American Bobtail Kedi Irkı ve Özellikleri

American Bobtail Kedi Irkı ve Özellikleri

American Bobtail kedi ırkı, doğuştan doğal olarak doğan kısa kuyruklu, genellikle orta ila büyük bir kedi ırkıdır. Amerikan Bobtail atletik bir yapıya sahiptir. Genellikle kaslı ve bazen güçlü fiziksel görünüme sahiptir. Vücut tipleriyle birleşen doğal bir av bakışına sahipler, Amerikan kısa kuyruk kedi ırkı kendine özgü vahşi tüy yapısı görünümüne sahiptirler.

Amerikan Bobtail’in vahşi bir görünümü var ama vahşi bir mizacı yok. Bu kedi ırkının sadık, sevgi dolu ve zeki kişiliği onlara sadık sahipler kazandırdı. Bu kendine güvenen, arkadaş canlısı kediler aileleriyle duygusal olarak bağ kurar ve çoğu ev ortamına hızla uyum sağlayan sadık dostlardır.

Siyam gibi ırklar kadar vokal olmasa da American Bobtail yine de duygularını duyurma konusunda utangaç değildir. Kısa kuyruklar eğlenceli, enerjik ve arkadaş canlısıdır ve kapalı odalardan ve kilitli kapılardan Houdini tipi kaçışlar için esrarengiz bir zekaya sahiptir. Fazlasıyla insan odaklı bir kedi ırkı olmakla, miyavlayarak insanların dikkatini çekebilmeyi başarırılar.

Kedi etkinliği ölçeğine göre, Bobtail eğlenceyi sever ve oynar ama aşırı aktif değildirler. American Bobtails, uygun şekilde tanıtıldığı takdirde genellikle diğer kediler ve kedi dostu köpeklerle iyi geçinir. Yatağın altına saklanmak yerine, tanıdık olmayan ziyaretçiler aramaya geldiğinde meraklı ve dışarı çıkarlar. Erken yaşta eğitildikleri takdirde, iyi gezgin olma eğilimindedirler.

American Bobtail Kedi Irkının Tarihçesi

American Bobtail Kedisi doğal olarak ortaya çıkan bir kedi ırkıdır. Yani evcil bir kediyle veya vaşakla melezlemenin sonucu ortaya çıkan bir ırk değildir. 1960 yıllarında yetiştiriciler, vahşi görünümleri ve mükemmel eğilimleri ile bu doyurucu kedileri üretmek için doğal American Bobtail yabani ve evcil kedileri kullanmaya başlamışlardır. 1989’da Uluslararası Kedi Derneği (The International Cat Association) tarafından tanındılar ve ve Mart 2013’te Cat Fanciers Association‘da şampiyonluk yarışmasına kabul edildiler. Irkı geliştirmek için hiçbir farklı safkan kedi kullanılmadı. Amerikan Bobtailin, Japanese Bobtail ile hiçbir akrabalığı ve ilişkisi yoktur. Amerikan kısa kuyruğun bilinen genetik bir sağlık sorununa eğilimi olmadığı bildirilmektedir.

Eğlenceli, oyuncu, şefkatli ve insanları ne yaparsa yapsın bitmek bilmeyen ilgisi ile beraber American Bobtail, neşeyle oyunlarını başlatır ve bir anda kendisi mizaç olarak uçup gidecek kadar yüksek hareketler yapan çarpıcı akrobatik sıçramalar yapmaktadırlar.

Fiziksel Özellikleri

ÖmrüUzunlukAğırlıkYükseklikMemleketi
11-15 yılOrta8-169-11 inçABD ve Kanada

VÜCUT
Dikdörtgen bir duruşla orta derecede uzun ve sağlam. Göğüsleri dolu ve geniştir. Biraz daha yüksek kalçaları ve belirgin omuzları vardır. Genellikle kaslı ve atletiktirler.

KAFA
Gövde ile orantılı olarak geniş modifiye kafa yapısına sahiptir. Elmacık kemikleri belirgindir. Profilde, burun ve kaşları arasında hafif içbükey bir eğri vardır ve kaşları ile kulakları arasında iyi bir uzunluk vardır. Kaşları ayırt edicidir, hafif yuvarlatılmış alından göze olan bir yapıya sahiptir.

KULAKLAR
Orta; hafif yuvarlak uçlu tabanda geniş, geniş setli, hafif dışa doğru eğimli dik. Kulakların arkasındaki açık renkli parmak izleri, vaşak noktaları da dahil olmak üzere tüm sekmelerde görünebilir.

GÖZLER
Büyük, neredeyse badem şeklinde; derin küme; dış köşe kulaklara doğru hafifçe yukarı doğru açılıdır. Orta genişlikte ayrı. Gözün üstündeki ayırt edici kaş, göze bir üst çizgi oluşturur ve doğal av bakışlarını oluşturmuş olur. Göz renkleri bakır, altın, sarı veya yeşil olabilir.

BACAKLAR VE PENÇELER
Vücutla orantılı ve iyi uzunlukta. Pençeleri geniş ve yuvarlaktır. Uzun tüylü kedilerde ayak uçları görülebilir. Genellikle önde beş, arkada dört ayak parmağı vardır.

KUYRUK
Kuyruk isminde de olduğu gibi kısa, esnek ve etkileyici; düz, hafif kavisli veya kıvrımlı olabilir veya uzunluğu boyunca çıkıntılar görülmektedir. Kuyrukları tabanda geniş, güçlü ve sağlam olma eğilimindedir. Daha düz kuyrukların oluşmasında kuyruğun sonunda yağ tabakasının etkisi vardır.

RENK YAPILARI
Bu kediler her renkte ve renk kombinasyonunda gelir. Kabuk desenleri bazen bu cinsin doğal vahşi görünümünü güçlendirir.

American Bobtail Kedi Irkının Bakımı

Bu kedi ırkının en çok tercih edilmesinin temellerinde biri de kolay bakıma sahip olmasıdır. Ölü tüyleri temizlemek ile beraber kılların parlaklığını ve sağlıklı kalabilirmesi için American Bobtail kedi ırkının hafta da en az 2 kez fırçalamanız gerekmetedir. İhtiyacı olan diğer bakımlar olarak da haftalık tırnak kesimi ve kulak temizliğidir.

Olası Sağlık Sorunları

Amerikan Bobtail, özellikle bu ırkın bilinen genetiksel bir hastalığın olmaması kediyi sahiplenecekler için bir avantaj sağlamaktadır. Bununla birlikte aşağıdaki sağlık koşullarına duyarlı olabilen çok sağlıklı ve orta derecede aktif bir kedi ırkıdır:

The Review

American Bobtail Kedi Irkının Özellikleri ve Genel Bakış

3.6 Score

American Bobtail Kedi Irkı

Review Breakdown

  • Adapte Olma
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Köpek Dostu
  • Hareketlilik
  • Bakım Kolaylığı
  • Sağlık Sorunları
  • Zeka Seviyesi
  • Tüylerin Dökülme Düzeyi
  • Sosyalleşme
  • Yabancı Dostu
  • Şakacılık
  • Sağlamlık
Exit mobile version