B.V.P. Copper + Vitamin B12

Veteriner Vitamin-Mineral

B.V.P. Copper + Vitamin B12

B.V.P. Copper + Vitamin B12

B.V.P. Copper + Vitamin B12 Enjeksiyonluk Süspansiyon Veteriner Vitamin-Mineral

BİLEŞİMİ: B.V.P. Copper + Vitamin B12, mavi-mor renkli, bekledikçe üstte berrak kırmızı süpernatant oluşturan steril, kullanıma hazır enjeksiyonluk bir süspansiyondur.  1 ml’deki madde içeriği aşağıdaki gibidir:

 

Aktif maddeler:      Bakır methionate             20 mg/ml

Vitamin B12                                 1 mg/ml

 

Katkılar:                      Chlorocresol                           % 0.2 w/v

 

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:

B.V.P. Copper + Vitamin B12; Bakır methionat ve Vitamin B12’nin enjeksiyonluk kullanıma uygun bir kombinasyonudur. Bakır, organizmanın bir çok enzimatik faaliyetinde koenzim ya da aktivatör olarak rol alan bir elementtir. Bakır doğrudan sitokrom oksidaz, katalaz, tirozinaz, MAO, askorbik oksidaz ve ürikaz enzimlerinin yapısına girer. Dolaşıma geçen bakır karaciğer tarafından tutulur ve bazı doku proteinlerine bağlanır. Bakır Methionat enjeksiyon yerinden yavaş bir şekilde emilir ve uzun süreli (90 gün) vücudun ihtiyacı olan bakır miktarını karşılar.

Vitamin B12 kemik iliğinde alyuvar yapımı ile ilgili hücrelerin gelişme, çoğalma ve fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için gereklidir. Vitamin B12 ayrıca parenteral olarak kobalt noksanlığının tedavisinde kullanılır.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR:

B.V.P. Copper + Vitamin B12; Bakır eksikliğine bağlı özellikle kuzularda beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin aşırı demiyelinizasyonu ve ölümü ile karakterize “Enzootik Ataksi” ve sığırlarda ani ölümlerle karakterize “Falling Disease”  buzağılarda Ataksi, Pine, kuzularda Swayback, sığır ve koyunlarda Teart hastalıklarında; buzağılarda eklem ve kemiklerde deformasyon ve topallık; inek ve koyunlarda süt veriminin ve yağının azalması, kansızlık (anemi), infertilite (kızgınlık göstermeme, gebe kalma oranında düşme, döl tutmama) sorunları, kilo almada azalma, kalp damar sistemi bozuklukları (myokardial atrofi, fibrozis), ishal, kemik yapı bozuklukları tüy ve yünlerin renk ve yapı bozuklukları ve bağışıklık sistemi fonksiyon bozuklukları, allotriofaji; Vitamin B12 yetersizliği nedeniyle bozulan enerji metabolizması kaynaklı iştah azalması ve canlı ağırlıkta artışın durması ya da azalması, anemi, genel güçsüzlük; B12 vitamininde bulunan kobalt (kobalamin) eksikliğine bağlı kuzularda Karaciğer hastalığı ve Cerebrocortical Necrosis, gelişme geriliği durumlarının önlenmesi ve tedavisinde

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Uygulama boyun kısımına derin intramusküler enjeksiyon iledir. Kullanmadan önce şişe iyice çalkalanmalıdır.

Terapinin dozaj ve sıklığı hayvanın klinik durumuna ve terapiden önce ve sonra kan ve karaciğer düzeyleri ile tayin edilen bakır statüsüne bağlıdır.

Tavsiye edilen doz her 50 kg vüc. ağ. için 20 mg bakır ve 1mg Vitamin B12 dir. Yetişkin sığırlara uygulanacak doz 6 ml’yi (120 mg bakır) aşmamalıdır.

Aşağıda pratik doz tablosu verilmiştir.

 

Sığır (yetişkin):                        4-6 ml

Buzağı:                                   1-2 ml

Koyun:                                    2 ml

Kuzu:                          0.5 ml

 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Ürün kullanımdan önce iyice çalkalanmalıdır. Boyunda temiz bir alana derin intramuscular enjeksiyon ile uygulanır.  But kaslarına enjekte edilmemelidir.

Hayvan derisinin ıslak olduğu durumlarda enjeksiyon yapılmamalıdır; çünkü bu durum ürüne karşı reaksiyon riskini arttırmaktadır.

Tedaviden önce hayvanların bakır statüsü kontrol edilmelidir. Bu bilhassa koyunlarda önemlidir, fazla doz hemolitik krize neden olabilir.

Gebelik ve Laktasyon

Gebelik ve laktasyonda kullanım için güvenlidir. Özellikle gebelikte artan ihtiyacın karşılanması ve embriyo sinir dokusunun sağlıklı bir şekilde gelişimi için uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Bütün bakır içeren parenteral enjeksiyonlar nadiren toksik reaksiyonlara yol açabilir, ayrıca solunum zorluğu ile allerjik tipte cevaplar yaratabilir.  Böyle reaksiyonlar semptomatik olarak tedavi edilmelidir.

Sığırlarda enjeksiyon yerinde bir aydan daha kısa bir sürede kaybolan geçici küçük nodül oluşabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Tavsiye edilenden fazla doz kullanılmamalıdır. Özellikle genç hayvanlarda bakırın yüksek dozlarda toksik etkisi dikkate alınarak doz ayarlaması dikkatle yapılmalıdır. Bakır zehirliliğinde alyuvarların parçalanması, sarılık, karaciğer nekrozu ve böbrek yetmezliğine ilişkin belirtiler ortaya çıkar.

Bakıra en duyarlı hayvan türü koyundur; Spesifik antidotu yoktur ancak; kuzularda Amonyum Molibdat’ın bakırın toksik etkisini azalttığı bildirilmektedir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR 

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) ; Et – “0” gün Süt – “0” gün

KONTRENDİKASYONLAR

Aktif içeriğe bilinen hipersensitivitesi olan hayvanlarda kullanılmaz.

Intravenöz olarak kullanılmaz.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

İmal tarihinden itibaren 2 yıl’dır. Ürün ilk açıldıktan sonra 28 gün boyunca kullanılabilir.

25 º C nin altında muhafaza edilmelidir.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Ambalajı usulüne uygun olarak imha ediniz.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTEREN TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda 20 ml, 50 ml ve 100 ml, tip II renksiz cam flakon, nitril tıpa ve altın renkli mühürle kapatılmıştır.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde, polikliniklerde ve eczanelerde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ : 15.11.2007

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 24.10.2007  11/ 045

RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: DENGE Tıbbi ve Kimyevi Ürünler San. ve Tic.Ltd.Şti. Sağlık Sok. No: 32/8 Kızılay/ANKARA

İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ: TAİRGİ TREAD-LİA BAİLE NA SCEİLGE TEO, (Ballinskelligs Veteriner Ürünleri) Ballinskelligs Killarney, Co. Kerry İrlanda

Exit mobile version