Baranisin Aqua
Oral Toz/Veteriner İlaçlı Premiks
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ: Açık sarı renkli tozun 1 gramı 755 mg oksitetrasiklin hidroklorür ihtiva eder.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Baranisin Aqua Oral Toz, oksitetrasikline duyarlı gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı etkili, geniş spektrumlu bir formülasyondur. Oksitetrasiklin, duyarlı mikroorganizmalarda ribozomun 30 S alt ünitesine irreverzible bağlanarak protein sentezini inhibe eder ve bakteriostatik etki sağlar.
Etkili olduğu bakteriler: Gram-pozitif aeroblar (Corynebacterium spp. ve Streptococcus spp.), Gram negatif bakteriler (Aeromonas salmonicida, A. sobria, A. caviae, A. hydrophila, Pasteurella piscicida, P. haemolytica, Yersinia spp., Borrelia spp. ve Leptospira spp. Moraxella bovis) ve Flexibacter spp., Vibrio spp. ve Ehrlichia.
Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococcus spp., Enterococcus spp., Enterobacter spp., E. coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Salmonella spp., Bacteroides spp. ve Clostridium spp.’ye etkisi değişkendir.
Dirençli bakteriler: Pr. vulgaris, Ps. aeroginosa, C. jejuni, Staph. aureus, Serratia sp., M. hyopneumoniae, Mycobacterium sp., Strep. faecalis, Bac. fragilis
Oksitetrasiklin’in oral uygulama sonrası biyoyararlanımı salmon balıklarında % 25 ve alabalıklarda % 30 civarındadır. Biyoyararlanım üzerine suyun tuzluluğunun bir etkisi görülmemektedir. Atılımı böbrekler yoluyla olur.
Baranisin Aqua ENDİKASYONLAR
Baranisin Aqua Oral Toz tatlı ve tuzlu su balık türlerinde aşağıdaki hastalıkların tedavisinde kullanılır;
- Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida’nın neden olduğu Frunkulosis
- Aeromonas liquefaciens, A. hydrophila, A. sobria’nın neden olduğu Bakteriyel hemorajik septisemi
- Pseudomonas spp.’nın neden olduğu Bakteriyel Septisemi
- Yersinia ruckeri’nin neden olduğu Yersiniosis (Kızıl Ağız Hastalığı)
- Photobacterium damsela subsp. piscicida’ın neden olduğu Pasteurellosis (Pseudotüberkülosis)
- Vibrio anguillarum, Vibrio vulnificus, Vibrio alginolyticus gibi Vibrio türlerinin neden olduğu Vibriosis (Kızıl Hastalığı)
- Vibrio salmonicida’nın neden olduğu Soğuk Su Vibriosisi
- Flavobacterium psychrophilum’un neden olduğu Soğuk Su Hastalığı
- Flexibacter sp., Cytophaga sp. ve Tenacibaculum maritimum’un neden olduğu Bakteriyel Solungaç Hastalığı, Bakteriyel Yüzgeç Hastalığı
- Lactobacillus piscicola’nın neden olduğu yalancı Böbrek hastalığı
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:
BARANİSİN AQUA Oral Toz yem ile karıştırılarak oral olarak kullanılır.
Farmakolojik doz : 75 mg/kg canlı ağırlık/ gündür.
Pratik doz : 10 kg canlı ağırlık için 1 g dozunda BARANİSİN AQUA Oral Toz
4-10 gün süreyle kullanılır.
İlaçlı Yemin Hazırlanması:
Miksere veya yem karıştırıcısına (temiz, kuru ve hassas olmalı), hesaplanan dozda BARANİSİN AQUA konur ve yemle karıştırma işlemi devam ederken %1 oranında yağ sprey şeklinde püskürtülür. Karıştırmaya 2-5 dakika daha devam ettikten sonra homojen hale gelen yem-ilaç karışımı kullanıma hazırlanmış olur. İlaçlı yemin sabah ve akşam kullanımı için ayrı ayrı hazırlanması ve hemen kullanılması önerilmektedir. İlaçlı yem verilmeden önce balıklar 12-24 saat aç bırakılmalıdır. İlaçlı yem oranı suyun sıcaklığına ve balıkların büyüklüğüne göre değişebilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR:
-Sertliği yüksek olan sularda ilacın etkinliği azalabileceğinden doz arttırılmalıdır.
-Nadiren fotosensitivite reaksiyonuna neden olabilir.
- Salmonidlerde akut ve kronik septisemiyle seyirli enfeksiyon yapan Yersinia ruckrei’nin Gram (-) flagellalı enterik bir basil olduğu portör balıklar tarafından dışkıyla bulaştırıldığı tedavi ve korunmada dikkate alınmalıdır.
- BARANİSİN AQUA Oral Toz ilaçlı yem yapılmasında kullanılmak için hazırlanmış bir veteriner ilaçlı premikstir, doğrudan tek başına kullanılamaz.
İSTENMEYEN ETKİLER VE DOZ AŞIMI
Tavsiye edilen dozlarda uygulandığında yan etki söz konusu değildir. Yüksek dozlarda uygulandığında böbrek hasarı oluşturabilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Ampisilin sodyum, amikasin sülfat, penisilin, karbenisilin sodyum, kloramfenikol sodyum süksinat, kloksasilin sodyum, meperidin HCl, metisilin sodyum, novobiosin sodyum, oksasilin sodyum, sefalosporinler, sülfadiazin, sodyum barbitüratlar, fenitoin, sodyum proklorperazin, pentobarbital sodyum, prometazin, kalsiyum bileşikleri, hidrokortizon sodyum süksinat, metilprednizolon sodyum süksinat, B grubu vitaminler ile geçimsizlik gösterir. Oksitetrasiklin kalsiyum ve magnezyum ile şelat oluşturabileceğinden bunları içeren yem ve çözeltilerle karıştırılmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra günlük su ısılarının toplamı 500 0C’ye ulaşıncaya kadar balıklar insan tüketimi için hasad edilmemelidir. (İlaç kalıntı arınma süresi balıketi için 500 0C/gün’dür).
KONTRENDİKASYONLARI
-Yüksek dozlarda uygulanan oksitetrasiklin, özellikle böbrek yetmezliği olan hayvanlarda antianabolik etki göstererek, hepatotoksisiteye yol açabilir.
- Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hayvanlara uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
GENEL UYARILAR
-Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
-Çocukların erişemeyeceği yerde bulundurunuz.
-Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
-Suyun sıcaklığı arttıkça ilacın vücuttan atılımı hızlanır.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
- Kullanım esnasında ilaç ile temas etmemek için gerekli önlemler alınmalıdır.
- Uygulamadan sonra eller yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Oda sıcaklığında (15-25ºC ’de), ışıktan korunarak saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
100 g, 500 g, 1 kg lık beyaz renkli yüksek dansiteli plastik kavanozlarda ve 5 kg, 10 kg.lık beyaz renkli plastik kovalarda satışa sunulmuştur.