Caniverm Oral Paste

Caniverm Oral Paste

Caniverm Oral Paste
Kedi ve Köpekler için Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: 1 ml sarı renkli pat; Fenbendazol 75 mg, Pirantel embonat 72 mg, Prazikuantel 25 mg içerir.

Diğer bileşenler: Dimetikon 838.1 mg, Kollodial susuz silika 40.34 mg, Sukraloz 1.9 mg, Bütilhidroksianisol 0.2 mg

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Farmakodinamik özellikler

Fenbendazol Benzimidazol türevleri grubuna aittir. Fenbendazol nematod, akciğer kıl kurdu, bazı bağırsak kurtları ve sestodlara karşı geniş bir yelpazeye sahip bir maddedir.  Fenbendazol kurtlar tarafından oral olarak alınır ve merkezi sinir sisteminde aksonların içerisindeki yapısal protein tubilinin polimerizasyonunu bloke eder. Yetişkin ve genç hassas helmint türlerine karşı etki eder.

Pirantel Pamoat tetrahidropiridin türevidir. Toxocara canis, Toxocara cati,  Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonların tedavisinde güçlü etkiye sahip çeşit yelpazeli bir antihelmintiktir. Pirantel Pamoat her iki kancalı kurt türü üzerinde de orta bir etkiye sahipken N. americanus üzerinde daha az bir etkiye sahiptir. Trişinoz ya da Strongiloidoze karşı etkili değildir. Pirantel, gangliyadaki nikotin kolinerjik reseptörler üzerinde antagonist etkisi yapar ve bu da kurtlarda spastik nöromüsküler felce sebep olur.

Pirantel Pamoat hassas intestinal helmintlerin yetişkin ve olgun olmayan türlerine karşı etki eder ancak dokularda göç etme evrelerinde etkisi yoktur. Pirantel vermisidal ya da ovosidal etkisine sahip değildir.

Prazikuantel sentetik izokinolin pirazin türevidir ve suda az çözünürdür. Eşsiz bir etki yelpazesi kendisini kan paraziti enfeksiyonlarının tedavisindeki etkileriyle göstermiştir ve ayrıca emici kurtlar ve bağırsak solucanlarına karşı da etkilidir. Hidatitoz ve Fasciola hepatica üzerinde etkisi yoktur.

Prazikuantelparazitte kas kasılmasına sebebiyet veren kalsiyum iyonları için hücre duvarı geçirgenliğini artırır. Nöromüsküler depolar izolasyon ve nöromüsküler kavşakta kolinesteraz inhibisyonuyla kas felcine yol açar. Bu da parazitin ölümüyle sonuçlanan deri vakuolizasyonu ve tahribatına yol açar. Prazikuantel  F. hepatica’ya penetre olabilmesine rağmen bu parazit reaksiyon göstermez. Hayvan sistomal enfeksiyonlarında prazikuantel olgun olmayan ve yetişkinlik evrelerindeki kurtlar üzerinde etki gösterir.

Febantel ve pirantel pamoat aktif maddelerinin kombinasyonu önemli bir sinerjik etki gösterir. Pirantel pamoatenin performansı %75’e ve febantelin performansı % 45’e kadar çıkabilirken iki maddenin kombinasyonunun ortak etkisi %90’nın üzerindedir.

Kurtlanma etkisindeki daha fazla artışın sebebi üç aktif maddenin birlikte geniş bir parazit yelpazesini kapsamasıdır.

Farmakokinetik özellikler

Fenbendazol hayvanların gastrointestinal kanalından çok az absorbe edilir ve alınan doz miktarına göre kan plazmasında maksimal konsantrasyon sağlar.

Doz: 5 mg/ kg yaşamsal ağırlık – 24 saat

Yaşamsal ağırlığın100-150mg/kg. – birkaç saat.

Fenbendazol’un ve metabolitlerin vücuttan atılması genellikle dışkı yoluyla gerçekleşir. Maddenin yalnızca %10’u idrarla atılır.

