Biyoçeşitlilik (Biyolojik Çeşitlilik)

Biyoçeşitlilik (Biyolojik Çeşitlilik)

Biyoçeşitlilik; ayrışma, atmosferin kimyasal yapısı ve dünya iklimi gibi insanlar için yaşamsal önemi olan ve sadece sağlıklı ve karmaşık ekosistemlerin sürekliliği ile sağlanabilen hizmetler vermektedir. Dünya ’nın her yerinde biyolojik çeşitliliği azaltan veya onu olumsuz yönde etkileyen nedenlerin hemen hepsinde doğrudan veya dolaylı olarak insan faktörünün önemli olduğu görülür. Biyolojik zenginliği azaltan nedenlerin kökeni ne olursa olsun onu korumak, yönetmek ve sürdürülebilir şekilde kullanmak yine biz insanların sorumluluğundadır.

Biyoçeşitlilik Neden Önemli?

Biyoçeşitliliğin önemi her geçen gün biraz daha anlaşılmaktadır. Öyle ki Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre dünyada 4.000 ile 6.000 arasında bitki türünün uluslararası ticareti yapıldığı düşünülmektedir. Hem ekolojik hem de ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan Biyoçeşitlilik Ekolojik açıdan yaşamın sürekliliğini sağlayan madde döngüleri, enerji akışı, beslenme, göç vb. söylenebilirken Ekonomik yararları için ise besin maddesi, ilaç ham madde kaynağı, sanayi temel malzemesi, turizm örnek verilebilir.

Biyoçeşitliliğin Karşılaştığı Tehditler

Biyoçeşitliliğin korunması için neler yapılabilir?

Kaynakça:
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
  • Bulut, M. (2019). Fen Bilimleri, Biyoloji, Coğrafya Ve Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Biyoçeşitlilik Konusundaki Görüşleri Ve Çalıştıkları Bölgedeki Biyoçeşitliliği Derslerinde İşleme Düzeyleri Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı, Sakarya, Türkiye.
  • Çevre ve Orman Bakanlığı.(2008). Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı
  • Çepel, N. (1997). Biyoçeşitlilik Önemi ve Korunması TEMA Vakfı Yayınları İstanbul
  • turcev.org.tr
  • climatechange.boun.edu.tr
Exit mobile version