At yetiştiriciliğin önemi, at, geçmiş yıllarda çiftlik hayvanları arasında bugünkünden daha büyük bir önem taşımıştır. Çünkü gerek tarımda gerekse ulaşım, çekim, binek ve yük taşıma işlerinde iş hayvanı olarak yararlanılmıştır. Ayrıca, kara ordularında gerek süvari, gerekse mekkare (yük taşıma) birliklerinde ve topların çekim işlerinde, bugün motorlu araçların gördüğü hizmetleri görmüştür. Birçok ülkeler atı, daha çok ordularında kullanılmak üzere yetiştirmişlerdir. Birinci dünya savaşında çoğu cephelerdeki savaşlarda at önemli rol oynamış, motorlu savaş araçlarının geliştirildiği ikinci dünya savaşında da kullanılmıştır. Ancak, ikinci dünya savaşının sona erdiği 1945 yılından sonra hemen her ülkede ordularda at miktarı yok denecek kadar azaltılmış ve hatta tamamen kaldırılmıştır.
Ordularda olduğu gibi tarımda da motorlu araçların hızla geliştirilmesi ve yayılması ile At, tarımda ki önemini de özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde tamamen kaybetmiştir.
Türkiye’de de At yetiştiriciliğin önemi durumu yukarı da açıklanan şartlara genel olarak benzer bir durum göstermektedir. Ordudan at tamamen kaldırılmış gibi dursa da At taburu hala aktif olarak devam etmektedir. Bugün birkaç küçük birlikte çok az sayıda bulunmaktadır. Son zamanlarda emniyet güçlerinde de küçük bir birlik kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Jandarmada, At yetiştirme ve Atlı Jandarma birlikleri bulunmaktadır.
Türkiye’de tarım işlerinde at kullanılması ise gelişmiş Avrupa ülkelerine oranla biraz daha farklıdır. Gerçekten Türkiye’de tarımda çok hızlı bir makinalaşmaya karşın, bazı bölgelerde halen at gücünden yararlanılmaktadır. Tarla sürümünde ve diğer tarım işlerinde at, özellikle küçük işletmelerde ve arazisi engebeli bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu gibi küçük tarım işletmelerinde atın kullanılması traktöre yapılacak yatırımlara oranla daha ekonomik olmaktadır.
Türkiye’nin dağlık veya motorlu araçların çalışamayacağı bölgelerinde at, bir ulaşım aracı olarak kullanılmakta ve bu bölgeler için büyük bir değer taşımaktadır. Bu gibi bölgelerde at daha uzun seneler bir ulaşım aracı olarak kullanılacaktır. Bunun yanında, Dünya’da petrol fiyatlarının giderek yükselmesi ve gelecekte dünya petrol kaynaklarının da tükenebileceği düşünülürse, at yetiştiriciliğin önemi bir kat daha artacaktır.
Kaynaklar
- ARPACIK, R. (1993) : At Yetiştiriciliği Ders Notları. A.Ü. Vet. Fak. Ankara.
- BATU, S. (1962) : Türk Atları ve At Yetiştirme Bilgisi. A.Ü. Vet. Fak. Yayınları No : 13. Ankara.
- At Yetiştiriciliği, Prof. Dr. Rafet Arpacık, Ankara 1994, Şahin Matbaası, 1-2.