British Shorthair Kedi Irkı ve Özellikleri

British Shorthair Kedi Irkı ve Özellikleri

British Shorthair kedi ırkı kısa, çok gür tüyleri olan orantılı vücut yapısına sahip güçlü kedilerdir.

Buzdolabınızı yağmalayacak ve avizelerinizden sallanacak bir kedi arıyorsanız British Shorthair size göre değildir. Eğer her zaman ayak altında veya yüzünüzde olmayan bir cinsi seviyorsanız, British Shorthair size mükemmel bir ev arkadaşı olacaktır. Sevecendir ama yapışkan değildir, oyuncu ama aşırı aktif değildirler. Özellikle ilk tanıştıklarında; tipik İngiliz suskunluğu ile sessiz, soğukkanlı ve iddiasızdırlar. British Shorthair’ler, 3 ila 5 yaşına gelene kadar tam fiziksel olgunluğa erişmez.

Ancak başlangıçtaki çekingenliklerini aştıklarında son derece sadık birer arkadaş olurlar. Tabi böyle bir arkadaş olmak için sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Onlara ne kadar çok ilgi ve sevgi verirseniz, o kadar çok karşılığını vereceklerdir. Tanıdıktan ve güvendikten sonra, British Shorthair size göz kulak olmak için odadan odaya takip edecek, meraklı gözlerle sizi izleyecektir. Sakin, sessiz arkadaşlardır, tüm ilgi ve dikkatinizi ona vermenizi istemezler.

British Shorthair’ler, aşırı aktif olmadıkları ve oyunları yaramazlık derecesinde olmadığı için harika apartman kedileri olabilirler. Bağ kuracakları bir kişiyi seçmek yerine tüm aileye sadakatlerini gösterme eğilimindedir. Birçok ırktan daha bağımsızdırlar. Bu kediler miyavlama yerine minik gıcırtı sesleri çıkartırlar ki bu, iriyarı bedenlerinden çıkınca oldukça komik olur. Miyavlamamalarını, şimdiye kadar duyduğunuz en gürültülü, motorlu tekne tipi mırlamalarıyla telafi ederler.

Ancak British Shorthairkesinlikle bir kucak kedisi değildir. Kucağınızda size sarılmaktansa yanınızda oturmayı veya ayaklarınızın dibine kıvrılmayı tercih ederler. Yine bu kedicikler, yerden alınmaktan hoşlanmazlar ve sizi uzaklaştırmak için gerilmiş bacaklarla direnebilirler. Öpülmekten de nefret ederler, ancak kafa tokuşturma ya da sürtmelerini, kendilerini sevdirmeyi kabul ederler. Yani kısaca “Beni sevebilirsin ama çok fazla samimi olmayalım lütfen” derler.

Uygun şekilde tanıştırıldıkları sürece köpekler de dahil olmak üzere evdeki diğer hayvanlarla iyi geçinirler. Çocuklarla araları çok iyidir ve çocuklar da bu peluş görünümlü gülümseyen yumaklara bayılır.

British Shorthair Kedi Irkının Tarihi

British Shorthair, Amerikan Shorthair‘in Amerika’ya özgü olması gibi, Büyük Britanya’ya özgüdür.

Birçok yönden British Shorthair’in tanınma mücadelesi, Kuzey Amerika’daki Amerikan Shorthair’in kine benzer. Her ikisi de uzun yıllar özel ırklar olarak tanınmadılar. British Shorthair’in soyu, bir zamanlar European Shorthair olarak adlandırılan sıradan bir sokak kedisinden gelmektedir. Görünüşü bugün gördüğümüzden çok farklı olan bu cins, Büyük Britanya’ya yaklaşık 2000 yıl önce Roma İmparatorluğu’nun izniyle geldi. Romalılar, diğer toprakları fethedip kolonileştirirken, evlerini kemirgenlerden korumak için yanlarında kedilerini de getirdiler. Bu kediler, daha öncesinde Mısırlılardan elde edilmişti. Sonrasında Fenike kervanları onları ticaret yolları boyunca taşıdı ve Roma orduları da Mısır’dan kaçırdı ve birçok ülkeye taşıdı. Kedileri İngiltere’ye ilk kez Fenikeliler tanıtmış olsalar da, Britanya Adaları’nı işgal ettiğinde kedilerin yaygınlaşmasından büyük olasılıkla Romalılar sorumluydu. Sonunda, Romalılar Adalardan sürüldü, ancak yanlarında getirdikleri kediler kaldı.

