Bambino Kedi Irkı ve Özellikleri

Bambino Kedi Irkı ve Özellikleri

peterpancake / Getty Images

Bambino kedi ırkı, Sphynx ve Munchkin kedi ırklarının kendi aralarında çiftleşmesi sonucu oluşan melez bir kedi ırkıdır. Bambino kedi ırkını bu kadar cazip kılan, kısa olmasının yanı sıra tüysüz olmasıdır. Küçük yapılı bu kediler yürüdüklerinde, adımlarında kendilerine özgü bir yürüyüşe sahiptirler. Ancak bu özellik onların kolayca ve şaşırtıcı bir hızla dolaşmalarını engellemez.

Çok oyunbaz oldukları ve aile tarafından çevrelenmeyi sevdikleri biliniyor. Düzenli olarak uzun süre bırakılmaya uygun bir kedi değildir. Ayrıca çok sosyal ve arkadaş canlısı oldukları için nazik çocukların ve diğer hayvanların bulunduğu evlere de uyabilirler.

Daha kısa bacaklarına rağmen, Bambino’lar enerjik ve şaşırtıcı derecede çevik olmalarıyla bilinirler. Evinizin etrafında bol miktarda oyuncak ve diğer kedicik zenginleştirme türlerine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekecek . Bu onları eğlendirmeye ve can sıkıntısının bir sonucu olarak gelişen problem davranışlarını önlemeye yardımcı olacaktır. Daha kısa bacakları daha kolay yorulabilir. Uzun bacaklı bir kedi kadar yükseğe veya uzağa zıplayamazlar.

Bir Bambino’nun vücudu örten deri ve kıllarının yapısı kırışmış ve gevşektir. Şeftali derisi gibi tanımlanabilecek tüylü, soluk bir tüy parçası olabilir. Bazen gerçekten tüysüz olabilir. Derinin kırışmış yapısı bariz olarak gözlemleniyor. Deri yapısının üzerinde ki tüylerin kısa olması ona bazı dezavantajlar getiriyor. Özellikle çok fazla güneşte durmamalıdır. Bununla birlikte soğuk bir bölgede yaşıyorsanız kedinizin üşümemesi için süveterler temin etmeniz gerekecektir.

Büyük olan kulak yapıları ileriye dönük ve uyanıktır. Bu kulak yapısı vaşak uçlu kulaklar olarak tanımlanabilir. Kulakların uçlarında vaşağa benzer şekilde küçük saç tutamları olduğu anlamına gelir. Ayrıca gözler büyüktür ve limon şeklinde olarak tanımlanabilir.

Bu kedi ırkının üst bacaklarında bulunan uzun kemikler kısadır. Kuyruk uzun, esnek ve ince olmaktadır. Dipten sivri uçlu bir uca doğru sivrilmeli ve hatta bir tutam kıl içerebilir.

Bambino Kedi Irkının Tarihi

Bambino kelimesi İtalyancada ‘bebek‘ anlamına gelir. Bambino kedi ırkı kısa bacakları ve tüysüzlüğü nedeniyle gözde olmuştur. Bunlar, çekinik tüysüz genli Sphynx kedisi ile baskın kısa bacaklı gene sahip Munchkin kedisi arasındaki melezlemenin sonucudur.

Gelişimleri tartışmalara yol açtı. Eşsiz görünümleri nedeniyle bazı kişilere hitap ederken, sağlık sorunları yaşama şansı daha yüksek olabileceğine inanılıyor.

İlk olarak 2005 yılında kaydedildi. Bu yüzden çok yeni bir ırktır. Ancak popülaritesi hızla artıyor. Munchkin akrabası gibi kasıtlı olarak genetik deformitelerinin üremesi, kedi profesyonelleri arasında bile son derece fikir ayrılığına yol açmıştır.

İlk Bambino’lar 2005 yılında Stephanie ve Pat Osborne tarafından tescil edildiğinden yeni bir kedi ırkı olarak kabul edilir. 2006 yılında, Uluslararası Kedi Derneği (TICA) Bambino’yu deneysel yeni ırk olarak kabul etti. Ancak Cat Fanciers Association (CFA) ve American Cat Fanciers Association (ACFA), estetik nedenlerle bu genetik anormalliklerin üremesini teşvik etmek istemedikleri için henüz tanımadılar.

Bambino Irkının Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
9-15 Kısa4-97-8 inçUnited States

VÜCUT
Zarif ve küçük bir yapıya sahiptir. Vücudu örten deri kılsız ya da şeftali gibi tüyler ile kaplıdır. Dış görünümde kırışmış bir deri yapısı görülmektedir. Cüce diyebileceğimiz bariz bir yapıya sahiptir.

