Bali Ördek Irkı

Bali Ördek Irkı

Kaynak: thehappychickencoop

Bali ördek ırkı güzel, hafif bir evcil ördek türüdür. Tepeli Koşucu ördeği veya Bali Tepeli ördeği olarak da bilinir ve en eski evcil ördek türlerinden biridir. Irkın başlarının üstünde kabarık beyaz tüylü tepeleri olan beyaz bir Hint Koşucusuna benzeyen güzel bir evcil ördek türüdür.

Bali Ördeğinin nazik ve girişken olduğu biliniyor. Genellikle sakindir ve farklı ortamlara iyi uyum sağlayabilir.

Dayanıklı bir türdür ve çeşitli iklimlerde gelişebilir, bu da onu hem kırsal hem de kentsel ortamlara uygun hale getirir.

Dünya çapında kümes hayvanı meraklıları ve ördek yetiştiricileri arasında tanınma ve ilgi kazanmıştır.

Varlığının ve genetik çeşitliliğinin devamını sağlamak için türün hem Bali’de hem de uluslararası alanda korunması ve tanıtılması için çaba sarf edilmektedir.

Bali ördekleri çoğunlukla gösteriler için kullanılır. Evcil hayvan olarak tutulur. Bahçe süsleri yapılır veya Bali, Endonezya’daki pirinç çiftliklerinde kullanılır.

İyi yumurtacı olmalarına rağmen genellikle yumurta üretimi için tutulmazlar.

Bu aynı zamanda hafif bir türdür, bu nedenle çoğu bakıcı onları et üretimi için yetiştirme çabasına değmez.

Bali Ördek Irkının Kökeni ve Tarihi

Bali Ördeği, Endonezya’nın Bali adasından köken alan yerli bir ördek türüdür.

Çarpıcı görünümü ve kafasındaki sıra dışı tüy tepeleriyle bilinen benzersiz ve farklı bir türdür.

Bali ördeğinin kesin kökeni ve tarihi iyi bir şekilde belgelenmemiştir, ancak türün son iki bin yılda Bali, Endonezya’da geliştirildiğine inanıyoruz.

Irkın yazılı kayıtları olmasa da Bali’de onları tasvir eden taş oymalar bulabiliriz.

Muhtemelen Endonezya Tepeli Ördeği, Koşucular ve Bali’de bulunan birkaç bilinmeyen yerel ördek ırkı arasında melezlenmişler.

Bu ilginç ırk öncelikle süs amacıyla yetiştirilir ve genellikle Bali’deki tapınaklarda ve bahçelerde tutulur.

Hala çeltik tarlalarında belenmeye devam etmektedirler. Günlerini pirinç tarlalarında böcek ve yosun toplayarak ve arkalarında zengin gübre bırakarak geçiriyorlar.

Çiftçileri, pirinçler olgunlaşmaya başladıklarında onları tarlalardan uzaklaştırıyorlar. Aksi takdirde ördekler de pirinci de yiyorlar.

Bali ördeklerine güzellikleri nedeniyle büyük saygı duyulur ve genellikle kültürel etkinliklerde ve dini törenlerde sergilendiği söylenmektedir ama Endonezya Müslüman olması sebebi ile bu pekte doğru gözükmüyor belki adet olarak yapılabilir.

Kafasındaki ibik, onun en belirgin özelliklerinden biridir ve genetik mutasyonların bir sonucu ortaya çıkmıştır.

Bali adası dışında bir Bali ördek ırkını bulmak zordur, bu nedenle onları sürünüze eklemek istiyorsanız biraz araştırma yapmanız gerekir.

Bali ördekleri 1920’lerde Bali’den Birleşik Krallık’a ithal edildi ve yaklaşık beş yıl sonra standartlaştırıldı.

Sayıları 1930’lardan 1980’lere kadar yavaş yavaş azaldı, sonunda yeniden popülerlik kazandılar ve yetiştiriciler onlara öncelik vermeye başladı.

Bali Ördek Irkının Ayırt Edici Özellikleri

Bali ördeği yuvarlak gövdeli orta boy bir ördektir. Kısa ve ince bir boynu, orta uzunlukta bir gagası ve belirgin bir tüy tepesi olan geniş, yuvarlak bir kafası vardır. Tepenin boyutu ve şekli, küçük bir tutamdan başın tamamını kaplayan daha ayrıntılı ve geniş bir tepeye kadar değişebilir.

Bu ördeklerin nadir olmasının nedeni kafalarındaki alışılmadık tüy kümelerinden kaynaklanmaktadır. Daha doğrusu o tüylerin sakladığı şey. Peki o şey neydi? Tepenin altında kafatası deformasyonu var. Bu tepe ve delikten sorumlu olan gen olan Cr’/cr (Crested Call Genetics) genellikle ölümcüldür, dolayısıyla pek çok ördek yavrusu kuluçka döneminden sağ çıkamaz.

