Amitrax %12.5

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit - Akarisit)

Amitrax %12.5

Amitrax %12.5

Amitrax %12.5

Amitrax %12.5 Dökme ve Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit – Akarisit)

BİLEŞİMİ

Amitrax %12.5 Dökme ve Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat açık sarı – sarımsı renkli, berrak ve emülsifiye edilebilen bir konsantrat olup, her ml’de 125 mg amitraz içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Amitrax %12.5 Dökme ve Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat’ın etken maddesi olan amitraz, triazapentadien (formamidin) türevi akarisit ve insektisit etkili bir maddedir. Amitraz temas ve solunum yolu ile etkir, sistemik etkili değildir. Ektoparazitlerin merkezi sinir sistemlerinde oktopamin reseptörleri ile etkileşime girerek nöronal aktivitede artışa ve sonuçta dış parazitlerde ölüme neden olur. Ayrıca 2-adrenoreseptör agonistidir. Sulu çözeltileri alkali şartlarda dayanıklıdır. Amitraz evcil hayvanların dış parazitlerinden olan bit, pire, kene türleri ve uyuz etkenlerine karşı birinci derecede etkilidir. pH 7.0’ın altında dayanıksızdır.

Amitrax %12.5 deri üzerine uygulandığında deriden emilimi nispeten yavaştır. Pik plazma konsantrasyonuna uygulamadan 24 – 72 saat sonra ulaşır. Atılım büyük oranda idrar yoluyla ve ilk 24 saat içinde % 55 – 76 oranında gerçekleşir.

Toksikolojik bilgiler: Toksisite sınıfı WHO (a.i.) IlI, EC risk Xn (R22), EPA (formülasyon) III’tür. Amitraz evcil memelilerde çok düşük toksisite gösterir. Akut oral LD50 değeri ratlarda 520 – 800 mg/kg, farelerde > 1600 mg/kg, tavşanlarda 100 mg/kg; deri yolu ile ratlarda > 1600 mg/kg ve tavşanlarda > 200 mg/kg dolayındadır. Solunum yolu ile ratlarda LC50 (6 saat) 65 mg/L’dir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Amitrax %12.5 Dökme ve Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat sığır ve koyunlarda yaygın olarak görülen aşağıdaki ektoparazitlerin kontrol ve tedavisinde kullanılır.

 

 Kene cinsleri Uyuz etkenleri (akarlar) Bitler
Amblyomma cayennense Chorioptes sp. Damalina sp.
Amblyomma hebraeum Demodex sp. Linognathus sp.
Boophilus decoloratus Dermanyssus gallinae Haematopinus sp.
Boophilus microplus Ornithonyssus sylviarum Solenopotes capillatus
Dermacentor sp. Psorergates ovis
Haemaphysalis bispinosa Psoroptes communis
Haemaphysalis longicornis Sarcoptes scabiei
Hyalomma sp.
Ixodes gibbosus
Ixodes holocyclus
Ixodes persulcatus
Ixodes ricinus
Rhipicephalus appendiculatus
Rhipicephalus evertsi

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Amitrax %12.5 Dökme ve Daldırma Emülsiyonu İçin Konsantrat; banyo (daldırma), yıkama ve püskürtme şeklinde haricen uygulanır. Uygulanacak doz bir miktar su ile karıştırıldıktan sonra, önceden hazırlanmış suya ilave edilerek iyice karıştırılır. Ürün kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

 

 Ektoparazit türü

(bit, kene, uyuz etkeni)

Su miktarı Amitrax %12.5 miktarı
Bütün türler 15 litre (1 kova) 30 ml
Bütün türler 17 litre (1 teneke) 35 ml
Bütün türler 50 litre 100 ml
Uyuz tedavisi 50 litre 200 ml
Bütün türler 500 litre 1000 ml

 

Püskürtme şeklinde uygulama: İlaç yukarıda önerildiği şekilde sulandırılır ve sulandırılan emülsiyon bir sırt pompası yardımı ile ilgili bölgelere püskürtülerek uygulanır. Uygulama hayvanın her tarafını ıslatacak şekilde yapılmalıdır. Amitrax %12.5 dağılma ve yayılma özelliğine sahip olduğundan, kulak içi, kuyruk altı gibi ulaşılması zor olan kısımlara da kolayca nüfuz eder.

