American Curl Kedi Irkı ve Özellikleri

American Curl Kedi Irkı ve Özellikleri

American Curl kedi ırkının ayırt edici özelliği benzersiz bir şekilde kulak uçlarının geriye doğru kıvrılmış olması onları çekici kedi ırkları arasında yer almaktadır. Zarif, dengeli, orta derecede kaslı ince yapılıdırlar. Genellikle orantılı ve dengeli görünürler ve boyutları değişebilir. American Curl, ortalama ömrü 13 yıl civarı olan, 5 ila 10 ağırlığında orta boy bir kedidir.

American Curls, onları çekici evcil kedi yapan tuhaf kulaklar dışında başka niteliklere de sahiptir. Nadiren ilgisiz olan ve ailelerini ilgi için taciz etmeden sevecen kedilerdir. Curl ‘lar yaşadıkları ailelerin ilgisini çekmek için fazla rahatsız etmeden yani bir nevi taciz etmeden mesafeli bir şekilde kendilerine ilgiyi çekmeyi severler. Sahipleri ile oynamaktdan, kucaklarında oturmaktan büyük zevk alırlar. Çoğunlukla çocuklarla iyi anlaşırlar. Abyssinian veya Siyam kadar aktif olmasa da oldukça hareketli ve aktif kedilerdir. Ayrıca, tipik kedi merakını sergilerler ve evlerindeki değişiklikleri araştırmak için sürekli öğrenmek ve karıştırmak isterler.

American Curl Kedi Irkının Tarihçesi

İddaya göre American Curl ’un alışılmadık kulak yapı ve görünüşleri, 1981’de meydana gelen kendiliğinden oluşan bir mutasyonun sonucudur. Kedi yetiştiricileri, doğanın bu kıvrımına ilgiler arttı ve farklı bir kedi ırkı oluşmuş oldu.

Haziran 1981’de California, Lakewood’daki bir çiftin kapısına geriye kıvrık kulaklı iki kedi geldi. Kedilerden biri kısa bir süre sonra öldü, ancak diğeri, dost canlısı, uzun saçlı bir dişi, ailenin bir üyesi olarak kaldı ve Shulamith olarak adlandırıldı.

Aralık 1981’de Shulamith dört yavru doğurdu; yavru kedilerin ikisi kıvrık kulaklara sahipti. Yerel bir uzun tüylü tom kedisi olan babanın kıvırcık kulakları yoktu. İki yavrunun kulak yapısı kıvrılmış olması, kıvrık kulakları aktaran gen baskın gelmişti. Bu nedenle baskın bir gen her zaman bir kedinin fiziksel görünümünde görünmeye başlamıştı.

Dünyanın dört bir yanındaki kedi yetiştiricileri bu yeni gelişmeden büyülendi. 1983 ‘e gelindiğinde, bu özelliği korumak için seçici ıslah programlarına başlamışlardı. Kedi genetiği ile uğraşan Roy Robinson, kulak kıvırma geninin otozomal dominant olduğunu belirledi; bu da genin tek bir kopyasına sahip bir kedinin geriye kıvrılan kulaklara sahip olacağı anlamına geliyor.

Olağan dışı hızlı bir yükselişle, American Curl kedisi, 1987’de Uluslararası Kedi Derneği (TİCA) tarafından, ilk yetiştirme programlarının başlamasından sadece 5 yıl sonra da 1993’te The Cat Fanciers’ Association (CFA) tarafından tanındı.

Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
13 + yılOrta5-1016-20 inçABD

VÜCUT
Yarı dikdörtgen; uzunlukları omuzda boylarının bir buçuk katıdır. Tipik olarak orta büyüklüktedir, ancak çeşitli boyutlarda görülebilirler. Vücutları güç açısından normaldir.

