0-3 Aylar Arası Buzağılar Nasıl Büyütülür?

Buzağılar Nasıl Beslenmelidir?

0-3 Aylar Arası Buzağılar Nasıl Büyütülür?

0-3 Aylar Arası Buzağılar Nasıl Büyütülür?

0-3 Aylar Arası Buzağılar Nasıl Büyütülür?. Doğan buzağıların geleceğin süt ineği olarak yetiştirilmeleri amacı ile bir dizi yöntemden yararlanılır. Bu yöntemler arasında, verim yönü açısından aslında ciddi bir prensip farkı yoktur. Zira buzağılar sürekli gelişen hayvanlardır.

Belli bir zamana kadar yağlanmazlar. Yaklaşık 4 aylık bir yetiştirme zamanından sonra canlı ağırlıkları 130 kg ‘a kadar ulaşır. Bu süre içinde böyle bir canlı ağırlığa ulaşabilmeleri için doğumdan itibaren günlük canlı ağırlık artışlarının 750 gram dolayında olması gerekir. Daha fazla canlı ağırlık artışının olması istenildiğinde göreceli olarak ve daha uzun süreli süt ya da süt ikame yeminin kullanılmasına gereksinim duyulur.

Sıvı yem tüketiminin uzaması halinde sadece ön midenin gelişiminde gecikme olmakla kalmaz ve yemlemenin de daha pahalıya mal olmasına neden olur. Bu da zaten maliyetli olan damızlık yetiştiriciliğini içinden çıkılmaz bir duruma getirir. Bunun için damızlık yetiştirilecek olan buzağıların ilk hafta kolostrumu aldıktan sonra 2, haftanın başından itibaren süt ve buzağı başlangıç yemi verilmeye başlanır (yaklaşık 150 gr.). Su önlerinde ad libitum olarak verilmelidir.

Süt İçmeye alıştırma

Buzağı, doğduktan sonra yetiştirme yöntemine göre en fazla bir hafta annesinin yanında tutulur. Bu olay entansif işletmelerde doğumdan en geç 3 gün için ayrı padoklara konulurlar.Buzağı bu zaman zarfından sonra(kolostrumla besleme 1 haftadır.) kova dan süt içmeye alıştırılmalıdır. Bu iş için galvenize veya emaye kovalar göre plastik olanları tercih edilmelidir. Buzağıyı süt içmeye alıştırmak için buzağı bir köşeye sıkıştırılır. Bir elle buzağının boynundan tutulurken, diğer elin bir veya iki parmağı sütün içine sokularak buzağının parmaklan emmesi sağlanır. Sonra parmaklar yavaş yavaş çekildiğinde buzağı kendiliğinden sütü içmeye devam eder. Şayet buzağı yinede sütü yine içmezse 10-12 saat aç bırakılır. Bu yöntemlerle buzağılar süt içmeye alıştırılırlar. Buzağılara süt emzikli kovalardan da içirilebilir. Normal kovadan süt içerken buzağının boğulur gibi olması durumuna , emzikli kovadan sütle besleme bu durumlara rastlanmaz. En ideali buzağıların emzikli kovalardan beslenmeleridir. Emzikli süt kovası buzağıdan yüksekliği inek memesiyle eş değer olmalıdır.

Buzağıların süt ile elden beslenmeleri halinde önlerine süt kovasının konulacağı bir tertibat yapılmış ayrı ayrı bulundurulmaları uygun olur. Böylece her buzağının içmesi gereken miktarda süt kendi kovasına konur. Sağımın günde iki defa yapıldığı işletmelerde, buzağının 3 öğünde süt aldığı dönemde öğlen verilecek sütün sabah sağımından ayrılması ve vücut sıcaklığına kadar ısıtıldıktan sonra buzağılara verilmesi gerekir.

Buzağıların annelerini emerek sütle beslenmeleri halinde ne kadar süt emdikleri belli olmaz. Bunu yaklaşık olarak tahmin etmek mümkündür. Bunun için ineğin bir meme başı buzağıya emzirildikten sonra kalan sağılarak elde edilen süt ölçülür. Böylece, buzağının bir meme başından emmiş olduğu süt miktarı yaklaşık olarak diğer 3 meme başından alınanın 1/3′ ü olarak kabul edilir(bu yöntem genelde köylerdeki ufak işletmelerde uygulanır).

Yem yemeye alıştırma

İkinci haftanın başından itibaren buzağıların önünde sürekli olarak kesif yem (buzağı başlangıç yemi) kuru ot ve su bulundurulmalıdır. Buzağıları bir an önce yeme alıştırmak gerekir. Bu dönemde buzağıya, besleme değeri yüksek olan buzağı başlatma yemi verilmelidir. Buzağını yeme alıştırılması için en uygun zaman süt içirmenin hemen sonrasıdır. Sütü henüz bitiren buzağı hala emme isteğindedir. Bu durumda avuç içerisine bir miktar yem alınıp, buzağıya yemin bulunduğu elin parmakları emmesi sağlanır. Bu arada buzağı yemden de tüketmeye başlar bu işlemin bir kaç kez tekrarından sonra tıpkı süte alıştırmada olduğu gibi boş elin parmaklarını emen buzağı yemliğe götürülür ve yeme alıştırılmaya çalışılır. Bu ilk verilen buzağı başlangıç yemini kaliteli, lezzetli ve sindirilebilirliği kolay olması gerekir. Buzağılara sütten kesilene kadar kesinlikle sindirimi zor selülozca zengin kaba yemler verilmemelidir. Saman bunlara en iyi örnektir sütten kesmeden önce verilen kalitesiz kaba yemleri buzağı sindiremez bundan dolayı da sarkık karınlı olurlar. Sarkık karınlı olmalarıda istenmez.

Buzağıları kesif yem yemeye alıştırmanın diğer önemli yanı ise buzağıların bir arada bulunduğu yerlerde birbirlerinin göbek kordonlarını emmelerinin önüne geçilmiş olur. Göbek kordonlarını emmeleri buzağılar için bir enfeksiyon kaynağıdırlar ve kesinlikle engellenmelidir.

Exit mobile version