Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Ankara kedisi bakımı, çoğunlukla Ankara ve Anadolu çevresinde bulunan, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bir canlı. 17.yy ’da Avrupalı denizciler, bu güzelliğe aşık olarak Avrupa taşımıştır. Doğru şekilde bakılması, neslinin tükenmemesinde önemlidir. Kısaca tanıttıktan sonra, Ankara kedisi bakımı hakkında bilgiler verelim.

Cinsin Karakteristik Özellikleri

Ankara Kedisi oldukça enerjik bir kedidir. Sürekli oradan oraya koşturur ve hiç yorulmaz. Aynı zamanda oldukça akıllı bir cinstir. Atik, akıllı ve ilgi delisi bu canlı, kendi kendini eğlendiremez. Bu yüzden onunla sık sık oyunlar oynamalı, onu mutlu etmelisiniz. Devamlı sevgi ve ilgi görmek ister. Sahiplerine sadakati diğer kedilerden çok daha fazladır. Bu yüzden duygusal ihtiyaçları vardır. Her yaştan insanla çok iyi anlaşır. Hele çocuklu bir ailedeyseniz bu kedinin sizler için biçilmiş kaftan olduğunu söylemek gerekir. Sahibi nereye giderse gitsin devamlı sahibinin peşindedir. Sahibinin neler yaptığını ve nasıl olduğunu daima merak eder. Genel olarak oldukça sakin olmasına rağmen kolaylıkla sinirlenebilir.

Uzun bacaklı ve güçlü bir yapısı vardır. Küçük ve yuvarlak patileri vardır. İnceleyerek uzayan bir kuyruğa sahiptir. Badem şeklindeki gözleri yeşil, mavi ve sarı renkte olabilmektedir. Nadiren iki farklı renkte gözlere sahip olabilir. 

Ankara Kedisi Bakımı

Beslenme Düzeni

Güçlü bir yapıya sahiptir. Eğer doğru beslenirse sağlığını korur. Her canlıda olduğu gibi, alerjisi bulunan gıdalar olabilir. Beslenme düzenini alerjisine göre düzenlemek gerekir. Kuru mama ile beslenmeye uygundur. Yaş mama takviyesi de yapılabilir. Ancak çok sık yaş mama takviyesi, ishale neden olabilir. Aynı zamanda, istediğiniz bir şeyi yaptığında ödül maması ile onu ödüllendirebilirsiniz. Böylece davranışı pekiştirmesini sağlayabilirsiniz. Yaşına ve kilosuna göre beslenme düzeni uzman veteriner hekim ile ayarlanmalıdır. Suyunu gün aşırı değiştirmeli ve ılık su kullanmalısınız. Sağlıklı bir Ankara kedisinin kilosu en az iki, en çok dört kilo olur. En az 12 yıl yaşayabilen bu canlı, sağlıklı bakılırsa 18 yaşını görür. 

Tüy Tarama

Bembeyaz ve ipeksi yumuşacık tüyleri vardır. Tüyleri tek katmanlıdır ve kolayca düğüm olmaz. Ancak oldukça fazla tüy dökerler. Günlük olarak veya tercihen haftada bir tüyleri özel bir tarakla taranmalıdır. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey, tüylerin asla tüy kökünün tersine fırçalanmamasıdır. Ankara kedisi bakımı sırasında fırçalama ile dökülen tüyler temizlenir, cildi hava alır. Taranmak aynı zamanda masaj yapmak anlamına da geldiği için, ihmal edilmemelidir. Tüylerinin uzunluğu her mevsimde değişkenlik göstermektedir. Sıcak havalarda tüyleri kısalır ve incelir. Böylece aşırı terlemenin önüne geçilir. Soğuk havalarda ise uzayarak kalınlaşır. Böylece giyilmiş bir manto etkisi yaratır. Ankara kedisinin doğal tüy rengi beyazdır. Ancak günümüzde 20 civarı renkten Ankara kedisi bulunmaktadır. 

Banyo

Bu canlının tüylerinin yıkanmasına da önem vermek gerekir. İnsanların kullandığı şampuanlar bu canlı için uygun değildir. Kediler için özel üretilen şampuanlar ve yumuşatıcılar mevcuttur. Bu ürünleri kullanmanız, kedinizin sağlığı açısından bilhassa önemlidir. Çünkü insan şampuan ve saç kremlerini Ph değeri ile kedilerin cildinin Ph değeri aynı değildir. Ayda en bir veya iki defa banyo yaptırılması Ankara kedisinin bakımı için doğru olacaktır. Zaten suyu sevmeyen bir türdür. Bu yüzden çok sık yıkamaya çalışmak sizleri de yoracaktır. Kaldı ki kendini yalayarak temizlediği için, fazla kir tutmayacaktır. Banyodan sonra kurutulması da önemli bir konudur. Kurutulmayan ıslak kalan kedi üşütme riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden ona özel ayırdığınız bir havlu ile nazikçe kurulanmalıdır. Özellikle patilerinin ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. 

