Acepromazine Maleate
Fenotiazin Sakinleştirici, Sakinleştirici
- Küçük bir ağrı kesici etkisi
- Dozun zayıf veya geriatrik hayvanlarda, karaciğer veya kalp hastalığı olanlar veya diğer ilaçlarla kombine edildiğinde azaltılması gerekebilir
- Yavaş yavaş IV enjekte edin; arterlere enjeksiyon yapmayın
- Bazı köpek ırkları (örneğin, dev ırklar, göz köpekleri) ve MDR1 mutasyonu olan köpekler etkilere aşırı duyarlı olabilir ve doz azaltılması gerekebilir
- Önemli düşük tansiyon, kalp atışı anormalleri, hipertermiye neden olabilir
- Büyük hayvanlarda penis çıkışına neden olabilir
Kullanımlar / İpuçları
Acepromazine köpeklerde, kedilerde ve atlarda kullanım için FDA onaylıdır. Köpekler ve kediler için etiketlenen belirtiler arasında şunlar yer alıyor: tedavi edilemez hayvanların kontrolünde yardımcı olmak için cildin tahrişinden kaynaklanan kaşıntıları hafifletmek için; hareket hastalığıyla ilişkili kaşınma kontrolü için antiemetik olarak ve anestezi öncesi bir ajan olarak.
Acepromazin’in köpeklerde veya kedilerde olumsuz davranışların tedavisinde bir sakinleştirici / sakinleştirici olarak kullanılması büyük ölçüde daha az yan etkisi olan daha yeni, etkili ilaçlar ile değiştirilmiştir. Seyahat sırasında sedasyon için kullanımı tartışmalı ve birçok kişi artık bu amaçla ilaç tedavisini tavsiye etmiyor.
Asepromazin maleat, ağrı kesici ilaçlarla (örneğin, opioids) kombinasyon halinde, ağrılı etkilerini güçlendirebilir. (neuroleptanalgesia). Atlarda, acepromazin kırık hayvanların kontrolünde bir yardımcı olarak ve çeşitli prosedürler ve tedaviler için yerel anestezi ile birlikte etiketlendi. Aynı zamanda atlarda, davranışları kontrol etmeye yardımcı olmak için çok küçük dozlarda bir anestezi öncesi ajan olarak da yaygın olarak kullanılır. FDA tarafından onaylanmasa da, domuzlar, sığırlar, tavşanlar, koyunlar ve keçiler gibi diğer türlerde sakinleştirici olarak kullanılır. Acepromazin, halotan kaynaklı malign hipertermi vakasını hassas domuzlarda azalttığı da gösterilmiştir.
Acepromazine Maleate Farmakoloji Eylemleri
Acepromazin bir fenotiazin nöroleptik ajanıdır. Etki mekanizmaları tam olarak anlaşılmasa da, fenotiazinler CNS’deki postsinaptik dopamin reseptörlerini bloke ederler ve dopamin salınımını inhibe edebilir ve dönüşüm oranını artırabilirler. Bunlar, vücut ısısı, bazal metabolik oranı, emesis, vasomotor tone, hormonal denge ve uyanıklık kontrolünde yardımcı olan retiküler aktivasyon sisteminin kısımlarını bastırırlar. Ayrıca, fenotiazinlerin antikolinerjik, antihistaminik, antispasmodik ve alfa-adrenerjik bloke etkisinin çeşitli dereceleri vardır. Aspromazin’in veterinerlikte kullanımı için öncelikli arzu edilen etki sakinleştirici etkiye sahiptir.
Acepromazin’in sahip olduğu ek farmakolojik eylemler arasında antiemetik, antispasmodik ve hipotermik etkiler bulunur. Bazı araştırmacılar acepromazin’in antikonvülsans aktivitesine sahip olduğunu bildirdiler, ancak veterinerlikte genellikle fenotiazinlerin epileptik hayvanlarda veya krizlere duyarlı hayvanlarda (örneğin, mielografi sonrasında) kullanılmaması gerektiği düşünülmektedir. Acepromazin solunum hızını azaltabilir, ancak çalışmalar kan gaz tablosu, pH veya oksihemoglobinin doymaması açısından az ya da hiç etki gösterdiğini göstermiştir. Atlarda ve köpeklerde doz bağımlılığına bağlı olarak 30 dakika içinde hematokrit azalması görülür. Atlarda hematokrit değerleri dozdan önceki değerlerin %50’sine kadar düşebilir; bu, muhtemelen kırmızı hücrelerin artan mukoza sekresyonundan kaynaklanabilir. Köpeklerde kan basıncını düşürmenin yanı sıra, acepromazin merkezi venöz basınçta artışlar, vagal bir bradikardik etki ve geçici sinoatrial durdurma neden olur. Bradikardi, refleks taşikardi etkisi ile kan basıncındaki düşüşe bağlı olarak reddedilebilir.
