Buzağıların Süt Tetanisi

Buzağıların Süt Tetanisi

Buzağıların Süt Tetanisi

Buzağıların Süt Tetanisi

Buzağıların Süt Tetanisi, süt ile yeterince magnezyum alamaması sonucu şekillenir. Sütte ki magnezyum düzeyi düşük olmasına rağmen, buzağılarda 2 aydan önceki dönemde Mg ‘un emilim oranı yüksektir. Bu nedenle 2 aylığa kadar olanlarda hastalığa pek rastlanmaz. Ancak, 2 aydan sonra sütle beslenenlerde Mg ‘un emilimi azaldığı için hastalık 2-4 aylık dönem arasında ortaya çıkar. İki aylık dönemden sonra tek başına sütle beslenen buzağıların oranı düşük olduğundan hastalık çoğu kez sporadik olaylar halinde görülür. Hızlı büyüme ve besi durumu iyi olma, kaba yemlerde magnezyum azlığı, Mg emilimin azalması kronik ishal tablosu risk faktörüdürler. Subklinik hipomagnezemik ineklerin buzağıları daha duyarlıdır.

Klinik Semptomlar;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Yavaş ve kontrollu olarak 100 cc %10 ‘luk magnezyum sülfat solusyonları i.v. uygulandığında 24 saat için yeterlidir. Daha sonra rasyonla Mg ilaveleri gerekir. Ya da & ‘lık Mg borogluconate sol. dan 125 ml. i.v. infuze edilebilir. Veya 100 ml %20 ‘lik kalsiyum borogluconate sol. ile birlikte 20 ml %25 lik magnezyum sulfate sol. i.v. infuze edilebilir. 60 ml %25 lik magnezyum sülfate sol. sc. uygulanabilir. hafif olaylarda sütle 10 g magnezyum oksit verilmelidir.

Koruma;

Buzağılara günde;

İlk 5. haftaa 1 g,

5-10 haftalar 2 g,

10-15. haftalar 3 g magnezyum oksit verilebilir. 3-4 haftalıktan sonra iyi kaliteli kuru ot ve konstra yem ilave edilmelidir.

Exit mobile version