Benzoral

Veteriner Antihelmintik

Benzoral

Benzoral

Benzoral

Benzoral Oral Tablet

Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Benzoral Oral Tablet açık krem renkli, ortası çentikli bir tablettir. Her tablet 300 mg oksfendazol ve 600 mg oksiklozanid içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Benzoral Oral Tablet’in etkin maddelerinden olan oksfendazol bir benzimidazol bileşiği olup, oral yolla verildikten sonra sindirim kanalından çok az emilir. Oksfendazol, gevişenlere ağızdan verildiğinde 6 saatte plazmada doruk yoğunluğa ulaşır ve yarı ömrü yaklaşık 6 saat kadardır ve parazitlerde enerji metabolizmalarını bozarak etkinlik gösterir. Büyük çoğunluğu dışkı yoluyla atılır. Benzoral Oral Tablet’in etkin maddelerinden olan oksiklozanid ise salisilanid türevi bir ilaç olup, ağızdan verildikten sonra sindirim kanalından iyi emilir; karaciğer, böbrek ve barsaklarda yüksek yoğunluklarda bulunur ve glukuronit bileşiği halinde vücuttan başlıca safrayla atılır. Parazitlerde oksidatif fosforilasyon zincirini kırarak enerji metabolizmalarının bozulmasıyla etkinlik gösterirler.

Oksiklozanid ve oksfendazolün ağızdan kullanılmasına özgü iyi bir kombinasyon olan Benzoral Oral Tablet; mide-barsak kıl kurtları, akciğer kıl kurtları, karaciğer kelebekleri, barsak şeritlerinin olgun, larva ve yumurta formlarını kapsayan geniş etki spektrumuna sahip bir antihelmintiktir. Nematod yumurtaları üzerinde ovisit etki göstererek ve Fasciola türlerine de hücresel düzeyde oksidadif fosforilasyon mekanizmalarını bozarak etki eder.

  1. colubriformis, Ostertagia sp. ve Haemonchus türlerinde benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Benzoral Oral Tablet; sığırların ve koyunların mide-barsak ve akciğer kurtlarının ergin, larva ve yumurtalarına, karaciğer kelebeklerinin erginlerine ve Moniezia sp. erginlerine karşı hayvanların tedavi ve korunmasında antihelmintik olarak kullanılır.

Mide-barsak kıl kurtları:

Mide: Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus axei

İnce barsak: T. colubriformis, Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomum spp., Gaigeria pachyscelis

Kalın barsak: Chabertia ovina, Oesophagostomum sp., Trichuris sp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus spp.’nin ergin ve larva formlarına etkilidir.

Barsak şeritleri: Moniezia sp.

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, Fasciola gigantica (ergin)

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Benzoral Oral Tablet’in etkin maddelerinden olan oksiklozanid, sığırlara 10 – 15 mg/kg canlı ağırlık, koyunlara 10 – 20 mg/kg canlı ağırlık ve oksfendazol, sığırlara 4.5 – 5 mg/kg canlı ağırlık, koyunlara 5 – 7.5 mg/kg canlı ağırlık doz hesabıyla olacak şekilde; 40 kg canlı ağırlığa 1 tablet olacak şekilde verilir.

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

 

 Kuzu (20 kg c.a.) ½ tablet
Koyun (40 kg c.a.) 1 tablet
Buzağı (80 kg c.a. – 120 kg c.a.) 2 – 3 tablet
Dana – Düve (120 kg c.a. – 160 kg c.a.) 3 – 4 tablet
Sığır (200 kg c.a. – 320 kg c.a.) 5 – 8 tablet

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

– Koruyucu olarak ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir.

– Sağaltımda, uygulamanın 1 – 2 ay sonra tekrarlanması önerilir.

– Meraların parazitlerle bulaşmasını önlemek için meraya çıkmadan önce bir uygulama yapılarak ve ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından da tedavi edilen hayvanların 8 – 12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

– İlaçlamanın koç katımından 2 hafta önce yapılması faydalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Sığır ve koyunlarda oksiklozanidin tolerans verileri, tek seferde uygulanan nispeten düşük dozların (15 mg/kg canlı ağırlık) merkezi sinir sistemi ve barsak fonksiyonları üzerinde istenmeyen etkiler (davranış bozukluğu, diyare ve iştahsızlık) oluşturabileceğini göstermiştir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Oksfendazol ile bromsalan bileşikleri (dibromsalan ve tribromsalanın eşit miktardaki karışımından olan hilomid gibi) birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması durumunda sığırlarda abortlara ve koyunlarda da ölüme neden olabilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal koyunlarda kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Sağaltım güvenliği düşük olduğundan karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmaz.

Gebelikte kullanım: Benzimidazol grubu antihelmintiklerin embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı koç katımı sırasında ve gebeliğin ilk 1/3’ünde bulunan hayvanlarda uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ

Oksiklozanid; sığır ve koyunlarda yüksek dozlarda verildiği takdirde toksisite belirtilerinin şiddeti artabilmekte (terapötik endeksinin çok üzerinde yüksek dozlarda verildiğinde iştahsızlık, depresyon, ataksi, yere yatma ve ayağa kalkamama, solunumun hızlanması, salya artışı, spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir) ve 50 mg/kg canlı ağırlık ve üzeri dozlarda ölüm şekillenebilmektedir. Toksik belirti durumunda klinik semptomlara göre sağaltıma geçilmelidir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında, kutusu içerisinde saklayınız. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 4 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 10, 50 ve 100 tabletlik beşli alüminyum folyo kaplı PVC blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 08.11.2010

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 23.02.2000 – 009/0887

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version