Geride kalan kediler günümüzün British Shorthair kedilerine benzemiyordu. Uzun, zarif kemiklerle kıvrak olan bu kediler, Abyssinian gibi tüyleri ve yüzlerinde, bacaklarında ve kuyruklarında tekir işaretleriyle kumlu kahverengi veya sarı-gri renkliydi. Muhtemelen, tüm evcil kedilerin atası olan Afrika yaban kedisi Felis silvestris lybica’nın yakın akrabalarıydılar. Ancak Avrupa’ya geldikten sonra, Avrupa’nın çoğunda yaşayan yerel bir yaban kedisi alt türü olan Avrupa yaban kedisi Felis silvestris silvestris ile karıştılar. Bu, Avrupa yaban kedisinin geniş bir kafası, küçük geniş kulakları, güçlü, kaslı bir vücudu ve kısa, kalın kürkü olduğu için hem kürk hem de vücut tarzında bir kayma oluşmasına neden oldu.

Bazı Avrupa yaban kedileri tekir desenini taşımaktadır. Bugün pek çok cins ve melez kedide bulunan bu yaygın tekir deseni, Avrupa yaban kedisinden kaynaklanmış olabilir. Daha soğuk ve yağışlı koşullar nedeniyle, Avrupa’daki kediler, iklime uygun, tıknaz, kaslı vücut stilleri ve daha kalın, su tutmayan tüyler geliştirmişler, iklime göre adaptasyonla evrimleşmişlerdir. Yüzlerce yıl boyunca bu kediler, İngiltere’nin ahırlarında, tahıl ambarlarında, sokaklarında, bahçelerinde ve evlerinde, insanları kemirgenlerden koruyarak barınma ve yemek yeme ihtiyaçlarını karşılamıştır. Bu çalışan kedilerden British Shorthair, önemli bir cins haline gelmiştir. 1800’lerde, insanlar bu dayanıklı sokak kedilerini güzellikleri, güçleri, kişilikleri ve arkadaş olarak değerlerinden dolayı önem vermeye başladılar.

İlk başta kısaca “Shorthairs” olarak adlandırılan Blue British Shorthair’ler, kedi meraklısı Harrison Weir’in favorileriydi. Bay Weir, British Shorthair’in başlı başına bir cins olarak tanınmasında etkili oldu. Bir süre sonra, yüzyılın başlangıcından hemen önce popüler hale gelirken, uzun tüylü egzotikler insanların dikkatini çektikten sonra British Shorthair’in popülaritesi azaldı. Bununla birlikte, British Shorthair, diğer Avrupa ırklarının çoğu ile birlikte, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, British Shorthair cinsinin korunmasına yönelik çok çaba gösterildi. Cinsi eski ihtişamına kavuşturmak için çok çaba harcandı ve sonunda başarılı olundu.

Amerikalılar, 1960’lara kadar British Shorthair’i pek önemsemediler. 1970’de ACFA, şampiyonluk için türü yalnızca tek bir renkte (düz mavi) ve artık kullanılmayan “British Blue” adı altında tanıdı. Mavi hem burada hem de Büyük Britanya’da en yaygın renkti ve hala da öyle. Cins yavaş yavaş destekçi kazandı ve 1970 – 1980 arasında British Shorthair, cinsin tüm renkleri dahil olmak üzere resmen tanındı. Bugün, bu kediye hayranlık duyan büyük bir kitle bulunmakta ve çoğu insan tarafından arkadaş olarak tercih edilmektedir.

Irkın Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
12-17Orta-Büyük7-1712-14 inçGreat Britain

VÜCUT

Orta ila büyük arasında ve güçlü yapıları ile geniş göğüsleri bulunur.

KAFA

Kısa kalın boyun üzerinde yuvarlak alt kısmı kemikli olan yuvarlak yüzleri vardır. Burun orta boyda ve geniştir. Çene sağlamdır, burun ve üst dudağa göre iyi gelişmiştir. Burnun alt kısmı kendine özgüdür, iyi gelişmiştir ve büyük, yuvarlak bıyık yastıkları vardır.

KULAKLAR

Orta boy, tabanda geniş, uçlarda yuvarlaktır. Kafanın yuvarlak hatlarına uyacak şekilde birbirinden uzaktırlar.

GÖZLER

Büyük, yuvarlak, kocaman açık birbirinden ayrık gözleri vardır ve rengi tüylerinin rengine göre değişiklik gösterir.

