Blotic %7

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit - Akarisit)

Blotic %7

Blotic %7

Blotic %7
Veteriner Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat
Veteriner Ektoparaziter (lnsektisit – Akarisit)
ZEHİRLİDİR
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.

Bileşimi: Blotic %7  Daldırma Emülsiyonu için Konsantrat, 1 ml’sinde 70 mg sipermetrin içeren, sarı – açık kahverengi renkte, kendine has özel kokulu yoğun bir çözeltidir.

Farmakolojik Özellikleri

Bu ürünün aktif maddesini oluşturan sipermetrin trans izomerlerlnin 50 / 50 karışımından oluşan, piretroid Tip II grubundan sentetik bir piretroid türevidir. Sığır, koyun, keçilerde ve barınaklarda sıklıkla karşılaşılan başlıca; sert ve yumuşak keneler, uyuz etkenleri, kan emici bitler, yapağı biti ve diğer bit çeşitleri ile kırmızı kümes akan, yara kurtları, ısırıcı ve kan emici sinekler. karasinekler, yüz sineği, boynuz sineği vb. sinekler ile zararlı böcek çeşitlerine yönelik oldukça geniş bir antiparaziter spektrum sergiler. Blotic %7 , birtemas ve mide zehiri olarak etkimek suretiyle, parazitlerde aşırı uyarılma ve hareket uyumsuzluklarından sonra hızla ölümlerine sebep olur. Hızla gelişen güçlü insektisidal etkinliğiyle duyarlı parazitlerin hem ergin hem de larval şekilleri üzerinde etkili olur. ilaç, duyarlı parazitlerdeki yıkımlayıcı enzimatik etkilere ve çevre koşullarına karşı dayanıklı olduğundan, 3 – 4 hafta ve hatta bazı duyarlı parazit çeşitlerine karşı daha uzun süreli kalıcı ve koruyucu etkinliğe de sahiptir. Keza, etkilenmiş ergin kenelerin yumurtlama etkinliğini baskılar.

Sipermetrin aktif maddesi, hedef hayvanlara doğrudan banyo, püskürtme, ıslatma ve yıkama şeklinde uygulandığında deriden çok az emilir. Emilen sipermetrin hayvan vücudunda hızla metabolize edilerek (fenoksibenzoik asitve siklopropan metaboiltlerine ayrıştırılır) kolayca atılablidiğinden, hayvansal gıdalarda kalıntı sorununa yol açmaz. Sipermetrinin hedef hayvanlardaki toksisitesi son derece düşüktür. Zehirliliği izomer şekline göre değişir; genellik de cis izomer şekli daha zehirlidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre toksisite sınıfı olan maddeler arasında yer alan sipermetrin, önerilen sağaltım dozlarında ve uygulama seçeneklerinde kesinlikle akut ve kronik zehirlenmelere sebep olmaz. Nitekim ratlarda oral LDso değeri 891 mg / kg ve dermai L0,., değeri de 400 – 4000 mg / kg canlı ağırlık arasında saptanmrştır.

Blotic %7 KULLANIM SAHASI / ENDIKASYONLAR

Blotic %7, Daldırma Emülsiyonu için Konsantrat sığır, koyun ve keçilerde yaygın biçimde karşılaşılan olgun ve farklı gelişme çevrelerdeki tek ve çok konakçılı keneler (lxodidae ailesinden Rhipicephalus spp., Boophilus spp., Hyalomma spp., lxodes spp. Dermacentor marglnatus, Otobius megnlni, Amblyomma maculatum’dan oluşan sert keneler ile Argasidae ailesinden Ornithodoros |ahorensis’den oluşan yumuşak keneler), uyuz etkenleri (Psoroptes spp., Sarcoptes spp., Chorioptes spp. ve diğer akarlar), kan emici bltler (Anoplura’lardan Haematopinus spp. ve Linognathus spp.), yapağı bitleri (MalIophaga’lardan Damallnia spp. ve koyun sinek biti – Melophagus ovinus). diğer bit türleri (Solenopotes capiliatus, Bovicola bovis, B. ovis, Menopon gallinae. Dermanyssus gallinae), pireler, yara kurtları (calliphora, Lucilia, Chrysomya ve eksternal mlyazise sebep olan diğer yara kurtları) ısırıcı, sokucu ve kan emid slnekler (Musca autumnalis – yüz slneği, Hydrotica irritans – koyun kafa slneği, Haematobia irritans – boynuz slneği, Musca domestica – karasinek) mücadelesinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Blotic %7, Daldırma Emülsiyonu için Konsantrat, veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde, sığır, koyun ve keçilere; banyo, püskürtme, ıslatma ve yıkama şeklinde uygulanır. Belirtilen uygulama çözeltilerinin hazırlanması aşamalarında ön karışımların hazırlanmasına gerek yoktur. Formülasyon şeklinin bir gereği olarak Blotic %7, önerilen oranlarda doğrudan suya ilave edilip karıştırıldığında homojen ve kalıcı bir emülsiyon oluşturur.

Sığır, koyun ve keçilerde farmakolojik etkin madde doz seviyesi banyo çözeltileri için 52,5 mg / litre, ıslatma ve püskürtme çözeltileri için 70 mg / iitrefdir. lnce gözenekli pülverizatörie yüzeyleri ıslatacak şekilde püskürtülür. Pratik doz tablosu aşağıdaki gibidir:

Sığır, koyun ve keçilere; banyo, püskürtme, ıslatma ve yıkama şeklinde uygulanır.

