Atlarda Antraks Hastalığı (Şarbon)

Atlarda Antraks Hastalığı (Şarbon)

Atlarda Antraks Hastalığı (Şarbon)

Atlarda Antraks Hastalığı

Antraks Nedir?

Birçok insan 2000’lerin başından bu yana terör saldırılarında bir korkutma taktiği ve biyolojik silah olarak kullanılan antraksı duymuştur. Antraks, Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu atlar için ölümcül olabilen (veya insanlar) enfeksiyöz bir hastalıktır. Antraksla ilgili yasal sonuçlar vardır, tanı konulduğu zaman, Veteriner Hekimin resmi yetkililere yerinde bildirimi yasal zorunluluktur.

Klinik Belirtileri Nelerdir?

Antraks enfeksiyonunun bulguları hayvanın nasıl enfekte olduğuna bağlıdır. Atlar genellikle insekt ısırmasından deri yoluyla veya antraks sporlarının ağız yoluyla alınmasıyla enfekte olurlar.

Sporlar alındığında:

İnsekt ısırmasından enfeksiyonda:

Atlarda Antraks Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bacillus anthracis bakterisinin spor formu antraksın etkenidir. Atlar çoğunlukla topraktaki sporların boğaz yoluyla alınması ile enfekte hale gelirler. Bu sporlar soğuk, sıcak ve kuruluğa son derece dayanıklıdır ve çevrede yıllarca yaşayabilirler. Sokucu insektler antraksı bulaştırırlar.

Antraks Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?

Antraks tanısı amacıyla, Veteriner Hekiminiz atınızdan bir kan örneği alabilir. Çoğu vakada, bakteri çok hızlı çalışıp letal toksin üreterek atın ölümü üzerine antraks tanısı konulur. Bir hayvanın ölüm sebebi olarak antrakstan şüpheleniliyorsa, yetkililere bildirilinceye kadar karkas hareket ettirilmez ve açılmaz. Antraks Devlet Veteriner Hekimine bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Çiftliğinizde antraks tanısı konulduğunda çiftlik karantina altına alınır ve kalan diğer hayvanlar antraksa karşı aşılanabilir.

Atlarda Antraks Hastalığının Tedavisi

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Şarbon uygun antibiyotik tedavisi ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, şarbon vakaları genellikle atın ölümüne kadar teşhis edilmez. Bacillus anthracis genellikle penisilin ve oksitetrasiklin gibi yaygın antibiyotiklere duyarlıdır, ancak tedavinin başarılı olması için hastalığın erken dönemde yakalanması ve şiddetle tedavi edilmesi gerekir.

Korunma Nasıl Yapılır?

Atlarda Antraks için tüm Dünya ‘da çiftliklerde kullanımı onaylanmış aşılar vardır, fakat at sahipleri hayvanları endemik bir bölgede olmadıkça bu aşıyı kullanmıyorlar.

Exit mobile version