Besi Danalarında Yem Formülasyonları hakkında önemli bilgileri 6 madde halinde ele alacağız. Yazımız kısa ve öz ve anlaşılır bir biçimde olacaktır.
1-Besi danaları arpa-buğday-mısır gibi taneli yemlerden tükettikleri zaman canlı ağırlık artışı sağlarlar. Taneli yemler daima iri kırılmış veya ezilmiş olmalı, kesinlikle un haline getirilmemelidir.
2-Rasyonda kaba yem, kesif yem, protein-enerji dengeleri çok önemlidir. Asidoz yapmayacak kadar kaba yem (yonca, saman) verilmeli, ancak kaba-kesif yem oranı % 20 – % 80 gibi tutulmalıdır.
3-Su ve yem tamamen serbest olmalıdır.
4-Hayvanların yem tüketimi canlı ağırlıklarına orantılıdır. (Ortalama canlı ağırlığın %2,5 ‘i kadar kuru madde tüketmeleri gerekir.)
5-Yem değişikliklerinde ve ilk defa besiye başlandığında mutlaka 10-15 günlük alıştırma periyodu geçirilmelidir.
6-Yem formülasyonlarında posaların %10 – %15 civarında kuru madde ihtiva ettikleri akılda tutulmalıdır. Silajlar ise kesim dönemine bağlı olarak % 30 civarında kuru madde içerirler. Zaten bunun altında kuru madde içeriği olan silajlar “Kaliteli silaj” değildirler.
Bazı Örnek Rasyonlar
Örnek rasyonlar olmakla beraber koşullara bağlı olarak, yem ham maddelerinin fiyatlarına ya da bulunabilirliklerine bağlı olarak rasyonlar değişebilir. Ancak; başlanan formülasyonun besi dönemi boyunca değiştirilmemesi işkembe fonksiyonları ve dolayısıyla besinin iyi sonuç vermesi bakımından çok önemlidir.
Aşağıdaki Örnek rasyonlar Protein , Enerji , Vitamin , Mineral kısımları korunarak istenilen şekilde çoğaltılabilir. Yukarıda belirtildiği gibi uygun şekilde kaba yemlerle karıştırılarak danaların önüne AD LİBİTUM (açık büfe) olarak konulur. Bütün gün, her saat danaların önünde serbestçe , kendi istedikleri şekilde tüketebilecekleri yem bulunmalıdır.