Acepromazin de antidisritmik etkiye sahiptir. Acepromazin, ultra kısa etkili barbituratlar tarafından tetiklenen aritmileri inhibe ettiğini ve halotan ve epinefrin’in ventriküler fibrilasyon etkilerine karşı koruduğunu göstermiştir. Diğer farmakolojik eylemler aşağıdaki yan etkiler bölümünde tartışılır.
Farmakokinetik
Aspromazin’in farmakokinetiği atlarda incelenmiştir. (Ballard et al. 1982). İlaç oldukça yüksek bir dağıtım hacmi (6,6 l/kg) ve% 99’dan fazla protein bağlıdır. Etkinliğin başlangıcı oldukça yavaş, IV uygulamasından sonra 15 dakikaya kadar sürer ve maksimum etkiler 30-60 dakikada görülür. Atlarda eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 3 saattir. Acepromazine Maleate, hem konjüvat hem de konjugat edilmemiş metabolitlerle karaciğerde metabolize edilir ve idrarla atılır. Metabolitler, dozajdan sonra 96 saat kadar at idrarında bulunabilir.
Kontrendikasyonlar – Önlemler – Uyarılar
Hayvanlar, acepromazin sonrasında daha düşük dozlarda genel anesteziye ihtiyaç duyabilirler. Karaciğer fonksiyonu bozukluğu, hafif kalp hastalığı veya genel zayıflığı olan hayvanlarda dikkatle ve daha küçük dozlarda kullanın. Hipotensif etkilerinden dolayı, aspromazin, önemli kalp hastalığı, hipovolemi, hipotansiyon veya şok olan hastalarda nispeten kontrendikedir.
Acepromazin trombosit agregasyonunu azalttığı ve koagülopati veya trombositopeni hastalarında kullanılması önlenmiş olduğu söylenmiştir, ancak 6 sağlıklı köpeğe yapılan bir çalışmada trombit inhibitörü bulunamadı. (Conner et al. 2009). Fenotiazinler extrapyramidal sistem üzerindeki etkiler nedeniyle tetanus veya strychnine zehirlenmesi olan hastalarda nispeten kontrendikedir. Intravenöz enjeksiyonlar yavaşça yapılmalıdır. Atlarda, şiddetli CNS heyecanı/depresyona, krizlere ve ölümlere neden olabileceği için arteriyel olarak uygulanmamalıdır. Termoregülasyon üzerindeki etkileri nedeniyle, çok genç veya zayıf hayvanlarda dikkatlice kullanın. Köpeklerde yapılan iki retrospektif çalışma (McConnell et al. 2007), (Tobias & Marioni-Henry 2006) acepromazin uygulanması sonrasında çatlak aktivitesinde herhangi bir artış göstermedi. Yalnız kullanıldığında, Acepromazine Maleate ağrı kesici bir etkiye sahip değildir; acı kontrol etmek için hayvanları uygun ağrılı ilaçlarla tedavi edin. Acepromazin’in sakinleştirici etkisi gözden geçirilebilir ve bir kısıtlayıcı madde olarak kullanıldığında her zaman dikkate alınamaz. Yarıştan sonraki 4 gün içinde yarış hayvanlarına uygulanmamalıdır.
Köpeklerde, acepromazin etkiler bireysel olarak değişken ve ırk bağımlı olabilir. MDR1 mutasyonları olan köpekler (çok sayıda Collies, Avustralyalı çobanlar, vb.) normalden daha uzun süre devam eden daha belirgin bir sedasyon geliştirebilir. Washington eyaletindeki Veteriner Klinik Farmakoloji Laboratuvarı, MDR1 mutasyonu (mutant/normal) için heterozyg köpeklerde dozun %25 oranında azaltılmasını ve homozigot köpekler için (mutan/mutant) %30-50 oranında azalmasını öneriyor. (WSU-VetClinPharmLab 2009)
Acepromazine, agresif köpeklerde kısıtlayıcı bir ajan olarak çok dikkatle kullanılmalıdır, çünkü hayvanı şaşkınlığa ve gürültüye veya diğer duyusal girişlere tepki vermeye daha eğilimli hale getirebilir. Geriatrik hastalarda, çok düşük dozlar ilacın uzun süreli etkileriyle ilişkilendirilmiştir. Dev ırkları ve gri köpekler ilaçlara son derece duyarlı olabilirken terrier ırklar etkilerine biraz dirençlidir. Atropin, bradikardik etkilerini engellemek için acepromazin ile birlikte kullanılabilir.
