Burmilla Kedi Irkı ve Özellikleri

Burmilla Kedi Irkı ve Özellikleri

Burmilla kedi ırkı, bir Birman ve bir Çinçilla İran kedisinin çiftleşmesinin harika bir sonucudur. İlk olarak 1981’de ortaya çıkmıştır. 1987’de ise yeni bir ırk olarak tanınmıştır ki bu süre tanınma için kısa bir süredir.

Kısa tüylü ve uzun tüylü bir kedinin melezlenmesinin sonucu olduğu için, Burmilla’nın hem uzun tüylü hem de kısa tüylü olanları vardır. Bu nedenle uzun tüylü kedi yavrularının kısa tüylü annelerden doğması alışılmadık bir durum değildir.

Burmilla harika bir mizaca sahip, insanları seven bir kedidir. Hem yetişkinlere hem de saygılı çocuklar için nazik ve sadık bir arkadaş olabilir. İran mirasın getirmiş olduğu özelliklerle, aşırı aktif olmayan, tipik olarak oyuncu ve sevecen mizaçtadırlar.

Burmilla kürkü; siyah, kahverengi, mavi, çikolata, leylak, karamel, krem, kırmızı veya siyah, kahverengi, mavi, çikolata veya leylak kaplumbağa kabuğu (tortie) deseninde sivri uçlu veya gölgeli parlak gümüş bir desene sahiptir.

Burmilla genellikle ortalama 3,5 ila 4,5 kg ağırlığındadır. Üstten hafifçe yuvarlak; büyük yeşil gözler ve orta ila uzun arası kuyrukları vardır. Dudakları, burnu ve gözleri koyu renk sürmeli görünümdedir.

Güzelliklerini tarif etmek imkansızdır, en güzel kadını bile kıskandıracak kadar güzeldirler…

Burmilla Kedi Irkının Tarihi

Burmilla kedisi, 1980’lerin başında, Jemari Sanquist adında gümüş bir Çinçilla erkeği ile Bambino Lilac Fabergé adında platin bir Birman dişinin tesadüfen melezlenmesiyle ortaya çıkmıştır.

İngiliz Miranda Bickford-Smith, Sanquist’i kocası için satın almıştı. Ancak, Sanquist kısırlaştırılmadan kısa bir süre önce Birman bir dişiyle çiftleşmişti. Bambino, 11 Eylül 1981’de kısa tüylü, gölgeli gümüş dört dişi Çinçilla/Burma melezi doğurdu. Bickford-Smith, kedi yavrularına Galatea, Gemma, Gabriela ve Gisella isimlerini verdi. Birkaç hafta içinde onların çekici, farklı tiplerinden ve kısa, gür tüylerinden çok etkilendi ve kediler hakkındaki fikrini söylemek için arkadaşı Therese Clarke’ı aradı. Clarke, onun Bickford-Smith’in melezlerin görünümü ve mizacıyla ilgili heyecanını paylaştı ve böylelikle onları yeni bir türün temeli olarak geliştirmek için bir araya geldiler.

Clarke özellikle Galatea ve Gemma’dan etkilenmişti. Clarke Gemma’yı, Bickford-Smith de Galatea’yı büyüdüklerinde çiftleştirmek üzere sahiplendiler. Uzun tüylü Çinçilla İran ve kısa tüylü Burma arasındaki melezleme her zaman kısa tüylü yavrular verecektir, çünkü uzun tüylü bir yavru kedi elde etmek için her bir ebeveynden uzun tüylü çekinik genin alınması gerekir. Bu nedenle, Gemma ve Galatea’nın ikisi de kısa tüylü ve ikisi de Çinçilla babalarından gelen uzun tüy çekinik geni ve Birman annelerinden gelen genleri taşıyorlardı ve çekici, farklı vücut tipine sahipti. Clarke ve Bickford-Smith, yeni cinsin Gemma ve Galatea’ya benzemesi, ancak mevcut herhangi bir ırka benzemeyecek kadar farklı olması gerektiğine karar verdi.

Daha sonra yeni ırkları için biraz düşünerek Burmilla ismini buldular (Burma için “Burm” ve Çinçilla için “illa”). 1983’te Miranda Bickford-Smith, türün gelişimi sırasında üretilen farklı çeşitlerle ilgilenmeye başlarken, Clarke orijinal kısa tüylü Burmilla planına odaklandı. Bu nedenle, çabalarını genişletmeyi ve cinsi iki farklı şekilde geliştirmeyi kabul ettiler: Bickford-Smith, Burmilla’yı ve ek renklerini ve tüy uzunluklarını geliştirecek ve Clarke, Gemma’da görülen Burmilla tipine odaklanacaktı. 1984’te Bickford-Smith ve Clarke, yeni ırklarını tanıtmak için Burmilla Kedi Kulübü‘nü kurdu.

