Besiciliğin Sorunları

Besiciliğin Sorunları

Besiciliğin sorunları, besicilikte en önemli iki sorunun birincisi, besiye uygun dana temini, ikincisi ise besi sonuna kadar yem teminidir. İkisi de önemli miktarda finansman gerektirir. Üçüncü sorun ise işte budur. Finansman.

Besiye uygun daha temini için ülkemizde bir sistem yoktur. Halen ülkemizde sütçü sığırların erkek buzağıları beside kullanılmaktadır. Son yıllarda Simmental ırkı ile kombine ırkların erkek yavruları da besi materyali olarak devreye girmiştir.

Halbuki ABD’de etçi ırk melezlemeleri ile ‘’Cow and Calf’’ yani ‘’inek-buzağı’’ sistemi sayesinde besiye uygun dana yetiştirilmektedir. Bu sistem besicilere yani ABD’deki Feed-Lot (besi yeri) sahiplerine, besiye uygun dana sağlayan bir uygulamadır. İşte burada bir sorun daha ortaya çıkıyor. Yeterli mera. Meraların yetersizliği ve her geçen gün daha da yetersiz hâle gelmesi de dördüncü sorunumuzdur.

Besicilikte sütçü ırkların erkek buzağılarını kullanmakla birlikte onların da eksikliğini hissetmekteyiz. Çünkü buzağı ölümleri ile döl tutma aralığının uzaması, başka bir deyimle, döl kaybı ile buradan gelecek olan besi materyalinde de yetersiz kalmaktayız. Bu sebeple zaman zaman ülkedeki materyalin eksikliğini ithalat yoluyla kapatmaya çalışıyoruz.

İkinci sıradaki sorun yemlerin pahalı olmasıdır. Besiciler üstelik bu pahalı yemleri bir besi dönemi boyunca satın almak zorundadırlar. Besiciliğin süt hayvancılığında olduğu gibi arada bir para girdisi söz konusu değildir. Yani bir kumbarayı doldurmak gibidir. Kesim zamanı kumbara açılır ve paraya kavuşulur. Bu sebeple besiciler kredi kullanırlar ve kredi faizleri de ucuz değildir.

Burada sözü edilen dört önemli sorundan başka sorunlar da vardır.

Besiciliğin Sorunları Olarak Diğer Sıkıntılar

Besi için alınan danaların nakliyesi her zaman stres sebebidir. Nakliyenin ardından eğer gerekli önlemler alınmazsa, danalar 3-10 gün içinde, ortalama 1 hafta içinde öksürürler. Solunum yolu enfeksiyonunda iki büyük problem ortaya çıkar. Canlı ağırlık artışı sağlamak üzere alınmış danalar zayıflarlar. Ayrıca bol miktarda antibiyotik sarf edilerek para harcanır. Hatta bazen danalardan birkaçı ölebilir.

Hayvancılığımızın her bölümünde ne yazık ki bilgisizlik ve buna bağlı sorunlar mevcuttur. Besleme hataları, koruyucu hekimlik yönünden yapılan hatalar, ihmaller, eksiklikler besiciliğin temel sorunlarıdır. Tabii ki bu arada bazen görülen Şap hastalığını da göz ardı etmemek gerekir.

Bütün bu sorunlarla boğuşurken, bir de hükümet karkas veya kesime hazır dana ithalatını serbest bırakırsa, işte o zaman besiciler en büyük, en korkunç sorunla karşılaşırlar.

Besicilerin en büyük korkusu, endişesi karkas olarak veya kesimlik olarak dana ithalatıdır. Böylesi bir zarar besicileri tekrar besi yapma hevesinden alıkoymaktadır.

Çözüm için yukarıda sayılan sorunların çarelerinin bulunması gerekir.

Exit mobile version