Buzağıların Besin Madde Gereksinimleri ve Sindirimleri

Buzağıların Besin Madde Gereksinimleri ve Sindirimleri

Buzağıların Besin Madde Gereksinimleri ve Sindirimleri

Buzağıların besin madde gereksinimleri hakkındaki farklılıklar; bakımından, yaşından, doğumundan ve kondüsyonlarından ileri gelebileceği bir çok bilim adamı tarafından ispatlan­mıştır.  Pre-ruminant dönemindeki buzağılar tek mideli özelliği gösterdiklerinden dolayı onlara yeterli düzeylerde yüksek kaliteli protein, enerji, vitamin ve mineral içeren kolay sindirilebilir yem maddeleri verilmelidir.

Buzağılarda besin maddelerinin sindirimi, ilk hafta tek mideli özelliği gösterdiklerinden dolayı gerçek mide ve ince bağırsaklarda meydana gelen enzimatik faaliyetlerle mümkün olur.

PROTEİN

Yeni doğmuş bir buzağı çok az sindirim enzimine sahip olduğundan pek çok bitkisel kaynaklı proteinleri süt proteinleri kadar etkili bir biçimde kullanamayabilir. Bu bakımdan buzağı yetiştiricilerinin yeni doğmuş bir buzağının kolosturum içirme döneminden sonra buzağı rasyonunda bulunacak proteinlerin tam yağlı süt ya da süt proteini veya özel işlemden geçirilmiş soya  ürünlerini  içeren  süt ikame yemlerinden  oluşturmalıdır.

Başlangıçta  ince bağırsakta düşük olan proteolitik etki giderek artarak yükselir. Gerçek midede birinci haftadan itibaren yüksek bir proteaz aktivitesi bulunmasına rağmen süt proteinleri dışındaki proteinleri gerek hayvansal olsun gerekse bitkisel proteinleri    kullanabilme    yetenekleri    düşüktür. Fakat buzağılar sütten kesilene kadarki dönem boyunca giderek bitkisel proteinleri de oldukça etkili bir şekilde kullanma yeteneğine sahip olurlar. Dört   aylık   yaştan   sonra buzağı tam gelişmiş bir rumene sahip olduğu zaman, üre   gibi   protein yapısında olmayan azotlu bileşikleri mikrobiyal proteinlere dönüştürme yeteneği kazanırlar.

KARBONHİDRAT

Buzağılarda doğumdan sonra sindirim kanalında sadece laktoz aktivitesinin varlığı, buna karşılık maltaz aktivitesi çok düşük, sakkaroz aktivitesi ise hiç yoktur. Bu bakımdan olarak sadece laktozun (süt şekeri) ya da bunun monosakkaritleri olan glikoz ve galaktoz sindiriminin yapılmakta olduğunu ilerleyen haftalarda da pankreas amilaz aktivitesinde artış meydana geldiği görülmüştür. Yeni doğmuş bir buzağıda enerji karbonhidrat olarak laktozdan sağlanır. Buzağının yeterli enerjiyi alması onun metabolizma hızının ilk iki hafta çok süratli olmasından dolayı oldukça önemlidir.

Soğuk hava ve diğer çevre stresleri buzağıların enerji ihtiyaçlarını artırabilir. İki hafta içinde buzağı önce nişastayı, kısa süre sonrada kompleks karbonhidratları sindirmeye başlar. Rumen gelişimini, buzağının ne kadar kısa sürede kompleks nişastaları ve karbonhidratları sindirmesi belliler. Ayrıca Sindirilmeyen karbonhidratlar barsak kanalında zararlı bakterilerin üreme ve gelişmesine uygun besi ortamının oluşmasına ve de suyun tutulmasına neden olabildiği gibi bunun sonucunda da buzağılarda ishal gibi sindirim bozuklukları meydana gelmektedir.

YAĞLAR

Buzağıda yağların değerlendirilmesi bir yandan hayvanın sindirim kapasitesine ve yeme katılan

yağın kapasitesine bağlıdır. Yeni doğan bir buzağıda esteraz aktivitesi yalnız midede bulunur. Pankreastaki apaz: aktivitesi, doğumu izleyen günlerde düşük olduğu ancak ilk haftadan sonra yükseldiği görülmektedir.

Buzağılarda lineolik, linolenik ve arahidonik asit gibi eksojen yağ asitleri ihtiyaci, kolosturum ve süt yağı ile gereği gibi karşılanır. Yağlardan elde edilen enerji için süt yağı yeterlidir. Bu amaçla buzağı rasyonlarına yüksek miktarda doymamış yağ asitleri katılması büyümenin gecikmesine ve buzağıda sağlığın bozulmasına hatta ölümlere yol açabilir.

VİTAMİNLER

Buzağılar ve tek mideli hayvanlar Vitamin K ile tiyamin, riboflavin, niyasin, kolin, biyotin, pridoksin, folik asit, B12  ve pantotenik asit gibi suda  eriyen vitaminleri de aralarında bulunduğu hemen hemen aynı vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Vitamin K ve suda eriyen B vitaminleri kolosturum da, sütte ve iyi kaliteli süt ikame yemlerinde bulunur. Rumen mikroorganizmaları bu vitaminleri Rumen fonksiyonel hale geldikten sonra üretmeye başlar. Buzağılar A, D ve E vitaminlerine ihtiyaç duyarlar. Eğer anneye kuru dönemde anneye yeterli ve dengeli bir beslenme sağlanmışsa buzağıda depo şeklinde vardır fakat yinede buzağılar bunlara gereksinim duyarlar. Süt ya da süt ikame yemleri ile tahıl karışımları büyümekte olan genç buzağılara bu vitaminlerin tümünü normal olarak sağlayabilir.

MİNERALLER

Buzağılar diğer hayvanlarda olduğu gibi aynı minerallere ihtiyaç duyarlar. Süt ve süt ikame yemleri genellikle yaşamın ilk birkaç haftası sırasında pek çok minerali yeterince buzağıya sağlayabilir. Kolosturumun mineral içeriği özellikle anne hayvanda selenyum yetersiz olduğu zaman düşük ya da yetersiz olabilir. Tüm bunları önlemek için kuru dönemin son bir ayında anneye deri altına (subkutan) evisol enjekte edilirse mineral eksikliğinin önüne geçilmiş olur.

SU

Bol ve temiz bir suyun ikinci haftadan itibaren buzağılara sağlanması gerekir. Su buzağıların önünde ikinci haftadan itibaren ad libitum (serbest) olarak sunulmalıdır. Yeterli derecede temiz su sağlanmayan buzağıların sütten kesmeden önce kuru ot ve buzağı başlangıç yemi tüketimleri büyük ölçüde düşer. Yeterli derece kesif yem ve kura ot tüketmeyen buzağıların rumen gelişimleri de yavaşlar ve sütten kesim zamanlan uzar. Ayrıca öğünlü sulamada buzağılar fazla miktarda su içebilir ve bu da ishallere ve karın sarkmalarına neden olur.

Exit mobile version