KAFA
Düz düzlemler olmadan modifiye edilmiş kafa, genişten orta derecede uzun, yumuşak geçişler. Burun düz ve orta uzunlukta; gözlerin altından alnına hafif yükselme; başın üstüne hafif eğridir. Vücutla orantılı olarak orta boy. Nazik geçişle yuvarlatılmış burun ucu; belirgin bir bıyık kırılması yok. Burun ve üst dudak ile aynı hizada sıkı bir çene yapısı vardır.

KULAKLAR
Curl’u Curl yapan en belirğgin özelliği 90 derecelik kulak kıvrımıdır. Kulak tabanından yüksekliğinin üçte birine kadar sıkı kıkırdak. Önden ve arkadan bakıldığında düz bir kavisle arkaya doğru kıvrılan, tabanda geniş ve açık şekil. Uçlar yuvarlak ve esnek. Boyut orta derecede büyük. Dik, başın üstüne ve yanlarına eşit olarak yerleşmiş şekildedir.

GÖZLER
Ceviz şekilli, üstü oval, altı yuvarlak şekilleri vardır. Kulak tabanı ile burun ucu arasında bir göz genişliğinde hafif bir açı yapacak şekildedir. Orta derecede büyük. Açık, parlak, göz içi rengiyle ırkın fazla ilişkisi yoktur.

BACAKLAR VE PENÇELER
Gövde ile orantılı olarak orta uzunlukta, önden veya arkadan bakıldığında düz yapıda bacakları vardır. Orta sıyrık, ne ince ne de kalın yapısı vardır. Pençeler orta ve yuvarlak yapıya sahiptir.

KUYRUK
Esnek, tabanda geniş, sivrilen; vücut uzunluğuna eşit görünümlü kuyruğa sahiptir.

RENK YAPILARI
Beyaz, işaretli tekir, gölgeli, duman, çinçilla, minibüs ve çift renkli sivri uçlu desen dahil tüm renkler ve desenli tüy renkleri görülmektedir.

American Curl Kedi Irkının Bakımı

American Curl, ipeksi ve yumuşak bir kıl örtüsüne sahiptir. Avantaj olarak çok az taramak yeterli ama gevşek tüyleri almak için taramak fayda sağlayacaktır. Kılları haftada 1 sefer taramak yeterli gelecektir ama uzun tüylere sahip olan Amercan Curl ‘lar için haftada 2 sefer taramak durumundasınız.

American Curl ‘ün ihtiyaç duyduğu diğer bakım genellikle haftada bir olmak kaydıyla düzenli olarak tırnak kesimidir. Genel sağlık ve ferah nefes için dişleri Veteriner Hekiminizin onayladığı evcil hayvan diş macunu ile sık sık fırçalama yapmanızdır. Bu aktiviteyi kabul etmesi için tırnak kesme ve diş fırçalamaya yavru kedi iken başlamak gerekmektedir.

Asıl bakım sorunu kulaklar, özellikle enfeksiyona karşı korumak için düzenli temizlik gerektiren gerçek bakım gerektiren bir sorunudur. Kulaklar tam olarak oturduğunda sert ve dokunulduğunda sert hissedecek olsa da, kıkırdağı kırmamak için dikkatli olmak zorundasınız.

Olası Sağlık Sorunları

American Curl genellikle sağlıklıdır ve şu anda herhangi bir genetik sağlık sorunu olduğu dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bilinen ebeveynlerin sağlık durumlarına göre hastalık geçirmemiş kedilerin yavrularını sahiplenmek daha doğru olur.

Evinize yeni bir yavru kedi götürdükten sonra, onu en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obeziteden koruma gücüne sahip olduğunuzu unutmayın. American Curl’u uygun bir ağırlıkta tutmak, genel sağlığını korumanın en kolay yollarından biridir. Yaşam boyu daha sağlıklı bir kedi sağlamaya yardımcı olmak için önleyici yeteneklerinizden en iyi şekilde yararlanın.

The Review

American Curl Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.5 Score

American Curl Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version