Albecure 1500

Veteriner Antihelmintik

Albecure 1500

Albecure 1500

Albecure 1500

Albecure 1500 Oral Tablet

Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Beyaz veya açık krem renkte, ortası çentikli bir tablettir. Her Albecure 1500 Oral Tablet 1500 mg albendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Albecure 1500 Oral Tablet’in etken maddesi olan albendazol, geniş bir antihelmintik etkinliğe sahip benzimidazol türevidir. Albendazol, parazitlerin glukoz metabolizmasında bulunan fumarat redüktazın etkinliğini engelleyerek, parazitlerin enerji metabolizmasını bozarak etki gösterir. Bu bozulma sonunda glikojenin kullanılması artar ve parazit ölür. Hayvanlara oral olarak verildikten sonra gastrointestinal sistemden çok az miktarlarda emilir. Uygulamadan 6 saat sonra plazmada pik yoğunluğa ulaşır. Hızlı bir şekilde karaciğere geçerek orada oksidasyona uğrayıp birincil olarak antihelmintik etkinliğe sahip albendazol sülfoksite, daha sonra da albendazol sülfon ve albendazole-2-amino-sülfona çevrilir. Diğer benzimidazol türevlerine göre daha uzun süreli yarılanma ömrüne sahip olduğundan barsak içeriği ve kan plazmasında daha uzun süren etkili derişimini korur. Albendazol, organizmadan metabolitleri halinde idrar yoluyla atılır.

  1. colubriformis, Ostertagia sp., H. contortus türlerinde benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir. Trichuris sp. ve Onchocerca, Setaria gibi filarial parazitlere karşı sınırlı bir etkinliği vardır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Albecure 1500 Oral Tablet; sığır ve koyunlarda mide-barsak, akciğer kıl kurtlarının ergin, larva ve yumurtalarının, karaciğer kelebeklerinin ergin ve yumurtalarının, şeritlerin ergin ve genç şekillerinin tedavi ve korumasında kullanılır.

Sığır

Mide-barsak kıl kurtları: Trichostrongylus sp., Oesophagostomum sp., Haemonchus sp., Cooperia spp., Ostertagia sp., Bunostomum spp., Chabertia sp., Gaigeria pachyscelis, Nematodirus sp., Strongyloides sp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus viviparus

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği)

Şeritler: Moniezia sp., Thysanosoma actinoides

Koyun

Mide-barsak kıl kurtları: Trichostrongylus sp., Oesophagostomum sp., Haemonchus sp., Cooperia spp., Ostertagia sp., Bunostomum spp., Chabertia sp., Gaigeria pachyscelis, Nematodirus sp., Strongyloides sp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus filaria

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği)

Şeritler: Moniezia sp., Thysanosoma actinoides, Avitellina centripunctata

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, farmakolojik doz; sığır ve koyunlarda mide-barsak ve akciğer kıl kurtlarına karşı 7.5 mg/kg canlı ağırlık, şeritlere karşı 10 mg/kg canlı ağırlık, Fasciola hepatica ve F. gigantica’ya karşı 15 mg/kg canlı ağırlık, Dicrocoelium dentriticum’a (kum kelebeği) karşı 20 mg/kg canlı ağırlıktır.

Tabletler bir defada oral yolla yutturularak uygulanır. Tabletler, gerektiğinde ortasındaki çentikten kırılarak yarım tablet halinde de kullanılabilir. Eğer uygulama yarım tabletten daha düşük bir doz gerektiriyorsa tabletler suda eritilip birkaç tane hayvana verilebilir.

Pratik doz tablosu: Canlı ağırlık Mide-barsak ve akciğer kıl kurtları Şeritler Karaciğer kelebekleri Kum kelebekleri
100 kg ½ tablet 1 tablet 1 tablet 1.5 tablet
200 kg 1 tablet 1.5 tablet 2 tablet 3 tablet
400 kg 2 tablet 3 tablet 4 tablet 5.5 tablet

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Koruyucu olarak ilkbaharda meraya çıkış öncesi (2 hafta kadar önce) meraların parazitlerle bulaşmasını önlemek için ve bir de sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir. Uygulama öncesi diyete gerek yoktur. Bu özellikleri göz önünde tutularak kelebekler, kum kelebekleri, şeritler ve kıl kurtları yönünden veteriner hekimlerin yapacağı tedavi programları tatbik edilmelidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Önerilen dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etkisi yoktur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Albendazolün diğer ilaçlar ile bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Sağaltım güvenliği geniş bir ilaçtır. 5 misline kadar varan dozlarda güvenlidir. Sağaltım dozlarında zayıf, hasta ve çok genç hayvanlarda güvenle kullanılabilir. Sağaltım dozlarında hayvanların tahammülü genelde iyidir. Koyunlarda 300 mg/kg c.a. dozu ölüme yol açabilir. 45 mg/kg c.a. dozunda herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben elde edilen inek ve koyun sütleri 3 gün (6 sağım) süreyle insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Gebelikte kullanım: Albendazol teratojenik etki potansiyeli taşıdığından gebeliğin ilk 45 günlük döneminde ve koç katımı sırasında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında, kutusu içerisinde saklayınız. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 3 yıldır.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Gebe keçi ve mandalara uygulamayınız.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 10, 50 ve 100 tabletlik beşli alüminyum folyo kaplı PVC blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 22.02.2013

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 10.03.2006 – 015/0081

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version