Buzağı ishalleri Nasıl Engellenir? sorusunun cevabını siz değerli okuyucularımıza kısa ve öz 15 madde ile anlatmaya çalışacağım.
1-Buzağı doğar doğmaz kuru temiz bir yere alınıp annesinin yalaması sağlanmalı.
2-Buzağı doğar doğmaz göbek kordonu tentürdiyotlanmalı ve klips takılmalı.
3-Buzağı antiserumları doğumu takiben 30 dakika içinde mutlaka yapılmalı.
4-Ağız sütü ilk yarım saat içerisinde mutlaka içirilmeli. Ağız sütünün içerisinde buzağıyı ishallere karşı koruyacak maddeler bulunmaktadır.
5-Annesinin kuruttuğu buzağı ağız sütünü içtikten sonra hızlıca daha önceden hazırlanmış temiz kuru altlık serilmiş bireysel kulübeye alınmalı. Bireysel kulübelerin yönü güney-güneybatı yönünde olması buzağının gün içerisinde yeterinde güneş ışığı almasını sağlayacaktır.
6-Buzağının bulunduğu yerde temiz hava sirkülasyonun olmasına dikkat ediniz.
7-Buzağı altlıkları düzenli olarak takip edilip temizlenmeli. En ideal buzağı altlığı kuru topraktır. Kuru toprak hem sıvı dışkının emilmesini sağlar hem de temizliği kolay olur.
8-Kış ayları soğuk geçen bölgelerde bireysel kulübenin önü soğuk havalara karşı portatif olarak kapatılıp açılabilmeli.
9-Buzağılara süt temiz ve haftalık olarak dezenfekte edilen biberonlar da 39-40 santigrat derece sıcaklıklarda sunulmalı.
10-Kulübeler arası mesafe mutlaka buzağılar birbirine temas etmeyecek kadar uzaklıkta olmalı. Ayrıca buzağıların sosyalleşmesi için buzağılar birbirini görebilmeli.
11-Buzağılara su öğünler halinde verilmemeli sürekli ulaşabileceği temiz su olmalıdır.
12-Buzağı 3. Günden itibaren buzağı başlangıç yemi ile tanışmalı ve yavaş yavaş buzağı yemine alışmalıdır.
13-Biberon başlıklarındaki delikler maksimum bir çivi genişliği kadar olmalı ve biberondaki süt debisi anne memesindeki süt debisine eşit olmalıdır.
14-Buzağılar sağlığı için biberondaki sütü 45 derecelik açı ile içmeli
15-Herhangi bir ishal durumunda en doğru tedaviyi ancak bir veteriner hekimler yapacaktır. Bu nedenle ishal vakalarında gecikmeden veteriner hekiminize başvurunuz. 9 ay doğmasını beklediğiniz sağlıklı olarak doğan buzağınızı bir ishal vakasına kurban etmeyin. İshal tedavisi mümkün olmayan bir durum değildir. Yeter ki veteriner hekiminiz zamanında müdahale edebilsin.,
Buzağı kayıplarının olmadığı, Sağlıklı buzağılarınızın olduğu günler dilerim.