Avian Vibrionik Enteritis

Avian Vibrionik Enteritis

Avian Vibrionik Enteritis

Avian Vibrionik Enteritis özellikle genç kanatlılarda görülen ve ani ölümlerle sonuçlanan bakteriyel bir enfeksiyon olan bir hastalıktır.

Etiyolojisi ve Epizootiyolojisi

Vibrionik enteritis hastalığının etkeni Vibrio Metschnikovii ‘dir. Etken gram negatif olup hareketli olan bu mikroorganizma katı besi yerlerinde yuvarlak ve şeffaf koloniler oluşturan bir bakteridir.

Genç tavuklar ve güvercinler bu hastalığa karşı çok duyarlıdırlar. Enfeskiyona yakalanmış hasta kanatlı hayvanların dışkıları ile çıkan etkenlerin sindirim sisteminden alınmasıyla bulaşma olmaktadır.

Vibrionik Enteritis Klinik Semptomları Nelerdir?

Hastalığın klinik belirtileri kanatlılarda görülen Tavuk Kolerasında görülen semptomlara benzemektedir. Ancak Vibrionik Enteritis ‘de vücut ısısı normaldir ve akut seyirli bir enfeksiyondur. Adından da anlaşıldığı üzere enfeksiyonda ishal görülür.

Ölen hayvanların otopsiside bağırsakların hiperemik, içlerinin sarı yeşil bir içerik ile dolduğu gözlenmektedir. Dalak ise daima solgun ve küçüktür. Diğer iç organlar normal görünüme sahiptir.

Teşhis Nasıl Yapılır?

Klinik olarak tavuk kolerasının akut formu il karışır. Otopsi bulgularıyla infeksiyonu kesin olarak tanımlamak mümkün olmadığından laboratuvar yoklamaları gerekmektedir.

Hastalığın teşhisi etken izolasyon ve idenfikasyonu ile yapılır. İç organlardan ve bağırsaklardan etkeni izole etmek mümkündür ve ayrıca güvercinlerde patojenite testleri de yapılabilir.

Tedavi

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Vibrionik enteritis enfeksiyonun tedavisinde genel olarak Vibrionik hepatitis de olduğu gibi en etkili antibiyotikler kloramfenikol, gentamisin ve eritromisin ’dir. Bu etken penisilin ’e oldukça dirençlidir. Ampisilin, Streptamisin, tetrasiklin değişik derecelerde dirençlilik gösterir.

Korunma da bakım ve hijyenik koşullara dikkat edilmelidir.

Kaynak
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...

Kanatlı Hayvan Hastalıkları, Prof.Dr. Mustafa Arda, Medisan Yayınevi, Ankara 1994, 94-95.

Exit mobile version