American Shorthair Kedi Irkı ve Özellikleri

American Shorthair Kedi Irkı ve Özellikleri

American Shorthair kedi ırkı, çok bariz bir şekilde sevgi ve şefkat gösteren, çocuklarla ve köpeklerle iyi geçinen, yumuşak huylu bir yapıya sahip bir kedidir. Ancak, bu sevecen kediler sessiz ortamları sevdikleri için sessiz zamanları elde etmek için bazen gün boyunca bazen ara sıra kaybolabilirler. Oldukça bağımsız olmak isteyen American shorthairlar tipik olarak ayrılık kaygısı korkusu olmadığından dolayı sahipleri dışarı çıkarken, işe gittiklerinden yalnız bırakırlar. Bu sessiz kediler miyavlamayı nadiren kullanır. Kedi ırkı için en yaygın olarak kullanılan ırklar arasındadır ki bu da onların refakatçi olarak yüksek popülerlik seviyelerini açıklar.

Birçok evcil kedi sahipleri Amerikan Shorthair kedisini ya da kendisine çok benzeyen domestic shorthair yaşamıştır. İki kedi ırkı arasındaki tek fark: domestic shorthair farklı tüy renklerine sahipken, Amerikan Shorthair aynı görünüme sahip yavru kediler doğurmaktadır.

American Shorthair, hayatı olduğu gibi kabul eden, tercihen en sevdiği kuş gözlemciliği hobisi vardır. Dalıp gideceği güneşli bir pencere kenarına ister. Rahat ve hoşgörülü olan bir kedidir.

American Shorthair gerçek bir çalışan kedi türüdür. Genel etki, sağlam yapılı, dengeli, simetrik bir kedinin gücü, dayanıklılığı ve çevikliği gösteren konformasyonudur. Öyle ki bazı kaynaklarda gemilerde fare yakalanması için kullanılan bir ırk olduğunu ve hatta bu yolla da Avrupa birçok yerde görülmeye başlandığı ifade edilmektedir.

American Shorthair Irk Tarihi

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden diğer birçok göçmen gibi, American Shorthair’in ataları da gemiyle geldi. Tam olarak belirtilmemiş olsa da 1620’de Mayflower ile geldiklerine hiç şüphe yok. Muhtemelen daha önceki yerleşimciler, Jamestown’dakiler gibi, ayrıca Yeni Dünya’yı keşifte kedilerin de getirildiği bilinmektedir. Fare ve sıçan yakalama yetenekleri, gemi mürettebatının kedilere ayrıca değer vermesini sağladı. Denizci kedilerin torunlarından bazıları, genel olarak Shorthair olarak bilinmekteydi.

Kedilere denizde olduğu kadar karada da değer verilmekteydi. Çiftçiler, esnaflar, ev sahipleri, yiyecek depolarını farelerden, sıçanlardan ve diğer haşaratlardan korumak için iyi bir kediye ihtiyaç duyuyordu. Kısa tüyler sağlam, dayanıklı bir yapıya sahip oluşu, evcilleşmemiş kıtada hüküm süren zorlu koşullara çok uygun bir kedi ırkı olması da ayrı bir tercih nedenidir. Öyle iyi avcılardı ki, 1634 tarihli bir yayında, Amerikanın New England bölgesinde ekinlere saldıran sincap kolonilerine karşı kullanılmıştır.

1895’e gelindiğinde, Shorthair Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk kedi gösterisinde çıktı ve burada kalıcı kadar iz bırakmıştı. Cat Fanciers Association (CFA) derneği 1906 yılında kedi ırkı olarak kabul etti. Onları evcil kısa tüyler olarak da bilinen rastgele yetiştirilmiş kedilerden ayırmak için, 1966’da safkan kedi ırklarına dahil edilerek American Shorthair adı verildi. Kedilerin tüm özellikleri herkes tarafından tanındı.

Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
15-20Orta7-158-10 inçABD

VÜCUT
Sağlam yapılı, güçlü ve kaslı, iyi gelişmiş omuzlar, göğüs ve arka kısımlar. Arka geniş ve düz.

KAFA
Büyük, tam yanaklı yüz, genişten biraz daha uzun bir dikdörtgen izlenimi veriyor. Tatlı, açık ifade. Alın, başın üstünden boyuna doğru akan düz, orta derecede dışbükey sürekli bir eğri oluşturur. Kulaklar arasında kubbe yok. Burun orta uzunlukta, tüm uzunluk için aynı genişliktedir. Burun köprüsünden alına doğru hafif kıvrımlı yükselme.

KULAKLAR
Orta boy, uçları hafifçe yuvarlatılmış, tabanda gereksiz yere açılmamış. Alt iç köşelerden ölçülen kulaklar arası mesafe, gözler arasında iki kat mesafe.

GÖZLER
Büyük ve geniştir, üst kapağı yarım badem şeklinde uzunlamasına kesilmiş ve alt kapağı tamamen yuvarlatılmış eğri şeklinde şekillendirilmiştir. Gözler arasında en az bir göz genişliği. Dış köşeler, iç köşelerden çok az yüksekte yer alır. Parlak, net ve uyanık.

BACAKLAR VE PENÇELER
Orta uzunlukta ve kemikli, ağır kaslı. Arkadan bakıldığında, dört bacağın tamamı, pençeleri öne bakacak şekilde düz ve paraleldir. Sağlam, dolu ve yuvarlak pençeleri vardır. Önde beş, arkada dört parmak.

KUYRUK
Orta uzunlukta, tabanda ağır, görünüşte küt uca sahipken, ancak son omura doğru sivrilen bir yapıya sahiptir.

TÜY YAPILARI
Kısa, kalın, düz ve sert dokuya sahiptir. Kaplama kalınlığında bölgesel ve mevsimsel değişikliklere izin verilir. Nemden, soğuktan ve yüzeysel cilt yaralanmalarından koruyacak kadar kalın kürke sahiptir.

RENK
American Shorthair için 80 farklı tanınmış renk ve desen vardır. Bunlar arasında kahverengi yamalı tekir, beyaz (mavi gözlü), gümüş, duman, minyatür, patiska, siyah, kahverengi ve aralarındaki akla gelebilecek her karışım ve kombinasyon vardı. Shorthair’in fantastik mizacıyla birleşen bu çeşitlilik, onu Amerika’daki en popüler ırklardan biri yapar. Çoğu insanın “kedi” kelimesini duyduklarında aklına gelen ilk kedi ırklarındandır.

American Shorthair Bakım Gereksinimleri

American Shorthair’lerin çoğu, herhangi bir özel tımar gerektirmeyen yoğun, kısa bir kürke sahiptir. Dökülme genellikle orta düzeydedir ve sevimli Shorthair kolayca güzel bir fırçalamaya razı olacağından, bu az miktarda dikkat, başıboş tüyleri evin dışında tutacak ve kedinin tüylerine güzel, sağlıklı bir parlaklık kazandıracaktır. 

Bir Amerikan Shorthair, kontrolü dışındaki koşullar nedeniyle aşırı derecede kirlenirse, kedi genellikle banyoya girecektir, ancak normalde bu kediler tımarla ilgili konularda kendi cihazlarına bırakılabilir. Hafta da 1 sefer çok rahat yeterli gelmektedir.

American Shorthair ‘ın ihtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir.

Olası Sağlık Sorunları

American Shorthair, aşağıdaki sağlık koşullarına duyarlı olabilen sağlıklı ve orta derecede aktif bir kedi ırkıdır:

The Review

American Shorthair Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.6 Score

American Shorthair Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version