BACAKLAR VE PATİLER

Bacaklar kısa ila orta uzunlukta, kemikli ve güçlüdür, vücutla orantılıdır. Patiler yuvarlaktır.

KUYRUK

Vücuda oranla orta uzunlukta, tabanda daha kalın, yuvarlak bir uca doğru hafifçe sivrilen bir yapıdadır.

KÜRK

Kısa ve çok gürdür. Dokunulduğunda yumuşacık bir yapıya sahiptir.

RENK

Çikolata, lavanta, Himalaya deseni veya beyaz ile bu kombinasyonların renkleriyle sonuçlanan melezlenenler hariç, herhangi bir renk veya desende olabilir.

Olası Sağlık Sorunları

Hem cins hem de melez kediler, doğada genetik olabilen çeşitli sağlık sorunlarına sahiptir. British Shorthair’de görülen problemler gingivitis ve hipertrofik kardiyomiyopatidir ve her iki hastalık da her kedide görülebilecek hastalıklardır.

British Shorthair Kedi Irkının Kürk Rengi ve Bakım Gereksinimleri

British Shorthair’in kısa, pürüzsüz kürkünü sağlıklı tutmak, ölü tüyleri çıkarmak için haftalık tarama yeterli olacaktır. Banyo nadiren gereklidir.

Periodontal hastalıkları önlemek için dişlerini fırçalamak gerekir, bu aslında tüm kediler için genel bir durumdur. Günlük fırçalama en iyisidir, ancak haftalık fırçalama da hiç olmamasından iyidir. Tırnakları birkaç haftada bir kesmek gerekir. Herhangi bir akıntıyı önlemek ya da temizlemek için gözlerin köşelerini yumuşak, nemli bir bezle silmek gerekir. Her göz için bezin farklı alanını kullanırsak herhangi bir enfeksiyon bulaştırma durumunun da önüne geçmiş oluruz. Kulakları haftalık olarak kontrol edip, kirli görünüyorlarsa 50-50 oranında elma sirkesi ve ılık su karışımıyla nemlendirilmiş pamuk veya yumuşak bir bezle silmek gerekir. Pamuklu çubuk kullanmak kulak iç kısımlarına zarar verecektir.

British Shorthair’lerin de diğer tüm kediler gibi kum kabını tertemiz tutmak gerekir. Kediler her alanda hijyen konusunda çok titizdir ve temiz bir kum kabı da tüylerinin ve ayaklarının temiz kalmasına yardımcı olur.

Sokakta yaşamak zorunda olan diğer kedilerin hastalıklarından, köpek saldırılarından veya araba çarpması gibi istenmeyen durumlardan korumak için sürekli evde bakılması, yalnız dışarı çıkmasına izin vermemek iyi olacaktır. Ayrıca bu kedi fazlasıyla güzel olmasından dolayı çalınma riskiyle de karşı karşıya olacaktır.

Kürk Rengi ve Bakımı

Kısa, kalın kürkü, yuvarlak kafası ve yanakları, iri yuvarlak gözleri ve yuvarlak gövdesi ile British Shorthair, sevimli bir oyuncak ayıdan başka hiçbir şeye benzemez. Vücudu kompakt ama güçlü, geniş bir göğsü, yuvarlak pençeleri güçlü bacakları ve yuvarlak uçlu kalın bir kuyruğu var. Kürk; leylak, çikolata, siyah, beyaz, tekir ve daha pek çok renk dahil olmak üzere, herhangi bir renk veya desende olabilir. En iyi bilinen renk mavidir (gri), bu nedenle bu kedilere bazen İngiliz Mavileri de denir.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İlişkileri

Bu yumuşak huylu kedi, çocuklu aileler ve kedi dostu köpeklerle yaşamak için çok uygundur. Kendisine kibar ve saygılı davranan çocuklardan gördüğü ilgiyi sever ve beceriksiz küçük çocuklara da sesini pek çıkarmaz.Küçük çocukların onlara karşı davranışlarını gözlemek ve kediyi nasıl güzelce seveceklerini göstermek gerekir. Kediyi tutmak veya taşımak yerine, yere oturmasını ve onu sevmesini sağlamayı öğretmek gerekir. Diğer kedilere pek aldırış etmez, hepsiyle iyi anlaşır. En önemli nokta, birlikte geçinmeyi öğrenmelerini sağlamak için evcil hayvanları yavaş ve kontrollü olarak tanıştırmaktır.

The Review

British Shorthair Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.4 Score

British Shorthair Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version