3-6 Aylar Arası Buzağılar Nasıl Büyütülür?. 3-6 aylık arasındaki periyotta buzağılara kaba yem (iyi kaliteli kuru ot) ad libitum fakat konsantre yem sınırlı olmalıdır. Bu verilen kesif yemin gün de 2 kiloyu geçmemesi gerekir. Konsantre yemin protein oram yedirilen kaba yemin kalitesine bağlı olarak değişir. Fazla miktarda kesif yem tüketen buzağı yeteri kadar kuru ot tüketemezler. Fazla tüketilen kesif yemde özellikle damızlık olacak dişi buzağılarda yağlanma sebebi olur. Başka bir açıdan da kaba yem buzağıların rumen gelişimi için şarttır. Bu dönemdeki hayvanlara mineral, kuru ot ve konsantre yemlerle takviye edilerek iyi bir mera beslemesine tabi tutulabilirler.
Damızlık dişi danaların 3. aydan itibaren memelerdeki bez dokular gelişmeye başladığından bu dönemde hayvanların yağlanması demek söz konusu dokuların gelişmesini engeller.
3-6 Aylar arası buzağılar işletmeye olan yükleri en azdır. Çünkü 4. aydan sonra buzağılara verilecek kesif yemin yüksek oranda protein içermesine gerek yoktur. Zira % 12-13 ham proteinli bir yem karışımı ile iyi ve usulünce kurutulmuş (Yeşil rengini muhafaza etmiş) baklagil ve çayır otları bunlar için yeterlidir. Özellikle bu dönemde yonca verilmesini şiddetle öneriyoruz.
5-6 aylık yaşlarda iyi ve dengeli bir beslemeye tabi tutulan hayvanın canlı ağırlığı 140-180 kg arasındadır. Bu yaştaki buzağılar ister işletmede yetiştirilmiş olsun ister dışarıdan alınmış olsun karma ve kaba yem tüketimleri en yüksek düzeye ulaşmıştır. Doğumları sonbaharda olan buzağılar ise ilkbaharda meraya çıkacak durumdadırlar. Mera şartlan uygun olan işletmelerde otlatma yapılırsa buzağılar yalama taşı “mineral madde karması” ile kesif yem karmasından 1 kiloya kadar verilmesi gerekir. Ancak böyle buzağıların gereksinimi olan besin maddeleri karşılanabilir. Kesif yem karması olarak yulaf, arpa ve kuru pancar posası karışımından oluşturulabilir.
İşletmede mera yeterli değilse, günde 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ile 5 kg buzağı büyütme yemi verilmeli veya kuru yonca veya kuru çayır otuna ilave olarak 1-1.5 kg yulaf kırması + mineral madde karması karışımı kullanılarak ideal bir besleme yapılabilir. Mineral karmanın karmaya karıştırılması yerine buzağı önünde daima yalama taşının bulundurulması ayrı bir seçenektir. Yalama taşının besin değerlerini yeterli düzeyde koruyamadığından, teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde yalama kovaları ve toz formunda vitamin, mineral, aminoasit ve canlı maya içeren birçok preperat bulunmaktadır.