Bombay Kedi Irkı ve Özellikleri

Bombay Kedi Irkı ve Özellikleri

Bombay kedi ırkı sakin, nazik ve sevecendir. Bu güçlü, orta boy kedi, 1950’lerde Samur Burmese ve siyah Amerikan Shorthair ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturuldu. Kısa, kadifemsi tüylerinin bakımı ise çok kolaydır.

Bombay, hayattan keyif almayı bilen, uysal ve hoşgörülü bir kedidir. Eve gelen misafirleri selamlamaktan hoşlanır; çocuklarla, köpeklerle ve diğer kedilerle iyi geçinir, ancak lider kedinin her zaman kendisi olmasını ister. Tasmalı yürümeyi veya getirme gibi oyunlar oynamayı kolayca öğrenir ama aynı zamanda tam bir kucak kedisidir. Bombay ilgiyi sever, yaptığınız her şeye dahil olmak ister. Bu yüzden onunla sık sık etkileşim kurmak için zamanınız veya isteğiniz yoksa Bombay kedisi sahiplenmek doğru olmaz.

Tüylerini parlak ve sağlıklı tutmak için Bombay’ı haftada bir taramak yeterli olur. İhtiyacı olan diğer tek bakım, düzenli tırnak kesme ve kulak temizliğidir.

Bombay, onu sevecek ve onunla ilgilenecek insanların olduğu her eve çok uygundur. Onu arabalardan, sokakta yaşamak zorunda olan kedilerin yaydığı hastalıklardan ve diğer hayvanların saldırılarından korumak için dışarı çıkmasına izin vermemek iyi olacaktır.

Bir Bombay’a baktığınızda, kaslı, orta boy bir kedi görürsünüz. Eğer kaldıracak olursanız da göründüğünden daha iri olduğunu fark edersiniz.

Cinsel olgunluğa erken, bazen beş ayda ulaşsalar da, Bombaylar neredeyse iki yaşına gelene kadar boyut ve kas gelişimi kadar fiziksel büyümeleri devam edebilir.

Bombay Kedi Irkının Tarihi

1950’lerde Nikki Horner Burmese görünümüne sahip, ancak kahverengi kürk yerine, siyah bir kürk ve bakır gözlere sahip bir kedi geliştirmek istedi – bir nevi bira bardağı büyüklüğünde bir panter. Cinsin ismini, siyah leoparın ülkesi Bombay’dan aldı.

İstediği göz rengine sahip siyah bir Amerikan Shorthair kediyi en iyi Burmeselerinden biriyle çiftleştirdi. Çok fazla deneme ve yanılmadan sonra Horner sonunda aradığı sonuçları üretti. Burmese’ın kısa, parlak kürküne ve vücut tipine; American Shorthair’in bakır renkli gözleri ve siyah rengine sahip bir kedi. Ancak Horner kısa süre sonra, Bombay kadar çarpıcı bir kedi yaratmanın, tanınma için yeterli olmadığını öğrendi. Irkın CFA tarafından kayıt için kabul edilmesi 1970 yılına kadar sürdü.

Bombay, Asya’nın kendi renginde kısa tüylü bir türü olarak kabul edilir. Hem Birleşik Krallık’ta hem de Kuzey Amerika’da hala nadir olmakla birlikte, cinsin özel bir takipçisi vardır.

Bombay Irkının Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
12-20Orta ila Büyük8-1510-18 inçUSA

Vücut

Orta boyda, kaslı ve güçlü yapıdadır.

Kafa

Hoş, yuvarlak, keskin çizgilere sahip olmayan başları vardır. Gözlerin arasında hatırı sayılır bir genişlik olan yüzleri olup, başın yuvarlak hatlarını koruyan geniş, orta derecede yuvarlak bir burunla devam eder. Burun ucu, başın yuvarlaklığını tamamlayacak şekilde hafifçe aşağı yuvarlanır. Yüzleri, yandan bakıldığında kafalarını top şeklinde tamamlayan bir şekildedir.

Kulaklar

Orta büyüklükte ve yuvarlak kafatası üzerinde iyice ayrılmış, hafifçe öne eğilmiş, tabanda geniş ve hafif yuvarlak uçlu kulakları vardır. Kulaklar başlarıyla orantılıdır ve dikkatleri ne tarafa çekilirse kulakların da o yöne döndüğü kolayca fark edilir.

Gözler

Altından bakıra değişen renklerde tamamen yuvarlak gözleri birbirinden ayrıktır. Karşıdan bakıldığında yuvarlak bir yüzün ortasında iki tane “O” harfi gibi çok parlak boncuklara benzerler.

