American Wirehair Kedi Irkı ve Özellikleri

American Wirehair Kedi Irkı ve Özellikleri

American Wirehair, arkadaş canlısı ve eğlenceli bir kedi ırkıdır. Kedimiz yaklaşık 3 veya 4 yaşına gelene kadar tipik olarak tam olarak olgunlaşmazlar. Bu nedenle, gelecek için bu ırktan sahiplenmek gibi bir planınız var ise ilk birkaç yıl için yavru kedi benzeri davranışların tadını çıkarmaya hazır olun. Yaşlı ya da çocuklu çoğu aile yapılarına uyum sorunu yaşamamaktadır. Bu özellikleri onları yaşlılar için harika kucak kedileri veya çocuklar için oyun oynayacak enerjisi yüksek arkadaşı olmasını sağılıyor.

İyi huylu, sakin ve uyumludurlar, sessiz seslere sahiptirler. Bununla birlikte, dişi kedileri genellikle erkek kedilerden daha meşgulken, erkek kediler daha rahat olma eğilimindedir. Amerikan Wirehair kedileri zekidirler ve çevrelerindeki olup biten tüm hareketler ile ilgilenirler. Yüksek bir avlanma içgüdüleri vardır. Pencerenin kenarında kuşları seyretmekten zevk alırlar. İnsanların etrafında olmayı severler ama bağımsızlıklarını da korumak isterler. Çok fazla hareket ve enerjiye sahip olmalarına rağmen, çoğu kez içeride kalmayı ve sakin olmayı tercih ederler. Tabi bu özellikle hem çocuklar için hem de kediniz için evin içeresinde enerjileri atmak için fırsat sizler için de rahatlık sebebi.

American Wirehair kedi ırkı, bu ırkın kendine has çelik gibi yada telli gibi tabir edebileceğimiz kısa ama ellendiğinde yumuşak olan kısa yapılı tüylere sahiptirler. Kıllar tel gibi, biraz kıvrımlı ve süngerimsi, üzerine hafifçe bastırıp elimizi çektikten sonra tekrar geri haline dönüyor. Kedimizin bıyıkları uzun ve genellikle kıvırcıktır. Diğer kedi türlerine kıyasla onlara daha eşsiz bir görünüm verir. Bu cins içindeki kediler arasında deriyi kaplayan kılların renk varyasyonları çok fazladır. Spesifik bir renge sahip değillerdir.

American Wirehair de genel yapı olarak orta büyüklükte ve orantılıdır. Bu kediler, geniş gözler, kısa ve orta uzunlukta bir ağız yapısı, güçlü bir çene gibi çekici özelliklere sahiptir, bu nedenle dikkatli bakıldığında kafa bölgesinin kareyi andıran görünümü vardır.

American Wirehair Irk Tarihi

American Wirehair, kedi dünyasında nadir olmayan bir olay olmakla beraber kedi ırkı kendiliğinden oluşan doğal bir mutasyonun sonucu ortaya çıkan bir kedi ırkıdır. Bilinen ilk tel tüylü kedi, 1960’ların ortalarında New York’un dışında ortaya çıktığı söylenmektedir.

1966’da, New York’un kuzeyindeki küçük bir çiftlikten görünen alışılmadık nitelikleri olmayan iki ahır kedisi olan Fluffy ve Bootsie, beş yavru kedinin hepsinin de tuhaf tel gibi tüylere sahip yavrular dünyaya getirmişlerdir. Ama ne olduysa bu 5 kardeşten sadece 1 tanesi hayatta kaldı. Sadece 1 tanesinin hayatta kalması aslında çok talihsizlikti çünkü Fluffy ve Bootsie sonrasında doğacak hiçbir yavru bu özellikte olmayacaktı. Bu yüzden bu farklı kedilerin doğumu tek seferlik bir durum olarak kalmış ve sonra ki tüm doğumlarda bu özellikli yavrular doğmamış. Bununla birlikte, hayatta kalan tek kedicik kırmızı beyaz iki renkli bir erkek yaşadı ve büyüdü.

New York yakınlarındaki Vernon’dan Joan O’Shea, hayatta kalan yavru kediyi bir arkadaşından duydu ve ona yavru kedinin tıpkı Rex kedilerine benzediğini söyledi. O’Shea, kediye bakmak için arabasıyla geldi ve gördüğü bu kediye hayran kaldı. Kediyi incelediğinde Adam adlı yavru kedinin aslında bir Rex olmadığını, ancak muhtemelen tamamen yeni bir tür olduğunu fark etti. Adam Joan’ın ailesinin bir parçası olarak çiftlikten ayrıldı. Orada, Adam mahalle kedilerinden yavrular üretti, bazı yavru kedilerde Adam’ın ince tüyleri vardı.

