Batı Nil Virüsü (BNV), ateş, farenjit, kas ve eklem ağrıları, ekzantem ve lenfadenopati ile özellik gösteren bir virüs hastalığıdır. Yaşlılarda Batı Nil Virüsü ensefalitle seyreden ağır bir hastalıktır. Yabani kuşlar ve ornitofil (kuşseven) sivrisinekler virüsün enfeksiyon zincirinin parçalarıdır.
Batı Nil Virüsü Etiyolojisi
Batı Nil Virüsü (BNV), Flaviviridae familyasından Flavivirüs cinsinden bir Arbovirüs olup St. Louis ensefaliti, Japon ensefaliti ve Muray vadisi ensefaliti virüslarının bulunduğu kompleks ile antijen yakınlığıda söz konusudur.
Batı Nil Virüsü Hastalığında Bulaşma
Güney Afrika ‘daki salgınlarda Culex univittatus taşıyıcıdır. Nem oranın yüksek olduğu yerlerde çok fazla üreyerek sokarak enfeksiyonun bulaşmasını sağlar. BNV Amerika ‘nın doğu kıyısında varlığında, Aedes japonicus ‘dan izole edilmiştir. Bu Aedes japonicus vektörü virüsü insana bulaştırır.
Bazısı enfeksiyonlarda hava yoluyla bulaştığı birçok laboratuvarda bildirilmiştir. İnsandan insana direkt bulaşma söz konusu değildir. Bununla beraber kan ve kan ürünleri transfüzyonu, organ nakli ve anne sütüyle insandan insana bulaşma olmaktadır.
Klinik Semptomlar
Batı Nil Virüsü hastalığı, etkenin virüs olması hasabiyle hastalığının ağır ya da hafif olması öncelikle yaşa bağlıdır bunun yanın da bağışıklık sisteminin direncine de bağlıdır.
Kuluçka dönemi 3 en fazla 6 haftadır. Hastalık aniden ateşle başlar. İlerki devrelerde halsizlik, baş, kas ve eklem ağrıları, lenfadenopati, yalnızca gövde de yayılmayan makülopapül şeklinde ekzantem vardır. Ekzantem deride dökülme olmaksızın, 5-7 gün içinde kaybolur. Bazı hastalarda artritis ve miyokarditis görülür.
Yaşlıların çoğunda hastalık ölümle sonuçlanır. Atlarda ve sığırlarda Batı Nil Virüsü ensefalit oluşturmakla beraber ölüm oluşabilir. BNV özellikle kuşlar, kargalar ve timsahlar da ölümcül bir hastalıktır.
Tanı
%78 vakada Batı Nil Virüsü hastalığın ilk günü virüs kandan izole edilebilir. Ateşli devre boyunca viremi kültürle kanıtlanabilir. BNV yakınlığı olan St. Louis, Japon ve Murray Vadisi ensefaliti virüslardan ayırt edilmelidir. Virüs izolasyonu için RT-PCR kullanılır. PCR yapılarak ilgili Flavivirüs genomlarına tanı konabilir.
IgM antikoru için kullanılan ELISA IgM deneyi başarıyla da kullanılmaktadır.
Tedavi
Tedavi için hayvanlar için Veteriner Hekiminize, insanlar için Doktora başvurunuz.
Batı Nil Virüsünden Korunma
Canlı attenüe bir aşı geliştirilmiştir, ancak pratik uygulamada bir değeri yoktur. Özellikle yaşlılarda epidemi bölgelerde vektörlerden korunmak şarttır. Sivrisinek kontrolü için piretroid bazlı bir pestisid vücut spreyi olarak kullanılmaktadır.
Kesilmiş tavuklar da enfeksiyon kaynağı olabildikleri için bu durumda göz önünde tutulmalıdır. Diğer taraftan yerleşim yerlerine yakın evcil kuşların beslenmesi ornitofil vektörleri insanlardan uzak tutabilir.
Kan ya da organ nakli ile virüs bulaşmasını önlemek amacıyla, yılın sıcak dönemlerinde donörlerde Batı Nil Virüsü IgM atikorları araştırılmalıdır. Düşük titrede bir viremiyi saptayabilmede RT-PCR deneyi yeterli olmayabilir. Her iki yöntem birlikte kullanılması sonuç vermektedir.