Banyo (daldırma) şeklinde uygulama: Çok sayıda hayvanın ilaçlanması gereken yerlerde banyolama tanklarında uygulanır. Banyo için hazırlanan numune uzun süre duracaksa, koruyucu olarak 1 litre suya 5 g oranında kalsiyum hidroksit ilave edilmelidir. Hayvanlar banyoya sokulmadan önce dinlenmiş, sulanmış ve biraz da yemlenmiş olmalıdır. Hayvanlar banyoda ortalama 30 saniye kadar tutulmalı ve başları banyo suyuna bir – iki defa daldırılmalıdır. Banyo suyunun eksilmesi halinde tamamlama suyuna 15 litre su / 20 ml Amitrax %12.5 katılmalıdır. Banyodan sonra hayvanların rüzgarsız ve gölge bir yerde kurumaları sağlanmalıdır. Kesin sonuç alınabilmesi için bütün sürünün ilaçlanması faydalıdır. Eğer bit ve kene ile bulaşma çok şiddetli ise ilaçlama işleminin 7 – 10 gün sonra tekrarlanması gereklidir. İlaçlamadan sonra ilacın etkisi uzun süre kaldığından yeniden larva oluşumunu önler. Bu süre 20 – 26 gün kadardır. Böylece ilaçlamanın tekrarlanması daha geniş aralıklarla yapılır.

Yıkama şeklinde uygulama: Hazırlanan karışım bez veya fırça ile hayvanın vücuduna sürülür. Kesin netice almak için bütün sürünün birden ilaçlanması, şiddetli bit ve uyuz bulaşmalarında ise 7 – 10 gün sonra ikinci ilaçlama yapılması tavsiye edilir. Kenelerin aktif olduğu mevsimlerde koruyucu uygulama olarak 3 – 5 günde bir olmak üzere bacaklar ve karın altı gibi kenelerin tırmandığı vücut bölgelerine püskürtme tarzında ilaçlama yapılabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Etkin bir paraziter mücadele için veteriner hekime danışınız. Parazit enfestasyonundan korumak için sürüye yeni girecek olan hayvanların ve ayrıca sürüdeki tüm hayvanların 3 ayda bir rutin olarak ilaçlanması önerilir.

Gebelikte kullanım: Amitraz, önerilen dozlarda kullanıldığında gebe hayvanlarda güvenlidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Nadir olarak uyuşukluk, kusma, diyare ve sedasyon görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Azathioprine ve kortikosteroidler ile bir arada kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Yüksek dozlarda kullanıldığında merkezi sinir sistemi depresyonu şeklinde zehirlenme semptomları ortaya çıkabilir. Spesifik bir antidotu olmayıp, oluşabilecek zehirlenmelerde temas en az düzeye indirgenmeye çalışılarak semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Amitraz bir kolinesteraz inhibitörü değildir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 21 gün, koyunlar 14 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen inek sütleri ve 1 gün (2 sağım) süreyle elde edilen koyun sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Köpekler, kediler, tek tırnaklılar ve aşırı duyarlılık nedeniyle kanatlılarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Uygulama sırasında bir şey yenilip içilmemelidir. İlacın kullanımı, sulandırılması, transferi veya boş konteynerlerin yıkanması esnasında koruyucu giysi, eldiven ve maske giyilmelidir. Tedavi uygulanmış hayvanlara tamamen kurumadan veya koruyucu giysi ve eldiven giymeden dokunulmamalıdır. Deri, ağız ve gözlere temasından kaçınılmalıdır. Deri ve göz için irritandır. Deriye veya göze teması halinde deri ve gözler bol su ile yıkanmalıdır. Kontamine giysiler uygulama sonrası çıkarılmalı ve yıkanmadan tekrar kullanılmamalıdır. Kullanma esnasında hayvanların yemlik ve suluklarına temas ettirilmemeli, yiyecek ve içeceklerinin üzerine püskürtülmemelidir. Süt ve kaplarına ilaç bulaştırılmamalıdır. Bir şey yenilip içilmeden önce ve çalışma sonrası eller ve ürünün temas ettiği yerler iyice yıkanmalıdır.

Doktorlara uyarı: Amitraz organik fosforlu bir bileşik değildir. Zehirlenmeden şüpheleniliyorsa semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalı, özellikle solunum ve kalp fonksiyonları gözlenmelidir. İyileşme genelde kendiliğinden gerçekleşir. Atropin uygulanmamalı ve hasta kusturulmamalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında, kapağı sıkıca kapatılmış olarak, kuru ve serin bir yerde (25 °C’nin altında), ışıktan koruyarak saklanmalıdır. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Amitraz balıklara zarar verebileceğinden ilaçlı su ve bitmiş ambalajlar dere ve su kanallarına atılmamalıdır. İlacın sulara karışmamasına özen gösterilmelidir. Boş ilaç ambalajları imha edilmelidir. Hazırlanan çözeltiler ikinci kez kullanılmamalı, hazırlandıktan 24 saat sonra uygun bir şekilde atılmalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 100 ml’lik beyaz renkli coex şişelerde ve kutusuz olarak 500 ml, 1 litre, 5 litre ve 20 litrelik beyaz renkli coex şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 03.04.2008

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 03.04.2008 – 019/0096

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version