Basur Otu Zehirlenmesi

Basur Otu Zehirlenmesi

Basur Otu Zehirlenmesi

Basur otu zehirlenmesi. Basur otu yani latincesi Ranunculus Ficaria olarak bilinmektedir. Basur otu çok yıllık otsu, yumru köklü ve parlak sarı çiçekli bir bitkidir. Anadolu yaygın bir şekilde rastlanmaktadır. Türkiyede 80 dolayında Ranunculus cinsi bitki yetişmektedir. Bunlardan bazıları;
Ranunculus aquatilis, Ranunculus argyraeus boiss, R. marginatus, R. bulbosus sayılabilir. Basur otu tepe yamacı, tarlaların kenarında ve suların kenarlarında bulunmaktadır. Ülkemizde daha çok Antep, Adana, Amasya, Ankara İstanbul, Samsun, Trabzon Antalya, Bursa, Malatya, Muğla illerinde daha çok dağılım göstermektedir.

Basur Otu ‘nun Etkin Maddesi

Basur otu zehirlenmesi, Ranunkulin isimli irritan bir glikoz maddesi içerir. Enzimatik etkisiyle protoanemonin isimli etken maddeyi oluşturur. Protoanemonin vezikül yapıcı etkisi vardır. Kuru ağırlık olarak % 1-3 oranında protoanemonin içerdiği çiçeklenme dönemlerinde bu bitki oldukça toksiktir ve otlanan evcil hayvanlar bu dönemde zehirlenmeye maruz kalırlar.

Toksik etkileri ranunkulin isimli glikozitten kaynaklanmaktadır. Bitkiye bu dönemde zarar verildiği zaman enzimatik bir savunma etkisiyle ranunkulin hemen bahsetmiş olduğumuz toksik madde olan protoanemonine dönüşür ve zehir saçımı başlamış olur.

Basur Otu Zehirlenmesi Klinik Semptomlar

Evcil hayvanlarda Basur Otu zehirine karşı en duyarlı tür sığırlardır. Bunun yanında at, keçi ve domuz da zehirlenmeye duyarlıdırlar.

Basur Otu Zehirlenmesinde Tedavi

Basur Otu Zehirlenmesinin de sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır. Verilen bilgiler ışığında kesinlikle tedavi yapmayınız.

Büyük ölçüde midede zehirin yayılmasından dolayı ilk olarak kusturuculara başvurulabilir. İlerleyen veya geç kalınmış olgularda mutlaka diyaretikler de kullanılmalıdır. Bu sayede alınan toksik etkili basur otu sindirim sisteminden uzaklaştırılmaya çalışılır. Aktif kömür kullanılarak toksinlerin bağırsaktan emilimi önlenmeye de çalışılmalıdır. Sıvı elektrolit verilmeli ve emilen zehirin dolaşımdan uzaklaştırılmaya çalışılmalı. Diüretiklerde kullanılmasında fayda vardır.

Exit mobile version