Bikarvil

Bikarvil

Bikarvil
Perfüzyonluk Çözelti
Veteriner Elektrolit
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti, renksiz, berrak, kullanıma hazır, steril enjeksiyonluk çözelti olup, 1 ml’de 84 mg (1 mEq/ml) sodyum bikarbonat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti, sodyum bikarbonat içeren elektrolit bir çözeltidir. Sodyum bikarbonat plazma bikarbonat miktarını artırır, aşırı hidrojen iyonu konsantrasyonunu dengeler, kan pH’sını artırır ve asidozun klinik belirtilerini düzeltir.

KULLANIM SAHASI /ENDİKASYONLAR

Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti, sığır, at, koyun, keçi ve köpeklerde birçok sebepten ileri gelen metabolik asidozun sağaltımında kullanılır.

Özellikle, karbondioksit tutulmasından ileri gelen respiratorik asidozda; metabolik bozukluklara ilgili, asit metabolitlerin birikmesinden ileri gelen metabolik asidozda; böbrekler tarafından hidrojen iyonlarının yetersiz atılımı ile ilgili renal asidozda kullanılır.

Bikarvil KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti, intravenöz ve yavaş olarak uygulanmalıdır. Çözeltinin konsantrasyonu hastanın durumuna ve gereksinmelerine göre belirlenir ve konsantrasyonlar dilüe edilmeden (% 8.4) veya izotonik (%1.5) olarak kullanılabilir. 4-8 saatlik bir periyod için uygulanacak sodyum bikarbonat miktarı; asidozun ciddiyeti, total karbondioksit miktarı, kan pH’sı ve hayvanın klinik durumuna göre ayarlanarak yaklaşık 2-5 mEq/kg (veya 2-5 ml/kg) canlı ağırlık olarak uygulanır.

Plazma karbondioksit miktarı bilinmiyorsa ortalama bir doz olarak 2 ml/kg canlı ağırlık olarak Bikarvil Enjeksiyonluk Çözelti, % 5’lik dekstroz, izotonik tuzlu su veya uygun bir çözelti içinde uygulanabilir. Sağaltıma dilüsyon oranı izotonik (%1.5) olacak şekilde devam edilir. Sağaltımın tamamlanması hayvanın klinik durumuna bağlıdır. Ciddi semptomlar azalırsa uygulama sıklığı ve dozun miktarı azaltılmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Aşırı miktarda sodyum bikarbonat uygulanmasından alkalozis riski nedeniyle kaçınılmalıdır. Böyle durumlarda sodyum bikarbonat enjeksiyonu durdurulmalı ve alkalozis’in derecesine göre sağaltım uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Bikarvil Perfüzyonluk Çözelti, hipertonik bir çözeltidir ve dikkatli uygulanmalıdır. Metabolik asidozu düzeltme sırasında plazma sodyum konsantrasyonunda istenmeyen bir artış meydana gelebilir. Sodyum bikarbonat çözeltilerinin hızlı enjeksiyonu tehlikeli olup, intra ve ekstrasellüler iyon konsantrasyonlarını bozararak ölüme neden olabilir. Oliguri ve anurili hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Bikarvil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Sodyum bikarbonat, kalsiyum ya da magnezyum içeren solüsyonlar ile karışımında çökmeye veya bulanıklığa neden olabileceğinden birbirleri ile karıştırılmamalı, sodyum laktat intravenöz infüzyonu, epinefrin, norepinefrin asit tartrat, petidin hidroklorid, ringer çözeltisi, streptomisin sülfat, tetrasiklinler, vitamin B ve C ile kombine kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aşırı miktarda sodyum bikarbonat uygulanmasından alkalozis (yüzeysel kaslarda kasılmalar, kalp kasında aritmi, genel depresyon ve koma belirtileri) riski nedeniyle kaçınılmalıdır. Böyle durumlarda sodyum bikarbonat enjeksiyonu durdurulmalı ve alkalozis’in derecesine göre tedavi uygulanmalıdır. Bu amaçla damar içi yolla % 0.9’luk sodyum klorür, plazma klor iyon düzeyini ayarlamak için kullanılabilir. Hipokalemi varsa potasyum klorür uygulanabilir. Ciddi alkalozis durumunda aşırı duyarlılık veya tetani bulguları gözlenebilir. Tetaniyi kontrol etmek için ise kalsiyum glukonat kullanılabilir. Ayrıca asitleştirici olarak damar içi yolla 1/6 molar amonyum klorür çözeltisi uygulanabilir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Et ve süt için “0” gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Sadece veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25oC ’de) saklayınız. Açılan flakonlar tekrar kullanılmamalı ve kullanılmayan kısım imha edilmelidir. Bulanık ve tortu içeren çözelti kullanılmamalıdır.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

20, 50 ve 100, 250 ml’lik kahverengi flakonlarda/karton kutuda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.11.2004

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 13.03.2001-10/930

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA

Exit mobile version