Buzağıları Kolibasillozis’den Korunmak Amacıyla Aşı Uygulamaları

Colibacillosis (E. coli)

Buzağıları Kolibasillozis’den Korunmak Amacıyla Aşı Uygulamaları

Buzağıları Kolibasillozis’den Korunmak Amacıyla Aşı Uygulamaları

Buzağıları Kolibasillozis ’den korunmak amacıyla aşı uygulamalarında, Escherichia coli (E. coli), yeni doğan buzağılarda akut diareye neden olan patojen bir mikroorganizmadır. Enterotoksemik E.coliler (ETEC), ölümcül ve sık görülen buzağı diarelerinden sıklıkla izole edilmektedir. ETEC’ler ısıya dayanıklı toksin bulundurur ve K99 antijeni üretirler ki bunların çoğu akut diarenin nedenidir. Doğumdan sonraki 1-7 günlük buzağılarda görülen diarelerde E. coli ’nin görülme sıklığı %25-30’dur.

ETEC enfeksiyonlarından korunmak amacıyla parenteral olarak kullanılan aşılar, buzağılarda E. coli’lerin kolonizasyonu için gereken fimbrial antijenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanır. Aşıların çoğu parenteral yolla uygulanmak için düzenlenmiştir ve iki doz halinde uygulanır. Doğumdan önce ineğin aşılanmasıyla kolostrumdaki antikor titresini artırmak amacıyla beklenen doğum tarihinden 6-8 ve 3-4 hafta önce 2 ml. doz halinde 2 kez uygulanır.

ETEC’lere karşı barsak yüzeyinde mukozal bir korunma sağlamak amacıyla oral immunglobulinler kullanılmaktadır. Oral immunglobulinler barsak lumenine yeterince transfer edildiğinden mukozal immun sisteme yardımcı olmaktadır.

Aşılara ilaveten E. coli antiserumları da üretilmektedir. Bu ürünler oral veya parenteral yollarla kullanılmaktadır. Bu ürünler hipogammaglobulinemik buzağıları E. coli septisemi ve bakteriyemiye karşı korumak amacıyla kullanılabilinir.

Doğumdan sonraki 12 saat içinde, anneden alınan 500-1000 ml. kan buzağının farklı bölgelerine enjekte edilebilir. Bu uygulamanın fagositozun uyarılmasında etkili olduğu bildirilmektedir.

Prof.Dr. Ayhan Ayhan Bastan

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version