Pek çok Bali yetiştiricisi, Balis’i tepeli olmayan ördek ırklarıyla melezleştirerek bu sorunla mücadele etmeye çalışıyor. Bu yavruların hayatta kalma oranı daha iyi, ancak çoğunda melez olduğu için imza arması yok.

İlginçtir ki, tepeli bir ördeği başka bir tepeli ördekle çiftleştirmek yine de %100 tepeli ördek yavrusuyla sonuçlanmayacak; birçoğu bu deformite olmadan yumurtadan çıkacak.

Erkek Ördekler

Bali erkeklerinin çoğu yaklaşık 2,25 ila 2,75 kilo ağırlığındadır. Tipik olarak, erkek ördekler arasındaki tek belirgin fark, boyutları (erkekler daha büyüktür) ve şarlatanlardır.

Erkekler daha monotondur ve daha az vaklarlar ama daha çok tıslarlar.

Ayrıca tüyleri cinsiyeti belirlemenin doğru bir yolu değildir; erkekler ve dişilerin hepsi genellikle parlak beyazdır.

Dişi Ördekler

Bali dişileri tam olgunluğa ulaştıklarında 1.8 ila 2.3 kilo ağırlığındadırlar.

Tüyleri erkek ördeklerden daha hızlı büyüme eğilimindedirler, daha konuşkandırlar ve yaşlandıkça daha yüksek ses çıkarırlar.

Dişiler 14 günlükken vaklamaya başlayacak, ancak doğru şekilde vaklamayı öğrenmeleri 8 hafta sürebilir.

Şaşırtıcı derecede iyi gelişirler ve 6 aylıktan itibaren yumurta bırakmaya başlarlar.

Yumurta Üretimi

Dişi ördekler yaklaşık 6 aylıkken yumurta bırakmaya başlayacak ve daha sonra her yıl 120 ila 250 büyük mavi-yeşil ila beyaz yumurta üretmeye devam edecek. Çoğu üretimlerinin ilk iki yılında yılda 200’e yakın yumurta üretir ve daha sonra yaşlandıkça bu sayılar azalır.

Bu kadar iyi bir üretim varken, aslında yumurtaları için yetiştirilmediğini öğrenmek kafa karıştırıcı görünebilir. Bunun nedeni ise yumurtadan çıkma oranlarının düşük olması ve genetik deformasyonlardır.

Çoğu yetiştirici, ördeklerini göstermek ve daha sonra daha fazla ördek üretmek amacıyla yetiştirir. Bu nedenle yumurtaları yemek genellikle ters etki yapar.

Genellikle kötü anneler çıkar; çoğunun kara kara düşünme veya ördek yavrularını iyi yetiştirme içgüdüsü yoktur. Yetiştiricilerin sürünün devamını sağlamak için ördek yavrularını kuluçkaya yatırması ve büyütmesi gerekiyor.

Bali Ördek Irkı İçin Notlar

Bali ördeği, muhteşem görünümüne rağmen bakımı oldukça pratik bir ördektir. Mükemmel toplayıcılardır ve dolaşmak için geniş alana ihtiyaç duyarlar. Indian Runner ördekleri gibi bahçeler için mükemmel haşere kontrolörleridir.

Bali ördekleri iyi yumurta katmanlarıdır. Ortalama olarak bir ördek yılda yaklaşık 120 ila 250 büyük yumurta yumurtlar. Yumurtaları mavi-yeşil ila beyaz renktedir. Doğası gereği dost canlısıdırlar ve genellikle evcil hayvan olarak çok iyidirler, uçucu değiller.

Doğdukları yer dışında oldukça nadirdirler ve Indian Runner ördekleri ile aynı başarıyı elde edemediler.

Irk AdıBali
Diğer AdBali Tepeli veya Tepeli Koşucu (Balinese Crested or Crested Runner)
Irkın AmacıYumurta, Süs, Evcil Hayvanlar
Özel notlarAktif, Mükemmel Toplayıcılar Avcılar
Irk SınıfıHafif
Erkek AğırlıkYaklaşık 2,25 ila 2,75 kg
Dişi AğırlıkYaklaşık 1,8 ila 2,3 kg
İklim ToleransıTüm İklimler
Yumurta RengiMavi-Yeşil ve Beyaz
Yumurta BoyutuBüyük (yaklaşık 65 gram)
Yumurta VerimliliğiOrta
Uçma YeteneğiDüşük
Menşei ülkeBali Adası (Endonezya)
Exit mobile version