1995 yılında, ırk Atlantik’i geçti ve Kuzey Amerika’ya tanıtıldı. Amerika’nın Burmilla Meraklıları, cinsi tanıtmak ve geliştirmek için kuruldu. Şimdi beş dernek tarafından tanınan bir cins olmuştur. Bugün Burmilla hem uzun hem de kısa tüylü olarak görülmektedir.

Irkın Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
10-15Orta boy, kaslı1510-12 inçEngland

VÜCUT

Orta uzunlukta ve büyüklüktedir. Yuvarlak ve orta genişlikte göğüs mevcuttur.

KAFA

Başın üst kısmı yuvarlaktır ve burnuna indikçe çukurlaşır. Hafifçe sivrilen burunları ile çene aynı hizadadır.

KULAKLAR

Ortadan büyüğe, tabanda geniş, uçları hafif yuvarlak; profilde hafif öne eğik görünmektedir. Önden bakıldığında kulağın dış çizgisi yüzünkiyle devam eder.

GÖZLER

Büyük; hafif eğik birbirinden iyi ayrık gözleri vardır. Yeşilin herhangi canlı bir tonunda görülebilen göz renkleri vardır. İki yaşından küçük kedilerde sarı renk tonu görülebilir. Sürmenin etkisiyle daha da çekik görülen inanılmaz güzel gözleri vardır.

AYAKLAR ve PATİLER

Güçlü, kemikli fakat ince bacakları vardır. Patiler düzgün ve ovaldir.

KUYRUK

Tabanda orta genişlikte, orta ila uzun, hafif yuvarlak ve uca doğru sivrilen kuyrukları vardır.

BAKIM

Kısa tüylü Burmilla’yı, ölü tüyleri çıkarmak için haftalık tarama yeterli olacaktır. Banyo nadiren gereklidir. Uzun tüylü bir Burmilla’yı ise haftada iki veya üç kez taramak gerekmektedir.

Burmilla Bakım Gereksinimleri

Burmilla’larin çoğu, herhangi bir özel tımar gerektirmeyen yoğun, kısa bir kürke sahiptir. Dökülme genellikle orta düzeydedir ve sevimli kolayca güzel bir fırçalamaya razı olacağından, bu az miktarda dikkat, başıboş tüyleri evin dışında tutacak ve kedinin tüylerine güzel, sağlıklı bir parlaklık kazandıracaktır. 

Bir Burmilla, kontrolü dışındaki koşullar nedeniyle aşırı derecede kirlenirse, kedi genellikle banyoya girecektir, ancak normalde bu kediler tımarla ilgili konularda kendi cihazlarına bırakılabilir. Hafta da 1 sefer çok rahat yeterli gelmektedir.

İhtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir.

Olası Sağlık Sorunları

Periodontal hastalıkları önlemek için dişlerini fırçalamak gerekir, bu aslında tüm kediler için genel bir durumdur. Günlük fırçalama en iyisidir, ancak haftalık fırçalama da hiç olmamasından iyidir. Tırnakları birkaç haftada bir kesmek gerekir. Herhangi bir akıntıyı önlemek ya da temizlemek için gözlerin köşelerini yumuşak, nemli bir bezle silmek gerekir. Her göz için bezin farklı alanını kullanırsak herhangi bir enfeksiyon bulaştırma durumunun da önüne geçmiş oluruz. Kulakları haftalık olarak kontrol edip, kirli görünüyorlarsa 50-50 oranında elma sirkesi ve ılık su karışımıyla nemlendirilmiş pamuk veya yumuşak bir bezle silmek gerekir. Pamuklu çubuk kullanmak kulak iç kısımlarına zarar verecektir.

Sokakta yaşamak zorunda olan diğer kedilerin hastalıklarından, köpek saldırılarından veya araba çarpması gibi istenmeyen durumlardan korumak için sürekli evde bakılması, yalnız dışarı çıkmasına izin vermemek iyi olacaktır. Ayrıca bu kedi fazlasıyla güzel olmasından dolayı çalınma riskiyle de karşı karşıya olacaktır.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İlişkileri

Nazik ve oyuncu Burmilla, çocuklu aileler ve kedi dostu köpeklerle yaşamak için çok uygundur. Hileler öğrenebilir, etkileşimli oyuncaklardan hoşlanır ve kendisine kibar ve saygılı davranan çocuklardan gördüğü ilgiyi sever. Çocuklarla arası çok iyidir. Gerek kedi gerekse çocuk açısından bazı sınırların olduğuna emin olun. Özellikle küçük çocuklar bazen sevginin dozunu ayarlayamayıp kedinin canını yakabiliyor ve karşılığının da tırmalama olma ihtimali olduğundan birbirlerine nasıl davrandıklarını gözlemlemek ve gerekirse de öğretmek iyi olacaktır.

Diğer ev hayvanları söz konusu olduğunda, Burmilla hoşgörülüdür ve çoğu evcil hayvanla iyi geçinir. Bununla birlikte, yeni kedi ile mevcut evcil hayvanlar arasındaki erken etkileşimleri de çocukla olduğu gibi gözlemlemek yine iyi olacaktır.

The Review

Burmilla Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.7 Score

Burmilla Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version