Bupartek

Veteriner Antiprotozooner

Bupartek

Bupartek

Bupartek

Bupartek Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Antiprotozooner

BİLEŞİMİ

Kırmızı renkli, berrak, steril bir çözelti olan Bupartek Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 50 mg buparvakuon içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bupartek Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan buparvakuon, parvakuondan elde edilen ikinci nesil hidroksinaftakuinon türevi bir antiprotozoonerdir. Buparvakuon, parazitlerde solunum mekanizmasını biyokimyasal aşamalarda engelleyerek paraziti yok eder. Bu etkiyi de parazitin solunum zincirinde elektron taşıma işlemini engelleyerek, NADP+H blokajını gerçekleştirerek gösterir. Buparvakuonun yapısındaki tertiary-butyl bağı nedeniyle plazma yarılanma ömrü uzar, 4-pozisyonundaki sikloheksil halkasına sahip olması sayesinde de yavaş metabolize olur. Kas içi 2.5 mg/kg dozda uygulandığında 3 – 3.5 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Uygulamadan 3.17 ± 0.39 saat sonra ulaştığı maksimum konsantrasyon 0.102 ± 0.030 mg/L arasındadır. Yarı ömrü, uygulamadan sonra yaklaşık 26.44 ± 2.81 saat civarındadır. Enterohepatik sirkülasyon sonrası değişikliğe uğramadan gaita ile ve az miktarda da (%2.5) idrar yoluyla atılmaktadır. İyileşen hayvanlarda hastalığa neden olan suşa karşı özel antikor gelişir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Bupartek Enjeksiyonluk Çözelti; sığırlarda Theileria annulata, T. parva, T. mutans ve T. sergenti’den ileri gelen theileriosisin tüm formlarının tedavisinde kullanılır. Bupartek Enjeksiyonluk Çözelti, hastalığın kuluçka döneminde ve klinik belirtiler görüldükten sonra uygulanabilir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, sığırlara 2.5 mg/kg c.a. dozda boyundan derin kas içi (İM) olarak uygulanır.

Pratik olarak; 1 ml / 20 kg canlı ağırlığa uygulanır.

Genellikle tek uygulama yeterlidir, ancak ağır vakalarda aynı doz 48 veya 72 saat sonra tekrar edilebilir. Aynı bölgeye 10 ml’den fazla enjekte edilmesi tavsiye edilmez. Bu gibi durumlarda doz bölünerek ayrı ayrı bölgelere uygulanmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

– Ağır seyreden theileriosis olgularında tedaviye rağmen hastalığın kötüye gidişine rastlanabilir. Bu durumda tedavinin tekrarlanması gerekir.

– Sekunder enfeksiyonların engellenmesi için tedavinin antibakteriyel uygulama ile desteklenmesi yararlıdır.

– Hastalığın diğer kene kaynaklı hastalıklarla karışması ve birlikte seyretme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Theileriosis belirtileri tarafından maskelenen diğer hastalıkların hayvandaki bağışıklık sistemi zayıfladıkça ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Theileriosis ile birlikte seyreden babesiosis ve anaplasmosis varlığı durumunda bu hastalıklar için ayrıca spesifik tedavi uygulanmalıdır.

– İyileşen hayvanlarda hastalığa neden olan suşa özel bağışıklık gelişir. Ancak antijenik yönden farklı bir suş tarafından yeni bir enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durumda buparvakuon ile tedavinin tekrarlanması gerekir.

– Nekahat döneminde hayvanın iyi beslenmesine önem verilmelidir.

– Ciddi anlamda enfeksiyona yakalanmış hayvanların uzun süreli yürüyüş, nakil, akarisit banyosu vb. gibi stres faktörlerine maruz bırakılmamaları gerekir.

– Theileriosis enfeksiyonlarında anemi varlığı karakteristik bir durumdur. Tedavide aneminin göz önünde bulundurulması gerekir.

– Hastalıktan ölen hayvanların ve diğer hayvanların uygun bir akarisit ile ilaçlanmaları ve üzerlerinde hastalığı bulaştırması mümkün olan kenelerin öldürülmesi gereklidir.

– Enjeksiyon bölgesinin kuru ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.

– Ağır olgularda uygulamanın tekrarı halinde ilk uygulamanın yapıldığı boyun bölümünün ters tarafına enjeksiyon yapılmalıdır.

Gebelikte kullanım: Gebelikte kullanılması tavsiye edilmez.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Kas içi uygulamayı takiben enjeksiyon bölgesinde lokal, ağrısız, ödemli, geçici bir şişkinlik görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Theileriosis, immun sistem üzerinde ciddi şekilde baskılayıcı etki gösterir. Bu nedenle hastalık süresince ve nekahat döneminde herhangi bir aşılama yapılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Belirtilen tedavi dozunda güvenlidir. Spesifik bir antidotu mevcut değildir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 42 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal sığırlarda kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Damar içi ve deri altı yolla uygulamayınız.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlaçla temastan kaçınılmalı ve ilaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 10 ml, 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 08.08.2008

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 08.08.2008 – 020/0034

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version