Bovine Petechial Fever, sığırlar da yüksek ateş, kanama ve ödem ile karakterize bir sığır riketsiyozudur. Kenya ve Tanzanya yaylalarında, topoğrafyaya komşu olan ülkelerde meydana gelmektedir. Büyükbaş hayvancılık ateşinin önemi, doğu Afrika’nın dağlık bölgelerindeki süt gelişmesine yönelik tehdidinde yatmaktadır, ancak 10 yıldan uzun bir süredir enfeksiyonun görüldüğü bildirilmemiştir.
Bovine Petechial Fever Etiyolojisi ve Epidemiyolojisi
Hastalığa, dolaşımdaki lökositlerin sitoplazmik vakuollerinde bulunan bir hücre içi riketsiya olan Ehrlichia ondiri neden olur. Bazı kaynaklarda etken Anaplasma ondiri olarak da belirtilmiştir. Etken sığır, koyun, keçiler, bushbuck, duiker, impala, Thomson ceylanları ve antiloplardaki muhtemelen çoğu yerli ve vahşi geviş getiren hayvanlarda olabilir. E ondiri ‘nin yabani geviş getiren hayvanlarda, özellikle bushbuck‘ta endemik olduğuna ve yerli sığır otlatma ormanı kenarlarına bulunmaktadır.
Bovine Petechial Fever hastalığı, sert gölgeli, sert bağları olan orman kenarı bölgeleri, yüksek bağıl nem sağlayan kalın bir çöp tabakası ve ana güçlendirme ve rezervuar konakçıları olan iki vahşi geviş getiren bushbuck ve duiker popülasyonu ile sınırlıdır. Sığırların ithal ırklarında yıl boyunca aralıksız olarak görülmektedir.
Hastalığın hayvanlara nasıl bulaştığı bilinmemektedir.
Diğer riketsiyal enfeksiyonlarda olduğu gibi, bir artropod vektöründen kuşkulanılmaktadır. 4-14 günlük bir inkübasyon süresi vardır. Bölgeye ve enfeksiyonun şiddetine göre %50 ye varan ölümler görülmektedir.
Klinik Semptomlar
- Yüksek ama sürekli artan azalan ateş,
- Apati
- Süt veriminin düşmesi
- Mukoza zarının yangılanması ya da petişeyel tarzda kanamalar
- İnkubasyon süresinden 2–3 gün sonra, çoğu hayvan donuk görünür ve özellikle de dilin alt yüzeyi ve vajinal mukozada mukoza zarlarında peteşiler görülebilir.
- Konjunktival ödem ve hemoraji varıdr. Konjunktival ödem de keseler şişmiş ve gergin ve çıkıntılı bir göz küresi etrafında çevrilmiş ve sulu mizahta kan olabilir.
- Gebe ineklerde yüksek ateşten dolayı abort oluşabilir.
Bovine Petechial Fever tedavisin ülkemizde olmayan bir etken madde olan Dithiosemicarbazone ve Tetrasiklinler, erken dönemde yakalanan vakalarda tedavi etmek için başarıyla kullanılmıştır, ancak kronikleşmiş vakalarda etkisizdir.
Kontrol çok zor da olsa endemik bölgelerden ve daha önce enfeksiyonun görüldüğü bölgelerden hayvanlarımızı uzaklaştırmak suretiyle kontrol altına alabiliriz ama bu durum hem çok zor hem de pratik olmayabilir.