Tel gibi kıl yapısına sahip olan Adam sorunlu bir genin baskın olduğu bilgisine ulaşılmıştı. Sadece bir ebeveyn, Wirehair yavruları üretmek için gene ihtiyaç duyuyordu. Irkın mevcut Rex ırklarından biriyle ilişkili olmadığından emin olmak için, Adam’ın saçından örnekler alıp analiz için ünlü İngiliz kedi genetikçilerine gönderildi. Analiz edilen saç örnekleri, tüyün benzersiz olduğunu ve Cornish veya Devon Rex ile ilgili olmadığını gösterdi.

Bugün, tüm Amerikan Wirehair’ler, Adam’ın veya yavrularının torunlarıdır. Bu kedi ırkı, şu anda en büyük dört Kuzey Amerika kedi derneği tarafından tanınmasına rağmen, hala nispeten nadirdir.

Amerikan Wirehair Kedisinin Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
14-18Ortanın üstü8-1510-14 inçABD

VÜCUT
American Wirehair
ortanın bir üstü diyebileceğimiz bir büyüklüğe sahip. Sırt seviyesi, omuzlar ve kalçalar aynı genişliktedir. Gövde yuvarlak yapılı ve orantılıdır.

KAFA
Vücutla orantılı olarak. Altta yatan kemik yapısı, belirgin elmacık kemikleri ve iyi gelişmiş ağız ve çene ile karemsi bir görünüş hissettirmektedir. Hafif bir bıyık kırılması var. Profilde burun hafif içbükey bir eğri gösterir.

KULAKLAR
Büyüklük olarak orta seviyesindedir. Kulakların uçları hafifçe yuvarlak yapıdadır. Birazcık geniş yapıya sahiptir.

GÖZLER
Geniş, yuvarlak, parlak ve net. Diyaframın hafif yukarı doğru eğimi vardır. Renk yoğunluğu yansıtır ve kedinin rengini tamamlayıcı nitelikte olduğu görülmektedir.

BACAKLAR VE PENÇELER
Bacaklar orta uzunlukta ve kemiklidir, iyi kaslı ve vücuda orantılıdır. Sağlam, dolu ve yuvarlak pençeleri vardır. Ayak parmakları, beş önde ve dört arkadadır.

KUYRUK
Vücutla orantılı olarak, çok yuvarlak sağrıdan yuvarlak bir uca doğru sivrilen, ne keskin ne de sivri bir yapıya sahip kuyrukları bulunmaktadır.

TÜY YAPILARI
Yaylı, sıkı, orta uzunlukta. Kulaklardaki saçlar da dahil olmak üzere tek tek tüyler kıvrılır, kancalanır veya bükülür. Kaplama genel bir kablolama, kabalık ve esneklik görünümüne sahiptir. Kablolu kaplamanın yoğunluğu, dalgalardan ziyade halka oluşumuna yol açabilir. Paltolar çok yoğun, esnek, kıvrımlı ve kaba olabilir. Bıyıklar da genellikle kıvırcık olabilir. Tüy yapısı bu ırkın en büyük özelliğidir ve kendine has yapısı ile diğer ırklardan ayrılabilmektedir.

RENK
Herhangi bir renk veya desen görülebilir. Irka ait spesifik bir renk yapısı yok.

American Wirehair Irkının Bakım Gereksinimleri

Size çok sevindirici bir haberim var! Kedimizi ne kadar az tararsak o kadar iyi. Fırçalamak veya taramak ona zarar verebilir. Bu nedenle çok fazla tüy dökmediği sürece onu kendi haline bırakın. Bir kedi sahibi için mükemmel bir özellik sizce de öyle değil mi?

Düzenli banyo yapmak ölü tüyleri gidermeye yardımcı olur. American Wirehair’i yavru kedi iken banyo yapmayı alıştırırsanız ve bunu hoş bir deneyim haline getirirseniz, muhtemelen banyo yapmayı kabul edecektir. 

American Wirehair ‘ın ihtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir.

Olası Sağlık Sorunları

Tıpkı tüm insanların hastalıkları kalıtım yoluyla alma potansiyeline sahip olması gibi, tüm kediler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Irkın herhangi bir sağlık veya genetik problemi olmadığını iddia eden veya kanıtlanmış bir durum yok. Yavru kedilere sağlık garantisi vermeyen, ırkın yüzde 100 sağlıklı olduğunu ve bilinen bir sorunu olmadığını söyleyen veya yavrularının ana bölümünden izole edildiğini söyleyen yetiştiriciden temin etmeniz daha doğru olur.

American Wirehair genellikle sağlıklıdır, ancak American Shorthair ile çaprazlanabildiği için, hipertrofik kardiyomiyopati dahil olmak üzere bu ırkı etkileyen bazı problemler geliştirebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati (HKM), kedilerde en sık görülen kalp hastalığı şeklidir. Kalp kasının kalınlaşmasına (hipertrofiye) neden olur. Ekokardiyogram, bir kedinin HCM’ye sahip olup olmadığını doğrulayabilir. HCM içermeyen hatlara sahip olduklarını iddia eden yetiştiricilerden kaçının. Hiç kimse kedilerinin asla HCM geliştirmeyeceğini garanti edemez bunu asla unutmayın. 

The Review

American Wirehair Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.2 Score

American Wirehair Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version