KAFA
Nadir sevecen bir görüntüsü sergileyen bir yapıya sahiptir. Üçgenimsi ama ufak kalbi andırmaktadır. Burun ucu daha küt gibi durmaktadır. Üst dudakları burun delikleri kenarında genişlemiş bir şekilde aşağıya doğru sarkmış şekilde durur. Bu görüntü aslanın yapısını andırmaktadır.

KULAKLAR
Kulak yapıları ileriye dönük ve uyanıktır. Büyük ve sivri yapılıdır. Vaşağı andıran bir kulak yapısına sahiptirler.

GÖZLER
Gözler mavi renklidir. Gözlerin boyutları normal veya büyüktür. Göz çukurunu tamamen dolduran bir yapıya sahiptir. Limon yapısına benzemektedir.

BACAKLAR VE PENÇELER
Bacakları kısadır. Üst kemikleri alt kemiklere oranla daha uzundur. Bacakları örten deri de sarkmış gibi aşağıya doğru kıvrışık şekilde durur.

KUYRUK
Kuyruk uzun, esnek ve ince yapılıdır. Dipten sivri uçludur. Bir uca doğru sivrilmiş gibi durur. Kuyrukların ucunda bir tutam kıl bulunabilir.

TÜY YAPILARI
Tüy yok diyebiliriz. Ya da şeftalide olduğu gibi tüycükler ile kaplıdır.

RENK
Bu minik kedilerin gösteriş yapacak kürkleri olmadığından, diğer ırklar kadar renkli değiller. Onları siyah, beyaz, krem ve kahverengi olarak bulabilirsiniz.

Bambino Irkın Bakım Gereksinimleri

Derileri normal bir kediden çok daha fazla bakıma ihtiyaç duyar. Bu ırkın tartışmalarından biridir. Kürk eksiklikleri soğuğu hissetmeye çok daha duyarlı oldukları ve ciltlerinin daha kolay yaralanabileceği anlamına gelir. Ayrıca güneş yanığından muzdarip olma olasılıkları çok daha yüksektir. Bambino’nuzu dışarı çıkarırsanız, kediler için güvenli güneş kremi sürdüklerinden veya çok güneşli havalarda dışarıda olmadıklarından emin olmalısınız. Genellikle kapalı bir yaşam tarzı yaşamaya çok uygundurlar.

Normal bir emici kaplamaya sahip olmadıkları için derileri genellikle çok daha yağlıdır. Bu, bakteriyel, maya enfeksiyonları gibi cilt problemleri geliştirmeye daha yatkın olabilecekleri anlamına gelir. Normal kedilerin aksine, tüylerini temiz tutmak için düzenli banyo yapmaları gerekir.

Düzenli banyo yapmak ölü tüyleri gidermeye yardımcı olur. Bambino‘nunuzu yavru kedi iken banyo yapmayı alıştırırsanız ve bunu hoş bir deneyim haline getirirseniz, muhtemelen banyo yapmayı kabul edecektir. 

Bambino ‘un ihtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir. Düzenli olarak kulakları temizlenmelidir.

Olası Sağlık Sorunları

Böylesine yeni bir melez ırk oldukları için, olası kalıtsal koşullar hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Bununla birlikte, Bambino‘nun Sphynx ve Munchkin‘de görülen bazı sorunları geliştirmeye eğilimli olabileceğini varsaymak güvenlidir. Bu sağlık sorunları, özellikle yetiştirilme biçimlerinden kaynaklanmaktadır. Onları bu kadar tartışmalı yapan da budur.

Cilt Sorunları: Sphynx gibi Bambino’nun da bakteriyel cilt rahatsızlıkları ve enfeksiyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu cildinin yağlılığını ve artan kıvrım sayılarını düzenleyememelerinden kaynaklanır.

Lordosis: Bu, herhangi bir kedide ortaya çıkabilen bir durumdur, ancak kısa bacaklı Munchkin‘de daha yaygın olduğu gösterilmiştir. Omurganın aşırı derecede içe doğru kıvrılmasını içerir. Bu bazı hayati organlara baskı uygular. Bazı durumlarda ölümcül olabilir.

Pectus Excavatum: Bu, Munchkinlerde daha yaygın olduğu gösterilen başka bir durumdur. Göğüs kemiğinin çöktüğü yerdir. Bu problemi olan kediler, yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyebileceğinden, korunmuş bir prognoza sahip olabilirler. Solunum sorunları, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.

The Review

Bambino Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.5 Score

Bambino Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version