Biyosidal Ürünler, 04. 07. 2019 tarihli ve 30821 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre Biyosidal Ürün: “Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir hedef organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, zararsız kılan, yok eden aktif madde ve preparatları ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.
Biyosidal ürünler; İnsanların bulunduğu ortamlarda, yaşam alanlarında veya çevrelerinde bulunan zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan ve bu zararlıları yok eden veya uzaklaştıran, cezp ederek belirli bir hedefte toplanmalarını sağlayan kimyasal formülasyonlar veya maddelerdir. Bu zararlılar halk sağlığını olumsuz etkileyen haşereler, fareler, hamam böcekleri, sivrisinekler, akarlar vb. olabilir. Ayrıca içme suyu dezenfektanları, hastanelerde ve gıda sektörü de dâhil birçok sektörde kullanılan birçok yüzey dezenfektan maddeleri de Biyosidal ürünler kapsamındadır.
Biyosidaller dezenfektanlar ve pestisitlerin yanı sıra gıda katkı maddeleri, şampuan, Güneş kremleri gibi günlük yaşam da kullandığımız pek çok üründe aktif madde olarak kullanılmaktadır. Biyosidal ürün kullanımının ve atıklarının kontrol altında tutulmamasının çevre ve insan sağlığı açısından azımsanmayacak derecede zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler anlık yani akut olabileceği gibi kronik etkiler de olabilmektedir.
Halk sağlığı alanında kullanılan Biyosidal Ürünler; Etkili olduğu alan, ürünün yapısını oluşturan bileşikler, etkilediği canlının türü, haşere üzerindeki etkinliği vb. kıstaslar sonucunda 4 ana grup ve 23 ürün tipi olarak belirlenmiştir.
Kısaca Biyosidal Ürünler Ana Grupları ve Ürün Tipleri
1- Dezenfektanlar ve Genel Biyosidal Ürünler: Dezenfektanlar ve Genel Biyosidal Ürünleri grubu 5 ürün tipini içermektedir bunlar
– Ürün Tipi 1: İnsan Hijyeni ile İlgili Biyosidal Ürünleri
– Ürün Tipi 2: Kişisel alanlarda ve umumi alanlarda kullanılan dezenfektanlar ve biyosidal ürünleri
– Ürün Tipi 3: Veteriner hijyenine yönelik biyosidal ürünlerdir.
– Ürün Tipi 4: Gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlar
– Ürün Tipi 5: İçme suyu dezenfektanları
2-Koruyucular: 6. Ürün tipinden başlayarak 13. Ürün tipi dahil kısmı içeren gruptur.
Ürün Tipi 6: Konserve koruyucuları
Ürün Tipi 7: Film koruyucular
Ürün Tipi 8: Ahşap koruyucuları
Ürün Tipi 9: Elyaf, deri, lastik ve polimer maddeler
Ürün Tipi 10: Duvarcılık koruyucuları
Ürün Tipi 11: Sıvı soğutucu ve arıtma sistemleri koruyucuları
Ürün Tipi 12: Slimicidler/ Salyangoz Önleyicileri
Ürün Tipi 13: Sıvı metal işleme koruyucuları
3-Haşere Kontrolü İçin Kullanılan Biyosidal Ürünler: 14. Ürün tipinden başlayarak 19. Ürün tipi dahil kısmı içeren gruptur.
Ürün Tipi 14: Rodentisitler
Ürün Tipi 15: Avisitler
Ürün Tipi 16: Mollusutler
Ürün Tipi 17: Pisisitler
Ürün Tipi 18: İnsektisitler, akarisitler
Ürün Tipi 19: Kovucular ve Çekiciler
4-Diğer Biyosidal Ürünler: 20. Ürün tipinden başlayarak 23. Ürün tipi dahil kısmı içeren gruptur.
Ürün Tipi 20: Gıda ya da yem stokları koruyucuları
Ürün Tipi 21: Bozunmayı önleyici ürünler
Ürün Tipi 22: Mumyalama ve hayvan postu doldurma sıvıları
Ürün Tipi 23: Diğer omurgalıların kontrolü
Kaynakça