Hayvan türleriParazit çeşitleriUygulama şekliBlotic % 7
Sığır, Koyun, KeçiKene, uyuz, miyazis etkenleri, bit ve diğer böceklerBanyo1 ton suya 750 ml veya 100 litre suya 75 ml
Sığır, Koyun, KeçiKeneler, uyuz, miyazis etkenleri ve diğerleriIslatma ve püskürtme1 ton suya 1 litre veya 100 litre suya 100 ml

Gıdalarda İlaç Kalıntıları Hakkında Uyarılar:

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Hayvanlara yönelik banyo, püskürtme ve ıslatma şeklindeki uygulamalar açıkta veya yarı açık ortamlarda yapılır. Elle ıslatmada hayvanın başı ve ayakları dahil, bütün vücudunun deri ve kıllarının, gerektiğinde elle ovuşturularak, iyice ıslanması sağlanmalıdır. Mera mevsiminde hayvanların 3 – 4 haftada bir; ahır, ağıl mevsiminde ise, ihtiyaç duyuldukça ilaçlanması önerilir.

Gebelikte Kullanım: Blotic %7 ‘nin embriyotoksik, teratojenlk ve mutajenik etkisi yoktur. Koç katımı ve gebelik dönemlerinde kullanılabilir.

İstenmeyen Yan Etkisi
Duyarlı hayvanlarda kızarma ve kaşıntı gibi çok hafif seyreden deri hassasiyetleri meydana gelebileceği bildirilmiştir. Bu gibi reaksiyonlar geri dönüşümlüdür ve bir süre sonra tamamen kaybolmaktadır.

İlaç Etkileşimleri

Organik fosforlu Insektisitler parazitlerin piretroidleri parçalayıcı esteraz enzim sistemlerini Inhibe edid etkileri olduğundan, kombine halde kullanıldıklarında piretroidin stabilitesinl ve antiparaziter etkinliğini artınrlar. Ancak, emilme olduğu takdirde, konak hayvanda iaretroidleri parçalayan karaciğer mikrozomal enzim sistemine yönelik inhibe edici etkin işleri sebebiyle, piretroidlerin onak hayvana yönelik toksik etkilerini de kısmen artırabilirler. Kuvvetli alkali ortamlarda stabilitesi nispeten düşük olduğundan kalıcı etki süresi kısalabilir.

Doz Aşımı Belirtileri Önlemler ve Antidotu

Sipermetrlnin evcil hayvanlarda toksisitesi düşüktür. Doz aşımı veya hatalı kullanma halinde sallvasyon, ürkeklik, Irkllme, ataksl, tremor ve konvülsiyon belirtileri ortaya çıkar. Öldürücü dozda siperrrıetrin, miyelin ve akson dejenerasyonuna yol açar. Antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanabilir.

GIDALARDA ILAÇ KALINTI UYARILARI

ilaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 14 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sağmal ineklerde 15 gün (30 sağım), koyun ve keçilerde 10 gün (20 sağım) ge maden elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma suresinin uzun olması ne eniyle; insan tüketimi için süt elde edilen İnek, koyun ve keçilerde uygulanması tavsiye edilmez.

KONTRENDİKASYONLAR

1 aylıktan küçük yavrularda, hasta, güçsüz ve etken maddeye karşı duyarlılığı bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız
Çocuklann ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri almayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uygulama sırasında eldiven kullanınız. Uygulama bitiminde ellerinizi ve ilaç ile temas etmiş olan diğer vücut kısımlarını sabunlu su ile yıkayınız. Uygulama sırasında bir şey yiyip içmeyiniz Sigara içmeyiniz zehirlenme belirtisi ortaya çıktığında derhal hekime başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI ve Raf Ömrü

Oda ısısında (25°C’nin altında) doğrudan güneş ışığına karşı korunabilen ortamlarda, kendi ambalajlarında ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak muhafaza edilir. Ateşten uzak tutunuz Raf ömrü imal tarihinden itibaren 60 aydır. Blotic %7 ile hazırlanan püskürtme ve yıkama çözeltileri, kapalı kaplar içinde tutulmak kaydı ile 2 hafta içinde kullanılabilir. Banyolukta arta kalan kirli ilaç çözeltileri en fazla 3 gün içinde kullanılabilir.

KULLANIM SONU lMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER IÇIN UYARILAR

Bal arılan ve su ürünleri için çok toksik olduğundan, artakalan banyo, püskürtme ve yıkama çözeltileri ve kullanılmış ilaç şişelerindeki artıkların. sulara ve göletlere karışmamasına dikkat ediniz Atık maddeleri dip sularına karışmayacak şekilde gömerek veya yakarak imha ediniz (Sipermetrin toprakta 2 – 4 ay içinde tamamen yıkımlanarak zararsız hale gelir).

TlCARl TAKDlM ŞEKLİ

Karton kutu içerisinde; 100 ml, 500 ml ve 1000 ml’lik beyaz plastik şişelerde, 5 L’lik beyaz renkli coex bidonda ve 5 L ile 20 L’lik teneke kutularda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır(VH R).

PROSPEKTÜS ONAY TARIHI: 06.08.2010

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA lZNl TARİHİ VE NO: 26.06.2007 – 18 / 058

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: TOPKİM -Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. AŞ. Ali Nihat Tarlan (ad. Karakartal Sok. No: 4 Daire: 5 Ataşehir / İstanbul

Exit mobile version