At Vebası Hastalığı

At Vebası Hastalığı

At Vebası, başta at olmak üzere katır ve merkeplerde görülen çok bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalıktır. Hastalık 1960 yılında yurdumuzda görülmüş ve önemli oranlarda kayıplara neden olmuştur.

Bulaşma

Bulaşma kan emen sinekler vasıtasıyla meydana gelir. Hastalık daha ziyade sineklerin aktif oldukları ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında görülür. Virus hasta hayvanların tüm akıntılarında bol miktarda bulunur.

At Vebası Hastalığının Klinik Belirtileri

Hastalığın inkubasyon süresi ortalama bir haftadır. Hastalığın klinik olarak bir kaç formu mevcuttur. Bu formlara göre de klinik bulgularda ufak tefek farklılıklar vardır.

Tespit edilen başlıca formlar;

Ateşli, akciğer, kalp, sinirsel ve kronik tiplerdir. Hastalık ateşle başlar, beden ısısı 40-41 oC ye çıkar. Konjiktiva ve mukozalar hiperemiktir. Hastalığın seyrine paralel olarak akciğer ödemi şekillenir. Bunun sonucu solunum yetmezliği şekillenir. Hayvan rahat solumak için ağzını açar, hatta dilini dışarı çıkararak nefes alır.

Kalp formunda vücudun diğer bölgelerinde yaygın ödemler meydana gelir.

Ödemler göz kapakları, dudaklar, boyun ve çene altına kadar uzayabilir. Boyundaki şiddetli ödemlerden dolayı hayvan başını sağa sola çeviremez. Gözler kapanmış hayvan uyuklar görünümünü alır.

Konjiktivalar da şiddetli konjesyon ve hemorajiler şekillenir ve bunun sonucu gözyaşı kanlı olur.

Peteşiyal kanamalara dil altında da rastlanır, hatta dil morarır. Ender de olsa ödemler bazı hastalarda sinir dokusuna basınç yaparak kimi sinirsel belirtilere neden olur.

Bulaşma ve Prognoz

Hastalığın bulaşma ve ölüm oranı yüksek olup, prognozu kötüdür.

At Vebası Hastalığının Tedavisi var mı?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Hastalığın tedavisi mümkün değildir.

Hastalıktan Nasıl Korunulur?

Düzenli aşılamalarla hastalıktan korunabilir.

Kaynakça

Evcil Hayvanların İç Hastalıkları, Prof. Dr. Veysi Aslan, Mimoza Yayınları 1994, 263.

Exit mobile version