Diş ve Diş Eti Bakımı

Diş eti bakımı da Ankara kedisi bakımı için ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Bu noktada insanların kullandığı diş macunlarını kullanmamak önemlidir. Zira bahsettiğimiz gibi, farklı yapılardayız. Sizlerin kullandığı diş macunları bu canlıda tam tersi etki yaratabilir. Bu açıdan çeşitli yerlerde bulabileceğiniz kedilere uygun diş macunları kullanılmalıdır. 

Tırnak Bakımı 

Elbette ki bu güzel canlının tırnaklarına da bakım yapılmalıdır. Kedilerin sinirlendiklerinde tırnaklarını kullandığını hepimiz biliyoruz. Ancak tırnaklarını kesmek için sinirlendirmeniz gerektiği yanılgısına kapılmayın. Patisinin iç kısmına parmağınızla hafifçe bastırıp tırnaklarının kökü yönüne doğru çekmeniz yeterli olacaktır. Böylece kedinizin tırnaklarını sakince kesebilirsiniz. Ancak tırnaklarını özellikle küçükken kesmeye alıştırmanız önemlidir. Diğer türlü, size tırnaklarını kestirmek istemediğinde kendinizi bir mücadelenin içinde bulabilirsiniz. Sizin tek arzunun bu canlının iyiliği olduğunu biliyoruz, ancak onun bunu öğrenmesi küçükken daha kolay.

Kızgınlık ve Hamilelik Dönemi

Eğer dişi bir Ankara kedisinden bahsediyorsak, bütün memeliler gibi regl söz konusu olacaktır. Regl döneminde Ankara kedisi bakımı için daha büyük özen gerekir. İlk regl dönemi bir hafta ile iki hafta sürmektedir. Yumurtalıklardan yumurta salınımı bu şekilde başlamaktadır. Bu bir ile iki hafta sonrasında kedi cinsel olarak aktif duruma gelir. Çiftleşmek isteyen kedi çevredeki erkek kedilere kur yapar. Çiftleşmeden sonra hamilelik 58-67 gün arasında sürebilir. Ankara kedileri bir batında dört yavru dünyaya getirir. Yavrular büyüdüğünde bile annelik iç güdüsü sürmektedir. Yavruların dışkılama ve temizlenmeleri ile anne kendisi ilgilenir. Yavruları doğan anne, sizi unutup bütün vaktini evlatlarına ayırır.  Yeni doğum yapan kedinin maması ve suyu hemen yakınına konmalıdır. Ankara kedisinin bakımı doğum yaptıktan sonra da devam etmektedir. Yavru kedilerin bakımı için veterinere danışmanız gerekir. 

Eğer hamilelik istenmiyorsa bu dönemde kedi evden tek başına çıkmamalı, eve kısırlaştırılmamış erkek kedi alınmamalıdır. Kısırlaştırma da bir diğer çözümdür. Ancak neslin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu unutulmamalıdır. 

Kısırlaştırma

Kısırlaştırma ameliyatı ile dişi kedilerde göğüs, erkek kedilerde testis kanseri riski azalır. Kısırlaştırmak için doğru veterineri seçtiğinizden emin olmalısınız. Kısırlaştırma ameliyatı öncesi kedinin kilosuna ve boyuna göre anestezi uygulanmaktadır. Bu yüzden ameliyattan önce boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığından emin olmalısınız.  Anestezinin çok verilmemesi, oldukça önemli ve kritik bir husustur.  Ameliyat öncesinde ve sonrasında kediye yemek ve su verilmemelidir. Dişi kedilere kızgınlık süresi boyunca kısırlaştırma ameliyatı yapılmamalıdır. Gelişimini tamamlayabilmesi adına ilk kızgınlık dönemi bittikten sonra kısırlaştırılmalıdır. En doğru tarih, kızgınlık döneminden bir ay sonradır. Dişi kedilerde kısırlaştırma ile yumurtalıklar, rahim tüpleri ve rahmi alınır. Erkek kedilerde kısırlaştırma ise testislerin tamamen alınmasıyla yapılır. 

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası

Kediniz yaralarını yalamaya çalışabilir. Ankara kedisi bakımı için kritik bir noktadır. Bu aşamada dikişlere hassas gelebilir. Bu yüzden ameliyat sonrasında kedinize koruyucu yakalık takıldığından emin olun. Eve döndükten sonra kedinizin fazla hareket etmediğinden emin olun. Eğer yaramaz bir dostumuz söz konusu ise, bir gün kafeste tutabilirsiniz. Bu, dikişlerin atmaması için oldukça önemlidir. On gün sonra kediniz normal haline dönecektir. Dikişler on gün sonra alınmalı ve antibiyotik kullanılmalıdır. Gerekirse vitamin takviyesi yapılabilir. Maması, kısırlaştırılmış mamalar ile değiştirilmelidir. Çünkü kısırlaştırılan hayvanlar kilo almaya müsait hale gelir. Fazla kilo kedinizi olumsuz etkiler. 

Sağlık Problemi

Ankara kedisinin bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da türün ırsi hastalıklarıdır. Bu cinsin tek kulağının sağır olma riski fazladır. Bu yüzden kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Eğer kedide bir duyma kaybı söz konusuysa onunla daha fazla ilgilenmeniz gerekecektir. 

Exit mobile version