Pirantel embonat gastrointestinal kanaldan çok az absorbe edilir ve plazmadaki en yüksek seviyeler 1-3 saat arasında sağlanır. Alınan dozun neredeyse yarısı değişmeden dışkı ile atılır ve alınan dozun %15’den daha azlık bir kısmı değişmeden atılır ya da metabolit idrar şeklinde atılır.

Prazikuantel çabucak emilir ve oral olarak alındıktan sonraki biyo-varlığı neredeyse %80’dir.

Serumdaki değişmeyen tıbbi ürünün en üst konsantrasyonları terapötik dozun alımının ardından 1-3 saat içerisinde gerçekleşir. Serebrospinal sıvıdaki prazikuantel konsantrasyonu kan plazmasında rastlanan seviyelere kıyasla yalnızca % 14-20’dir. Safradaki aktif madde konsantrasyonu venöz kandakinden neredeyse üç kat daha büyüktür.

Tıbbi ürünün çoğu karaciğer aracılığıyla inaktif mono ve polihidroksil ürün oluşturmak için ilk geçiş sırasında hemen metabolize edilir. Prazikuantelin plazmik yarı ömrü 1-1.5 saattir. Ancak ana metabolitlerin yarı-ömrü 4-6 saattir. Prazikuantel’in atılması böbreklerde metabolit şeklinde gerçekleşir. Alınan dozun %70’i 24 saat içerisinde atılırken %80’i 4 gün içerisinde atılır.

Caniverm Oral Paste KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLARI

Kedi ve köpeklerdeki parazitlerden dolayı meydana gelen hastalıklar (Toxocara canis, Toxocara cati,  Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum,Trichuris vulpis, Echinococcus granulosus larvaları, Echinococcus multilocularis, Dipylidiyum caninum, Taenia spp, Multiceps multiceps, Mesocestoides spp)

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Caniverm Oral Paste yalnızca oral alım için uygundur. 

Aplikatör pistonu uygun kısmına halka ayarlanarak aşağıda bahsedildiği şekliyle hesaplanan dozaja getirilmelidir. Piston tutulurken halkanın gerekli hacim göstergesiyle eşleşmesi için pistonu çevirerek tırtıllı halkayı hareket ettiriniz. Hayvanın ağzında yem olmadığından emin olunuz. Kapağı aplikatörün ucundan çıkarınız. Aplikatörü ağzına yerleştiriniz ve patı dilin altına koyunuz. Patın yutulduğundan emin olmak için hayvanın kafasını doz uygulandıktan hemen sonra birkaç saniyeliğine yukarı kaldırın.

Dozaj

Tavsiye edilen dozaj hayvan vücut ağırlığının bir 1 kg başına 15 mg fenbendazol, 14,4 mg  Pirantel embonat  ve 5 mg Prazikuantel’dir. Bu da 5 kg hayvan vücut ağırlığı başına 1 ml pata denk gelmektedir.

Kedi:

Köpek:

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Herhangi bir antihelmintik grubuna karşı parazit direnci aynı gruptan antihelmintikin sık ve tekrar tekrar kullanılması sonucu meydana gelebilir.

Hayvanlarda kullanım için özel önlemler

Hamile dişi köpeklerde doğru dozaj takip edilmelidir. Olası yan etkiler veterinerle konuşulmalıdır.

Bu ürün intestinal parazit hastalığından başka hastalıkları olan hayvanlara uygulanmamalıdır. Herhangi bir antihelmintik grubuna karşı parazit direnci aynı gruptan antiemetiklerin sık ve tekrar tekrar kullanılması sonucu meydana gelebilir.

Canlı ağırlığın yanlış tespiti ya da ilaç verilememesi nedeniyle verilmesi gereken dozun altında verilmediğinden emin olunuz.