Ayaklar Ve Patiler

Bacaklar vücut ve kuyruk ile orantılıdır. Patiler de vücut gibi yuvarlak olup, önde beş arkada dört tırnak bulunur.

Kuyruk

Düz ve orta uzunlukta kuyrukları vardır.

Kürk

İnce, kısa, saten benzeri dokuda ve rugan gibi parıldayan kürke sahiptirler.

Renk

Yetişkin kedilerde tüyler köklerine kadar tamamen siyah renktedir. Yavru kedi kürkleri ise yaşla birlikte koyulaşıp daha göz alıcı hale gelir.

Vücuda tümden bakıldığında, parlak yusyuvarlak kadifemsi bir top gibidir, tüyleri o kadar yumuşaktır ki yüzünüzü gömüp orada kalmak istersiniz. Teması sevdiklerinden dolayı mırlamaya başladıklarından, insanı inanılmaz derecede rahatlatır.

Bombay Irkının Bakım Gereksinimleri

Bombay’ın kısa, şık kürkünün bakımı kolaydır. Birkaç el hareketiyle veya en fazla haftalık olarak tarayıp ölü tüyleri çıkarmak, cilt yağını dağıtmak ve kürkü en iyi şekilde parlatmak için yeterlidir. Banyo nadiren gereklidir.

Periodontal hastalıkları önlemek için dişlerini fırçalamak gerekir, bu aslında tüm kediler için genel bir durumdur. Günlük fırçalama en iyisidir, ancak haftalık fırçalama da hiç olmamasından iyidir. Tırnakları birkaç haftada bir kesmek gerekir. Herhangi bir akıntıyı önlemek ya da temizlemek için gözlerin köşelerini yumuşak, nemli bir bezle silmek gerekir. Her göz için bezin farklı alanını kullanırsak herhangi bir enfeksiyon bulaştırma durumunun da önüne geçmiş oluruz. Kulakları haftalık olarak kontrol edip, kirli görünüyorlarsa 50-50 oranında elma sirkesi ve ılık su karışımıyla nemlendirilmiş pamuk veya yumuşak bir bezle silmek gerekir. Pamuklu çubuk kullanmak kulak iç kısımlarına zarar verecektir.

Bombay’ların da diğer tüm kediler gibi kum kabını tertemiz tutmak gerekir. Bu küçük panterler de tüm kediler gibi hijyen konusunda oldukça titizdir.

Bombay’ınızı 6 ila 9 aylıkken kısırlaştırmak idealdir. Bombayların 5 aylıkken bile cinsel olgunluğa erişmeleri normal karşılanır.

Sokakta yaşamak zorunda olan diğer kedilerin hastalıklarından, köpek saldırılarından veya araba çarpması gibi istenmeyen durumlardan korumak için sürekli evde bakılması, yalnız dışarı çıkmasına izin vermemek iyi olacaktır. Ayrıca bu kedi fazlasıyla güzel olmasından dolayı çalınma riskiyle de karşı karşıya olacaktır.

Siyah kürk için baskın gene sahip olmalarına rağmen, bazen samur renkli bir yavru kedi doğabilir. Bazı kuruluşlar bu yavru kedilerin Burmese olarak kaydedilmesini uygun görür.

Olası Sağlık Sorunları

Hem ırk hem de melez kediler, genetik olabilen çeşitli sağlık sorunlarına sahiptir. Burmese’de görülen genetik hastalıklardan biri olan kraniyofasiyal anomalilik Bombay’da da görülmesine rağmen Bombay’lar genellikle çok sağlıklıdır.

Burmese kafa kusuru olarak adlandırılan kraniyofasiyal anomalilik, bazen yeni doğan yavru kedilerde görülür. Bu yavru kedilere ötenazi uygulanır, bu nedenle Bombay yavru kedi satın alan insanlar sorunla karşılaşmazlar. Ancak yetiştiriciler, kusur için geni taşıyan kedileri yetiştirmediklerinden emin olmak için soy ağaçlarını dikkatlice araştırmalıdır.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İlişkileri

Arkadaş canlısı Bombaylar, çocuklu aileler ve kedi dostu köpekler için mükemmel bir seçimdir. Kendisine kibar ve saygılı davranan çocuklardan gördüğü ilgiye bayılır. Kendi üstünlüğünü kabul eden kedi ve köpeklerle rahatça yaşar.

En önemli nokta, birlikte yaşamayı öğrenmelerini sağlamak için evcil hayvanları yavaş ve kontrollü olarak tanıştırmaktır.

The Review

Bombay Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.4 Score

Bombay Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version