Aspromazin’in sığırlarda kullanımının yasal (FDA tarafından onaylanmamış) yönlerinin yanı sıra, ilaç genel anestezi teşvik ederken ruminal içeriğin regurgitasyonuna neden olabilir.
Olumsuz Etkileri
Acepromazin’in kan basıncı (hipotansiyon) üzerindeki etkisi iyi tanımlanmış ve tedavide önemli bir dikkate alınmıştır. Bu etki hem merkezi mekanizmalar hem de ilacın alfa-adrenerjik eylemleri aracılığıyla aracılık edileceği düşünülüyor. Kardiyovasküler çöküş (bradikardi ve hipotensiyona göre ikincil) tüm büyük türlerde tanımlanmıştır. Köpekler diğer hayvanlardan daha duyarlı olabilirler.
Acepromazin kedilerde gözyaşlarının üretimi azalttığı gösterilmiştir (Ghaffari et al. 2010).
Erkek büyük hayvanlarda, acepromazin penis çıkışına neden olabilir; atlarda, bu etki 2 saat sürebilir. Penis yaralanması ve penis retractor kasının kalıcı bozulması ile sonuçlanan penise zarar verebileceği için ayaklar acpromazine dikkatle verilmelidir. Atlarda bildirilen diğer klinik belirtiler arasında heyecan, huzursuzluk, terlemeler, titremeler, tahipne, tahikardi ve nadiren de krizler ve şiddet kaybı bulunur.
Acepromazin’in atlarda penis uzamasına neden olmasının ve atlarda ve köpeklerde membran nictitans’ın bozulmasına neden olduğu etkiler, kullanımını gösteren hayvanlar için uygunsuz hale getirebilir.
Bir hayvanı göstermeden veya satmadan önce hayvanın muayene edilmeden önce sakinleştiricilerin kullanılmasıyla ilgili etik düşünceler de var.
Bazen bir hayvan, Acepromazine Maleate alımı sonrasında agresiflik ve genel CNS uyarısı ile ilgili çelişkili klinik belirtiler geliştirebilir. IM enjeksiyonları enjeksiyona yerleştirme yerinde geçici ağrıya neden olabilir.
Üreme / Uygulayıcı Güvenliği
İnsanlarda, FDA fenotiazinleri hamilelik sırasında kullanmak için C kategorisi olarak kategorize ediyor (Hayvan çalışmaları fetüs üzerindeki olumsuz etkiyi göstermiştir, ancak insanlarda yeterli çalışmalar yapılmamıştır; ya da hayvan üreme çalışmaları yapılmıyor ve insanlarda da yeterli çalışmalar yapılmamaktadır.) Köpek ve kedi hamileliklerinde ilaçların güvenliğini değerlendiren ayrı bir sistemde (Papich 1989), bu ilaç sınıf B olarak sınıflandırılır: (Güvenli bir şekilde kullanıldığında kullanmak için güvenli. Laboratuvar hayvanlarındaki çalışmalar bazı riskleri ortaya çıkartmış olabilir, ancak bu ilaçlar köpekler ve kedilerde güvenli görünüyor.)
Acepromazine Maleate Aşırı Doz / Akut Toksisite
Farelerde LD50 IV dozajı sonrasında 61 mg/kg ve oral dozajdan sonra 257 mg/ kg’dır. Köpeklerde yapılan bir toksisite çalışması 6 haftada 20–40 mg/kg’lık bir dozda köpeklerde herhangi bir olumsuz etki bildirmese de, ASPCA Hayvan Zehir Merkezi, 2004 yılından bu yana tek dozda 20–42 mg/ kg’lık dozlarda köpeklerde zararlı etkileri belgeledi. Köpekler oral dozlarda 220 mg/kg’a kadar hayatta kaldılar, ancak aşırı dozlar ciddi hipotensiyona, merkezi sinir sisteminin depresyonuna, akciğer ödemine ve hiperemiye neden olabilir.
ASPCA Hayvan Zehir Kontrol Merkezi’ne (APCC) 2008-2009 yılları arasında 70 kez aspromazin maleate maruz kaldığını bildirdi. Bu vakaların 49’unda 37 klinik belirtisi olan köpekler ve kalan 21 rapor edilen vakada 17 klinik belirtiyi gösteren kediler bulunmuştur. Kayıp sıklıkta kaydedilen köpeklerde yaygın bulgular arasında ataxia, sedasyon, uyuşukluk, depresyon ve üçüncü göz kapağının çıkışı, uykusuzluk, bradikardi ve rekubans yer alıyor. Kedilerde kaydedilen yaygın bulgular, azalmış sıklıkta sedasyon, ataxia, uyuşukluk, üçüncü göz kapağının çıkışı ve depresyon içeriyordu.
Acepromazine Maleate’in görünüşte nispeten düşük toksisite nedeniyle, çoğu aşırı doz hayvanı izleyerek ve ortaya çıktıklarında klinik belirtileri tedavi ederek tedavi edilebilir; büyük dozda oral aşırı dozu kesinlikle mümkünse bağırsakları boşaltarak tedavi edilmelidir.
Hipotansiyon başlangıçta sıvılarla tedavi edilmemelidir; eğer sıvılar yeterli kan basıncını korumazsa alfa-adrenerjik basınç tedavileri (epinefrin, fenilefrin) dikkate alınabilir. Ataklar barbiturat veya diazepam ile kontrol edilebilir. Doxapram, acepromazin’in CNS baskıcı etkilerine karşı bir antagonist olarak önerilmiştir.
Acepromazine Maleate İlaç Etkileşimleri
Aşpromazin veya diğer fenotiazinler alan insanlarda veya hayvanlarda aşağıdaki ilaç etkileşimleri bildirilmiş veya teoriktir ve veteriner hastalarda önemli olabilir:
ACETAMINOPHEN: Hipotermi için olası artan risk
ANTACİDLER: Oral fenotiazinlerin GI emiliminin azalmasına neden olabilir
ANTIDIARRHEAL ÇÖZÜMLERİ (örneğin, kaolin/pektin, bismut subsalisilat karışımları): Oral fenotiazinlerin GI emilimini azaltabilir
CNS DEPRESANLARI (barbituratlar, uyuşturucu ilaçları, anestezikler, vb.): Acepromazin ile birlikte kullanıldığında eklemli CNS depresyonuna neden olabilir.
DOPAMİN: Acepromazin dopaminin vasopresif etkisini zayıflatabilir.
EMETICS: Acepromazine emetiklerin etkisini azaltabilir
Epinefrin, Ephedrin: Fenotiazinler alfa-adrenerjik reseptörleri bloke eder; epinefrinin veya efedrinin eşzamanlı kullanımı, vasodilatasyon ve kalp atış hızının artmasına neden olmayan beta-aktiviteye yol açabilir.
METOCLOPRAMIDE: Ekstra piramidal olumsuz etkiler riskini artırabilir
OPİATLAR: Acepromazin’in hipotensif etkilerini güçlendirebilir; bir opiyatifle birlikte kullanıldığında, acepromazinin dozları genellikle azaltılır.
ORGANOPHOSFAT AÇIKLARI: Bu ilaçların etkisini güçlendirebileceği için, bu ilaçlarla bir ay içinde Acepromazine verilmemelidir.
PHENYTOIN: Fenotiazinlerle birlikte uygulanırsa metabolizma azalabilir.
PROCAIN: Fenotiazinler etkinliği artırabilir
PROPRANOLOL: Fenotiazinlerle birlikte uygulanırsa, her iki ilacın de kan seviyelerinde artış meydana gelebilir.
QUINIDINE: Fenotiazinler ile ek kalp depresyonu tetikleyebilir.
Acepromazine Maleate Dozlar
Not: Birçok klinik uzman, üreticinin köpekler ve kediler için 0.5–2.2 mg/kg dozunun çoğu göstergede gerekli olduğundan 10 kat daha fazla olduğunu düşünüyor. IV dozları yavaşça verin; eylem başlangıcı için en az 15 dakika izin verin.
Köpekler
a) 0,55-2,2 mg/kg PO veya 0,55-1,1 mg/ kg IV, IM veya SC (Package Insert; PromAce® —Fort Dodge)
b) Kısıtlama/sedasyon: 0.025–0.2 mg/kg IV; en fazla 3 mg veya 0.1–0.25 mg/ kg IM; Anestezi öncesi: 0.1-0.2 mg/Kg IV veya IM; maksimum 3 mg; 0.05–1 mg/kg IV, IM veya SC (Morgan 1988)
c) Ağrılı hastada kaygıyı azaltmak için (analjezi yerine değil): 0,05 mg/kg IM, IV veya SC; toplam 1 mg dozu aşmamak (Carroll 1999)
d) Ön ilaçlama: ameliyattan en az bir saat önce 0,03-0,05 mg/kg IM veya 1-3 mg/ kg PO (güvenli değil) (Hall & Clarke 1983)
e) Morfin içeren bir ön ilaç olarak: acpromazin 0.05 mg/kg IM; morfin 0.5 mg/ kg IM (Pablo 2003)
Kediler
a) 1.1–2.2 mg/kg PO, IV, IM veya SC (Package Insert; PromAce® — Fort Dodge)
b) Ağrılı hastada kaygıyı azaltmak için (analjezi yerine değil): 0,05 mg/kg IM, IV veya SC; toplam 1 mg dozu aşmamak (Carroll 1999)
c) Kısıtlama/sedasyon: 0,05-0,1 mg/kg IV, en fazla 1 mg (Morgan 1988)
d) Ketamin (22 mg/kg IM) almadan 15-20 dakika önce atropin (0,045-0,067 mg/ kg) ile 0,11 mg / kg. (Booth 1988)
Gelincikler
a) Sakinleştirici olarak: 0,25–0,75 mg/kg IM veya SC; hamile jillerde güvenli bir şekilde kullanılmıştır; dehidrat edilmiş hayvanlarda dikkatle kullanılır. (Finkler 1999)
b) 0,1–0,25 mg/kg IM veya SC; hipotensiyona/hipotermiye neden olabilir (Williams 2000)
Tavşanlar / Kemirgenler / Küçük Memeliler
a) Tavşanlar: Sakinleştirici olarak: 1 mg/kg IM, etki 10 dakika içinde başlamalı ve 1-2 saat sürmelidir (Booth 1988)
b) Tavşanlar: Premed olarak: 0.1–0.5 mg/kg SC; 0.25–2 mg/ kg IV, IM, SC indüksiyondan 15 dakika önce. Analjezi yok; düşük tansiyon/hipotermiye neden olabilir. (Ivey & Morrisey 2000)
c) Fareler, sıçanlar, hamsterler, Ginepig, Çincilalar: 0.5 mg/kg IM. Gerbils’te kullanmayın. (Adamcak & Otten 2000)
Sığırlar
a) Sedasyon: 0,01–0,02 mg/kg IV veya 0,03–0,1 mg/ kg IM (Booth 1988)
b) 0,05-0,1 mg/kg IV, IM veya SC (Howard 1986)
c) Yerel anesteziden bir saat önce sakinleştirici: 0.1 mg/kg IM (Hall & Clarke 1983)
Atlar (Note: ARCI UCGFS Class 3 Drug)
a) 0.044–0.088 mg/kg (2–4 mg/100 lbs. vücut ağırlığı) IV, IM veya SC (Package Insert; PromAce® —Fort Dodge)
b) Hafif sedasyon için: 0,01-0,05 mg/kg IV veya IM. Etkinliğin başlangıcı IV için yaklaşık 15 dakika; IM için 30 dakika (Taylor, P. 1999)
c) 0,02-0,05 mg/kg IM veya IV bir anestezi öncesi olarak (Booth 1988)
d) Neuroleptanalgesia: 0,02 mg/kg buprenorfin (0.004 mg/ kg IV) veya ksilazin (0.6 mg/ Kg IV) ile verilir. (Thurmon & Benson 1987)
e) Laminitis (gelişim aşaması) ek tedavisi için: 0,066–0,1 mg/kg günde 4-6 kez (Brumbaugh et al. 1999)
Domuzlar
a) 0,1–0,2 mg/kg IV, IM veya SC (Howard 1986)
b) 0.03–0.1 mg/kg (Hall & Clarke 1983)
c) Kısa süreli immobilizasyon için: 0,5 mg/kg IM acepromazin, 30 dakika sonra da 15 mg/ kg IM ketamin. Atropin (0,044 mg/kg IM) salivasyon ve bronşyal sekresyonları azaltır. (Lumb & Jones 1984)
Koyunlar ve Keçiler
a) 0.05–0.1 mg/kg IM (Hall & Clarke 1983)
Hayvanat Bahçesi, Egzotik Hayvanlar, Vahşi Hayvan Türleri
Acepromazin’in hayvanat bahçesi, egzotik ve vahşi hayvan tıbbında kullanımı için
a) Hayvanat Bahçesi ve Vahşi Hayvan Imobilizasyonu ve Anestezi gibi özel referanslara bakın. West, G, Heard, D, Caulkett, N. (eds.). Blackwell Yayıncılık, 2007.
b) Yaban Hayatı Kimyasal Hareketsizleştirme El Kitabı, 3rd Ed. Kreeger, T.J. ve J.M. Arnemo. 2007.
c) Vahşi ve evcil hayvanların sınırlandırılması ve tedavisi. Fowler, M (edit.), Iowa State University Press, 1995
d) Exotic Animal Formulary, 3rd Ed. Carpenter, J.W., Saunders. 2005 e) D. K. Fontenot’un 2009 Amerikan Hayvanat Bahçesi Veterinerlik Derneği’nde ayrıca, etli hayvanlar ve primatlar için çeşitli ilaçlar için kısıtlama, anestezi ve analjezi için çeşitli dozajlar listelenmiştir.
İzleme
Gösterildiğinde ve ölçülebilirse kalp hızı/ritmi/kan basıncı
Sakinleşme derecesi
Erkek atlar penis geri çekiliyor ve yaralanmadığından emin olmak için kontrol edilmelidir
Vücut sıcaklığı (özellikle çevre sıcaklığı çok sıcak veya soğuksa)
Acepromazine Maleate Referanslar
Adamcak, A & B Otten (2000). Rodent Therapeutics. Vet Clin NA: Exotic Anim Pract 3:1(Jan): 221–240.
Booth, NH (1988). Drugs Acting on the Central Nervous Sy stem. Veterinary Pharmacology and Therapeutics – 6th Ed. NH Booth and LE McDonald Eds. Ames, Iowa State University Press: 153–408.
Brumbaugh, G, H Lopez, et al. (1999). The pharmacologic basis for the treatment of laminitis. The Veterinary Clinics of North America: Equine Practice 15:2(August).
Carroll, G (1999). Common Premedications for pain management: Pain management made simple. Proceedings: The North American Veterinary Conference, Orlando.
Conner, B, R Hanel, et al. (2009). The effects of acepromazine upon adenosine diphosphate– and arachidonic acid– mediated platelet activation in healthy dogs. Proceedings:
IVECCS. Accessed via: Veterinary Information Network.
Finkler, M (1999). Anesthesia in Ferrets. Proceedings: Central Veterinary Conference, Kansas City.
Ghaffari, MS, A Malmasi, et al. (2010). Effect of acepromazine or xy lazine on tear production as measured by Schirmer tear test in normal cats. Veterinary Ophthalmology 13(1): 1–3.
Hall, LW & KW Clarke (1983). Veterinary Anesthesia 8th Ed. London, Bailliere Tindall.
Howard, JL, Ed. (1986). Current Veterinary Therapy 2, Food Animal Practice. Philadelphia, W.B. Saunders.
Ivey, E & J Morrisey (2000). Therapeutics for Rabbits. Vet Clin NA: Exotic Anim Pract 3:1(Jan): 183–216.
Lumb, WV & EW Jones (1984). Veterinary Anesthesia, 2nd Ed. Philadelphia, Lea & Febiger.
McConnell, J, R Kirby, et al. (2007). Administration of acepromazine maleate to 31 dogs with a history of seizures. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care 17(3): 262–267.
Morgan, RV, Ed. (1988). Handbook of Small Animal Practice. New York, Churchill Livingstone.
Pablo, L (2003). Total IV anesthesia in small animals. Proceedings: World Small Animal Veterinary Assoc World Congress. Accessed via: Veterinary Information Network.
Tay lor, BJ, SA Orr, et al. (2009). Bey ond–Use Dating of Extemporaneously Compounded Ketamine, Acepromazine, and Xy lazine: Safety, Stability, and Efficacy over Time. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science 48(6): 718–726.
Tay lor, P (1999). Tranquilizers in the horse – Choosing the right one. Proceedings: The North American Veterinary Conference, Orlando.
Thurmon, JC & GJ Benson (1987). Injectable anesthetics and anesthetic adjuncts. Vet Clin North Am (Equine Practice) 3(1): 15–36.
Tobias, KM & K Marioni–Henry (2006). A retrospective study on the use of acepromazine maleate in dogs with seizures. Journal of the American Animal Hospital Association 42(4): 283–289.
Williams, B (2000). Therapeutics in Ferrets. Vet Clin NA: Exotic Anim Pract 3:1(Jan): 131–153.
WSU–VetClinPharmLab (2009). “Problem Drugs”