Gebelik ve laktasyon sırasında kullanım

Hamile dişi köpeklerde doğru dozaj kullanılmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

İlaç alındıktan sonra saatler içerisinde hipersalivasyon, kusma, yarı likit dışkı, kurdeşen ve/ya da ateş görülebilir. Bu durum ölen kurtlardan salınan proteinlere karşı bir reaksiyondur. Etkin maddeye karşı bir reaksiyon değildir.

Preparat hayvanda uyuşukluğa sebep olabilir.

Bu prospektüste bahsedilmeyen herhangi ciddi bir yan etki ya da başka etkilerle karşılarsınız lütfen veteriner hekiminizi bilgilendiriniz.

Caniverm Oral Paste İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Pirantel’in toksik etkinliğini arttırmaları nedeniyle Piperazin, Organofosfor bileşikleri ve Levamizol ile birlikte uygulanmamalıdır. Deksametazon uygulaması prazikuantelin serum konsantrasyonunu azaltabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

On kat dozu hedef hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

Gıda için üretilen hayvanlarda kullanılmaz.

KONRENDİKASYONLAR

Intraoküler sistiserkoz ve spinal nörosistiserkozis vakalarında kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği hayvanlarda uygulanmamalıdır.

Piperazin ya da diğer anti parazitik ilaçlara bir arada uygulanmamalıdır.  

Etkin maddelere ya da herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı hassasiyet durumunda kullanmayınız.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

UYGULAYICISININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaç verilmesi esnasında sigara içmeyiniz, bir şeyler yiyip içmeyiniz. Ürünü kullandıktan sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayınız.

Ürün cilt ve gözde irritasyona sebep olabilir. Gözler ve cilt ile temas etmesini engelleyiniz. Ürüne kazara maruziyet durumunda etkilenen bölgeyi temiz su ile derhal yıkayınız.

Kazara yeme ya da gözle temas etmesi durumunda derhal doktorunuza başvurun ve ürünün prospektüs ya da etiketlerini doktorunuza gösterin.

Fenbendazol, pirantel embonat, prazikuantel ya da diğer herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı hassasiyeti olduğu bilinen insanlar ya da hamile kadınlar bu ürünü uygularken dikkatli olmalıdırlar.

Veteriner tıbbi ürünün kullanımında (özellikle fabrika çiftlikleri) eldivenlerden oluşan kişisel korunma gereçleri kullanılmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI

Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız.

Bu veteriner tıbbi ürün 25⁰C’nin altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.

Etiket ve kutu üzerinde yazılı son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

RAF ÖMRÜ

Raf ömrü üretim  tarihinden itibaren 18 aydır. İç ambalajın ilk kez açılmasından itibaren raf ömrü 6 aydır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanılmamış tıbbi ürün ya da ürünlerden ortaya çıkan atık maddelerin imhası ulusal şartlara göre yapılmalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde; 1 adetlik ambalajda 4 ml ‘lik LLDPE kapaklı vücut ağırlığını gösteren PS pistonlu ve piston üzerinde PP dozaj halkası bulunan beyaz LLDPE aplikatör (enjektörlerde).

Karton kutu içinde; 1 ve 10 adetlik ambalajda 10 mL ürün içeren 12 ml ‘lik LLDPE kapaklı vücut ağırlığını gösteren PS pistonlu ve piston üzerinde PP dozaj halkası bulunan beyaz LLDPE aplikatör (enjektörlerde).

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır.

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 12.04.2014

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 12.04.2014-14/0091

PAZARLAMA İZİN SAHİBİ

İNTERMED Ecza Deposu İth. İhr. Tic. Taah. Ltd.Şti Sağlık 1 Sok. 32/4 Yenişehir / ANKARA Tel: 0312 435 95 00 (4 hat)

ÜRETİM YERİ

Bioveta, a.s., Komenského 212, 683 23  Ivanovice na Hané Çek Cumhuriyeti

Exit mobile version