Bovine Viral Diyare fertiliteyi etkiler mi?. Viral diyare tüm dünyada süt inekçiliğini etkileyen ve önemli ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan virus pestivirus’tur. Virusun sitopatojenik ve nonsitopatojenik suşları vardır. Özellikle ineklerde nonsitopatojenik suşa bağlı enfeksiyonlara daha sık rastlanmaktadır.
Patojen ineklere sindirim, solunum ve genital yol ile bulaşmaktadır. Bunlara ilaveten patojen sperma ve embriyo transferi ile de enfekte hayvanlardan sağlıklılara bulaşabilmektedir. Sürü içinde en önemli bulaşma kaynağı persiste enfekte buzağılardır. Persiste enfekte buzağılar, virüsü anneden alırlar ve enfekte olarak doğarlar. Persiste enfekte buzağılar sürüde önemli bir bulaşma kaynağı olduğundan sürüden mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Sürüde persiste enfekte hayvanlar bulundukça, sürüde enfeksiyon prevalansının düşürmek pek mümkün değildir.
Virus gebe ineklerde gebeliğin her döneminde enfeksiyona neden olabilir. Gebe inek eğer gebeliğin ilk 1/3’ünde içinde bu virusla enfekte olursa; erken embriyonik ölüm, abortus, mumifikasyon şekillenir veya persiste enfekte olarak doğabilir. Eğer inek gebeliğin 100. gününden sonra enfekte olursa kongenital defektli buzağılar veya persiste enfekte buzağılar doğar. Persiste enfekte buzağıların bazılarında gelişme geriliği vardır. Bir sürüde kongenital defektli buzağı doğumlarıyla sık karşılaşılıyor ise ilk akla gelmesi gerekli sorun BVD olmalıdır.
Ülkemizde dünyanın her tarafından hayvan ithalatı olduğundan bu virusa bağlı enfeksiyonlara sık rastlanmaktadır. Bu nedenle hayvan ithalatı ve ülkemizde hayvan hareketleri bu virusun yayılması bakımından önemli risk faktörüdür.
Ekonomik bir hayvancılık için BVD ‘nin sürüden eradikasyonu son derece önemlidir. Sürü eradikasyonunda 2 temel ilke vardır. Bunlardan birincisi; persiste hayvanların sürüden uzaklaştırılması, ikincisi ise sağlıklı hayvanların aşılanmasıdır. Bovine Viral Diarrhea (BVD) enfeksiyonlarından korunmak için ölü ve canlı aşılar kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılmak üzere ülkemizde inaktif birçok aşı çeşidi satılmakta olup, önümüzde günlerde canlı aşının da piyasaya sürüleceği bilgisini aldım.
Yararlı olması dileklerimle…
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi