Bitkiler Hisseder mi?

Bitkiler Hisseder mi?

Bitkiler Hisseder mi?. Çeşitli bilim insanları ve filozoflar bitkilerin duyguları ve ruhları hakkında farklı yorumlarla karşımıza çıkmıştır. Örneğin, Aristoteles bitkilerin ruhları olduğunu fakat bu canlıların herhangi bir duyguya sahip olmadığını savunmuştur. Aristoteles’in düşüncelerine zıt düşünceleri olan bilim insanları ise bitkilerin hissederek insanların düşüncelerine cevap verebildiklerini öne sürmüşlerdir. Geçmiş dönemlerden beridir bitkilerin bir duygusunun olup olmadığı bu şekilde tartışıla gelmiştir. Hislerimizi ifade etmede, sevinçli günlerde, çeşitli merasimlerde, hasta ziyaretlerinde vb. çiçeklerden yardım alırız. Bizlerin bu davranışları çiçeklerin güzel hissiyatımızı karşımızdakine geçireceğine olan inancımızın ispatıdır. Sahibi tarafından ilgilenilen, diyalog kurulan bitkilerin daha iyi geliştikleri, ilgilenilmeyen bitkilerin ise gelişimlerinin yavaşladığı kanıtlanmış bir gerçektir.

Bitkiler de diğer canlılar gibi çevreyi algılayarak morfolojilerinde, fizyolojilerinde ve fenotiplerinde sağladıkları değişikliklerle bulundukları ortama ayak uydururlar. Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları, sinir sistemleri olmadığı halde onlar da bitkiler hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılarlar. Bizim gibi görür, koklar, duyar, tat alır ve dokunuşu hisseder. Bitkilerin çevrelerini koklamaları onlar için hayati önem taşır. Bunun en güzel örneğini orman yangınlarından sonra yeniden yeşeren ağaçlık alanlarda görüyoruz. Tohumlar dumanın kimyasal içeriğinin kokusunu alır ve bu da tohumun çimlenmesini hızlandırır. Bir şeyin kokusunu aldığımızda aslında o şeyin havaya yayılan uçucu kimyasal maddesinin kokusunu alıyoruz ve buna göre tepki veriyoruz. Bitkiler de kokulara karşı tepki gösterir.

Bitkilerin hafızasının olduğundan bile bahsediliyor. Bir Rus bilim insanı, bitkilerin belleğinin olduğunu kanıtlamak istemiş ve sardunya bitkisi üzerinde deneyler yapmıştır. Yardımcılarından birine bitkinin yapraklarına iğne batırmasını, köklerini asite değdirip kesmesini ve bitkiyi sarsarak ona kötü sözler söylemesini istemiş diğer yardımcısına da eziyet gören aynı sardunyaya yakınlık göstererek dallarına su püskürtmesini, ona güzel sözler söylemesini ve toprağını havalandırmasını istemiştir. Kendisi de bitkinin yaprağına elektrotlar bağlayarak deneyi başlatmıştır. Deney başladıktan sonra bitkiye kötü davranan kişi ne zaman bitkiye yaklaşsa kaydedici aletin göstergeleri dalgalanmalar göstermiştir. Bitkinin korkup dehşete düştüğü apaçık ortadadır. Elinden gelse kendini pencereden aşağı atacak ya da işkencecinin üzerine saldıracak gibidir. Kötü adamın odadan çıkıp iyi adamın içeri girmesi ile beraber sardunya yatışır cihazdaki dalgalanmalar sona erer.

Sonuç olarak, bitkiler de beş duyuya sahip, zengin, dinamik ve duygusal yaşamları olan karmaşık organizmalardır.

Kaynakça:

Exit mobile version