç bir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yolu ile maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Böyle bir durumda ilaç ve prospektüsü ile doktora başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Oda sıcaklığında (15-25ºC ’de) saklayınız. Işıktan koruyunuz.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

50 ve 100 ml’lik renksiz cam flakonlarda karton kutu içinde takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 26.12.2006

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 09.11.2006-17/009

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul Tel: 0212 336 10 00

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA Tel: 0312 827 18 40


Exit mobile version